Mięso mielone z ryżem

Opublikowano: 09.11.2021 r., 7:42 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jedzenie mięsne z ryżem
Mięso mielone z ryżem
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Z dodatkiem ryżu są pyszne w smaku i nasycą nas na długo. Idealne na obiad rodzinny. Koniecznie ich spróbuj.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
328 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Ryż brązowy - 1 szklanka przed ugotowaniem (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, patelnia

Przepis na mięso mielone z ryżem krok po kroku

Ryż ugotuj zgodne z przepisem na opakowaniu.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Do mięsa dodaj ugotowany ryż, jajka, cebulę, bułkę tartą i przyprawy.

Dokładnie wymieszaj składniki.

Z mięso ulep kotlety.

Smaż je na oleju.

Jak oceniasz przepis na mięso mielone z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,5% osób

Więcej informacji na temat mięsa mielonego z ryżem

Pyszne mięso mielone z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, które idealnie sprawdzi się na obiad oraz spotkanie rodzinne. Kotlety z dodatkiem ryżu jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Mięso mielone z ryżem, cebulką i przyprawami zachwyci każdego, i gwarantuję, że potrawa zniknie w mgnieniu oka. Mięso możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić mięso mielone z ryżem? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku należy ugotować ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie kroimy cebulkę w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż, cebulkę, bułkę tartą i przyprawy i dokładnie mieszamy składniki. Z mięsa lepimy okrągłe kotlety i smażymy je na oleju.

Przepis na mięso mielone z ryżem jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z ryżu, który posiadają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Ryż to przede wszystkim bogactwo węglowodanów i białka. Dodatkowo posiada minimalnie ilości tłuszczu w swoim składzie. Warto wybierać ryż brązowy, ponieważ zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu syci nas na dłużej oraz poprawia prace jelit. Ryż brązowy jest również wskazany dla osób z nadwagą i otyłością, ponieważ jego spożycie pomaga w procesie redukcji masy ciała oraz utrzymaniu jej. Ryż także należy do produktów bezglutenowych dzięki czemu produkt jest całkowicie bezpieczny dla osób z nietolerancja glutenu i celiakią. Duża zawartość błonnika pokarmowego przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a także zalecany jest dla osób z cukrzycą. Ponadto ryż jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, które prawidłowo wpływają na nasz układ nerwowy.

Pomysł na kotlety mielone z ryżem są szybkie do przyrządzenia. Smaczne są również z papryką oraz można wykorzystać ryż smażony do ich zrobieni. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i prosty przepis na pewno ułatwi ich przygotowanie.

Alergeny w mięsie mielonym z ryżem

Lista alergenów dla mięsa mielonego z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze mięsa mielonego z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Przepis na kolety to wartościowy posiłek, który dostarczy wiele wartościowych składników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
219.08
328.61
Białko (g)
14.84
22.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
22.45
33.67
Węglowodany przyswajalne (g)
21.28
31.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
1.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
7.73
11.60
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
3.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.08
6.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.07
3.11
Cholesterol (mg)
64.21
96.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
19.14
28.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.52
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.75
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.70
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.46
Witamina E (mg)
0.21
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.14
28.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.36
9.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.48
26.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.10
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
79.81
119.71
Potas (mg)
215.11
322.67
Wapń (mg)
21.22
31.83
Fosfor (mg)
183.36
275.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.04
60.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.03
1.54
Cynk (mg)
1.23
1.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa mielonego z ryżem 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mięsa mielonego z ryżem

Koszt składników
34.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Ryż brązowy
250 g
1 szklanka przed ugotowaniem
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
34.30