Mięso mielone z grilla

Opublikowano: 05.04.2021 r., 18:35 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mięso mielone z grilla podane w niebieskim rondelku, z rukolą, na około pomidorki na gałązkach, główki czosnku, sól i pieprz oraz dwa sosy w miseczkach
Mięso mielone z grilla
Sprawdź przepis na najlepsze mięso mielone z grilla. Soczyste kotlety, grillowane na patyku z mięsa wieprzowo-wołowego, z dodatkiem natki pietruszki zasmakują każdemu.
Przygotowanie 15 min
Grillowanie 20 min
285 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (800 g)
  • Cebula pół dużej lub jedna mała (100 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Natka pietruszki dwie łyżeczki posiekane (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, kumin, papryka ostra, cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, praska do czosnku, grill elektryczny, grill, miska, patyczki do szaszłyków

Przepis na mięso mielone z grilla krok po kroku

Mięso przełóż do miski i wbij do niego jajko.

Do mięsa przeciśnij 4 ząbki czosnku. Dodaj drobno posiekaną cebulę i posiekaną natkę pietruszki.

Mięso przypraw 1/3 łyżeczki soli, papryki słodkiej. Dodaj 1/4 łyżeczki kurkumy, pieprzu, papryki ostrej lub chilli oraz kuminu. Do mięsa dodaj również dużą szczyptę cynamonu.

Całość dokładnie wymieszaj.

Mięso podziel na 6 równych części i oblep nim wcześniej namoczone w wodzie patyczki.

Grilluj 20 minut, po 5 minut z czterech stron.

Jak oceniasz przepis na mięso mielone z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat mięsa mielonego z grilla

Pyszne, soczyste, aromatyczne i wyjątkowe, takie jest mięso mielone z grilla według naszego przepisu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, sprawdzą się również jako danie na spontaniczne spotkanie przy grillu.

Jak zrobić kotlety mielone z grilla? Wystarczy wymieszać mięso mielone z przyprawami i innymi składnikami, nadziać na patyki i gotowe. Do przygotowania potrawy nada się mięso wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe. Mięso możesz zmielić samodzielnie w domu lub kupić gotowe mielone. Wołowina mielona z grilla może smakować jak burger ale dodając do niej bukiet orientalnych przypraw, takich jak kumin, cynamon, imbir, słodka i ostra papryka, uzyskasz danie w stylu kebab. Klopsy na grilla możesz wykonać z serem, dodać tarty do surowego mięsa, lub pod koniec grillowania położyć plasterki na wierzchu. Mięso przygotowywane na patyku jest dużo łatwiejsze w grillowaniu oraz w podawaniu. Ważne aby patyczki wcześniej dobrze namoczyć w owdzie. Dzięki temu nie będą się przypalać na grillu i będą łatwiej wychodzić z klopsów.

Mięso mielone z grilla możesz podawać z wieloma dodatkami. Idealnie pasować będzie lekka sałatka z sezonowymi warzywami, sałatka grecka, grillowana cukinia, bakłażan czy papryka, warzywne szaszłyki, grillowane ziemniaki, podgrzane na grillu placki tortilli lub chlebki pita. Możesz również przygotować różnego rodzaju sosy, na przykład jogurtowy z koperkiem, jogurtowy z miętą, andaluzyjski, ajvar, pomidorowy łagodny lub pikantny, tysiąca wysp, z awokado, tzatziki, czosnkowy czy bazyliowy. Gama sosów pasujących do klopsów z grilla jest ogromna i na pewno dobierzesz taki, aby pasował również do pozostałych dań.

Przepis na kotlety mielone z grilla jest naprawdę prosty w wykonaniu a samo danie pyszne. Jego ogromną zaletą jest możliwość zestawienia go z wieloma różnymi dodatkami, warzywami, sosami, surówkami i sałatkami. Dzięki czemu nie musisz ich przygotowywać wiele. Klopsy zasmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, a na pewno dużą frajdę sprawi najmłodszym nadziewanie ich na patyczki.

Alergeny w mięsie mielonemu z grilla

Lista alergenów dla mięsa mielonego z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze mięsa mielonego z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
228.65
285.81
Białko (g)
14.67
18.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
1.73
2.17
Węglowodany przyswajalne (g)
1.48
1.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
17.74
22.18
Tłuszcze nasycone (g)
8.22
10.27
Tłuszcze nienasycone (g)
9.52
11.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.86
9.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.66
2.08
Cholesterol (mg)
79.09
98.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
15.66
19.57
Witamina B6 (mg)
0.36
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
0.77
Witamina C (mg)
3.57
4.46
Retinol (µg (mcg))
10.54
13.17
Tiamina (mg)
0.60
0.76
Ryboflawina (mg)
0.23
0.28
Niacyna (mg)
3.56
4.46
Foliany (µg (mcg))
10.51
13.13
Beta karoten (µg (mcg))
67.27
84.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
54.73
68.42
Potas (mg)
269.97
337.46
Wapń (mg)
22.14
27.68
Fosfor (mg)
159.62
199.53
Magnez (mg)
18.20
22.75
Żelazo (mg)
0.94
1.18
Cynk (mg)
1.91
2.39
Miedź (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa mielonego z grilla 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mięsa mielonego z grilla

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Cebula
100 g
pół dużej lub jedna mała
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Natka pietruszki
12 g
dwie łyżeczki posiekane
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 12 g
Koszt składników
30.00