Przepis na mięso mielone w słoikach krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki, duża miska

Mięso umieść w misce.

Dodaj do niego majeranek, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.

Wlej 300 ml wody, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Dodaj cebulę do mięsa.

Wymieszaj masę bardzo dokładnie.

Słoiki wyparz wrzątkiem.

Umieść masę z mięsa w słoikach.

Wetknij w mięso liść laurowy i ziele angielskie.

Zakręć dokładnie.

Umieść w garnku słoiki.

Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.

Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Słoiki wyjmij z garnka, dokręć nakrętki.

Odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Mięso mielone w słoikach podane w drewnianej skrzyneczce stojącej na drewnianym blacie.
Mięso mielone w słoikach
Koszt przygotowania dania
41.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1129 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Mięso mielone w słoikach - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mięsie mielonym w słoikach

Mięso mielone w słoikach to bardzo dobry pomysł na pyszne smarowidło do kanapek przygotowywane w domu. Mięso z galaretką jest wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania. Pasteryzowane mięso można przechowywać przez dłuższy czas w chłodnym miejscu. Domową konserwę przygotować można z wybranego rodzaju mięsa. Przepis na mięso mielone w słoikach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia konserwy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić mięso mielone w słoikach? Mięso umieść w misce. Dodaj do niego majeranek, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Wlej wodę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Dodaj cebulę do mięsa. Wymieszaj masę bardzo dokładnie. Słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść masę z mięsa z słoikach. Wetknij w mięso liść laurowy i ziele angielskie. Zakręć dokładnie. Umieść w garnku słoiki. Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Słoiki wyjmij z garnka, dokręć nakrętki. Odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Mięso mielone wieprzowe jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przenoszenia tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Mięso wieprzowe zawiera jednak spore ilości tłuszczu, jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii, wybierz chudszy kawałek do zmielenia w sklepie zamiast gotowego zmielonego mięsa. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego metabolizmu, dlatego dbajmy o ich odpowiednią podaż w diecie.

Podsumowując pyszne mięso w słoikach sprawdzi się na kanapki dla całej rodziny. Weki podać można także podczas imprezy ze znajomymi jako zakąskę do alkoholu i nie tylko. Smaczne mięso jest idealne jako posiłek na biwak lub dłuższą podróż. Mięso jest dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce lub w spiżarni przez ponad miesiąc.

Wartości odżywcze mięsa mielonego w słoikach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
225.83 kcal
1129.17 kcal
Białko
14.27 g
71.33 g

Węglowodany w mięsie mielonym w słoikach

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
1.56 g
7.78 g
Węglowodany przyswajalne
1.27 g
6.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
1.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
17.68 g
88.42 g
Tłuszcze nasycone
8.22 g
41.10 g
Tłuszcze nienasycone
9.46 g
47.32 g
Tłuszcze jednonasycone
7.87 g
39.34 g
Tłuszcze wielonasycone
1.59 g
7.97 g
Cholesterol
60.00 mg
300.00 mg

Witaminy w przepisie na mięso mielone w słoikach

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
1.67 µg (mcg)
8.33 µg (mcg)
Witamina B6
0.34 mg
1.68 mg
Witamina B12
0.58 µg (mcg)
2.92 µg (mcg)
Witamina C
1.82 mg
9.08 mg
Retinol
1.67 µg (mcg)
8.33 µg (mcg)
Tiamina
0.62 mg
3.08 mg
Ryboflawina
0.21 mg
1.03 mg
Niacyna
3.64 mg
18.18 mg
Foliany
7.33 µg (mcg)
36.67 µg (mcg)
Beta karoten
6.00 µg (mcg)
30.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mięso mielone w słoikach

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
47.33 mg
236.67 mg
Potas
263.50 mg
1317.50 mg
Wapń
15.50 mg
77.50 mg
Fosfor
150.67 mg
753.33 mg
Magnez
17.50 mg
87.50 mg
Żelazo
0.77 mg
3.84 mg
Cynk
1.86 mg
9.31 mg
Miedź
0.05 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa mielonego w słoikach 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mięsie mielonym w słoikach

Lista alergenów dla mięsa mielonego w słoikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso mielone w słoikach

Cena przygotowania mięsa mielonego w słoikach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
2000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 5
40.00
Za 2000 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Koszt składników
43.00
Jak oceniasz przepis na mięso mielone w słoikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób