Mięso mielone z grilla
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (800 g)
- Cebula - pół dużej lub jedna mała (100 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Natka pietruszki - dwie łyżeczki posiekane (12 g)
Przepis na mięso mielone z grilla krok po kroku
Mięso przełóż do miski i wbij do niego jajko.
Do mięsa przeciśnij 4 ząbki czosnku. Dodaj drobno posiekaną cebulę i posiekaną natkę pietruszki.
Mięso przypraw 1/3 łyżeczki soli, papryki słodkiej. Dodaj 1/4 łyżeczki kurkumy, pieprzu, papryki ostrej lub chilli oraz kuminu. Do mięsa dodaj również dużą szczyptę cynamonu.
Całość dokładnie wymieszaj.
Mięso podziel na 6 równych części i oblep nim wcześniej namoczone w wodzie patyczki.
Grilluj 20 minut, po 5 minut z czterech stron.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat mięsa mielonego z grilla
Pyszne, soczyste, aromatyczne i wyjątkowe, takie jest mięso mielone z grilla według naszego przepisu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, sprawdzą się również jako danie na spontaniczne spotkanie przy grillu.
Jak zrobić kotlety mielone z grilla? Wystarczy wymieszać mięso mielone z przyprawami i innymi składnikami, nadziać na patyki i gotowe. Do przygotowania potrawy nada się mięso wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe. Mięso możesz zmielić samodzielnie w domu lub kupić gotowe mielone. Wołowina mielona z grilla może smakować jak burger ale dodając do niej bukiet orientalnych przypraw, takich jak kumin, cynamon, imbir, słodka i ostra papryka, uzyskasz danie w stylu kebab. Klopsy na grilla możesz wykonać z serem, dodać tarty do surowego mięsa, lub pod koniec grillowania położyć plasterki na wierzchu. Mięso przygotowywane na patyku jest dużo łatwiejsze w grillowaniu oraz w podawaniu. Ważne aby patyczki wcześniej dobrze namoczyć w owdzie. Dzięki temu nie będą się przypalać na grillu i będą łatwiej wychodzić z klopsów.
Mięso mielone z grilla możesz podawać z wieloma dodatkami. Idealnie pasować będzie lekka sałatka z sezonowymi warzywami, sałatka grecka, grillowana cukinia, bakłażan czy papryka, warzywne szaszłyki, grillowane ziemniaki, podgrzane na grillu placki tortilli lub chlebki pita. Możesz również przygotować różnego rodzaju sosy, na przykład jogurtowy z koperkiem, jogurtowy z miętą, andaluzyjski, ajvar, pomidorowy łagodny lub pikantny, tysiąca wysp, z awokado, tzatziki, czosnkowy czy bazyliowy. Gama sosów pasujących do klopsów z grilla jest ogromna i na pewno dobierzesz taki, aby pasował również do pozostałych dań.
Przepis na kotlety mielone z grilla jest naprawdę prosty w wykonaniu a samo danie pyszne. Jego ogromną zaletą jest możliwość zestawienia go z wieloma różnymi dodatkami, warzywami, sosami, surówkami i sałatkami. Dzięki czemu nie musisz ich przygotowywać wiele. Klopsy zasmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, a na pewno dużą frajdę sprawi najmłodszym nadziewanie ich na patyczki.
Alergeny w mięsie mielonemu z grilla
Lista alergenów dla mięsa mielonego z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze mięsa mielonego z grilla
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
-
mięso,
cebula,
czosnek,
jajka,
pietruszka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.