Mięso mielone w słoikach

Opublikowano: 27.05.2022 r., 15:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mięso mielone w słoikach podane w drewnianej skrzyneczce stojącej na drewnianym blacie.
Mięso mielone w słoikach
Mięso mielone w słoikach to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do chleba domowej roboty. Mięso gotowane w słoikach jest idealne jako zastępstwo gotowych konserw ze sklepu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 120 min
1129 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (2000 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki, duża miska

Przepis na mięso mielone w słoikach krok po kroku

Mięso umieść w misce.

Dodaj do niego majeranek, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.

Wlej 300 ml wody, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Dodaj cebulę do mięsa.

Wymieszaj masę bardzo dokładnie.

Słoiki wyparz wrzątkiem.

Umieść masę z mięsa w słoikach.

Wetknij w mięso liść laurowy i ziele angielskie.

Zakręć dokładnie.

Umieść w garnku słoiki.

Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.

Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

Słoiki wyjmij z garnka, dokręć nakrętki.

Odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na mięso mielone w słoikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat mięsa mielonego w słoikach

Mięso mielone w słoikach to bardzo dobry pomysł na pyszne smarowidło do kanapek przygotowywane w domu. Mięso z galaretką jest wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania. Pasteryzowane mięso można przechowywać przez dłuższy czas w chłodnym miejscu. Domową konserwę przygotować można z wybranego rodzaju mięsa. Przepis na mięso mielone w słoikach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia konserwy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić mięso mielone w słoikach? Mięso umieść w misce. Dodaj do niego majeranek, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą. Wlej wodę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Dodaj cebulę do mięsa. Wymieszaj masę bardzo dokładnie. Słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść masę z mięsa z słoikach. Wetknij w mięso liść laurowy i ziele angielskie. Zakręć dokładnie. Umieść w garnku słoiki. Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Słoiki wyjmij z garnka, dokręć nakrętki. Odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Mięso mielone wieprzowe jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przenoszenia tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Mięso wieprzowe zawiera jednak spore ilości tłuszczu, jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii, wybierz chudszy kawałek do zmielenia w sklepie zamiast gotowego zmielonego mięsa. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego metabolizmu, dlatego dbajmy o ich odpowiednią podaż w diecie.

Podsumowując pyszne mięso w słoikach sprawdzi się na kanapki dla całej rodziny. Weki podać można także podczas imprezy ze znajomymi jako zakąskę do alkoholu i nie tylko. Smaczne mięso jest idealne jako posiłek na biwak lub dłuższą podróż. Mięso jest dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce lub w spiżarni przez ponad miesiąc.

Alergeny w mięsie mielonym w słoikach

Lista alergenów dla mięsa mielonego w słoikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso mielone w słoikach

Wartości odżywcze mięsa mielonego w słoikach

na 100g gotowej potrawy

Mięso mielone w słoikach to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Nie zawiera konserwantów i jest niskokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
225.83
1129.17
Białko (g)
14.27
71.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
1.56
7.78
Węglowodany przyswajalne (g)
1.27
6.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
1.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
17.68
88.42
Tłuszcze nasycone (g)
8.22
41.10
Tłuszcze nienasycone (g)
9.46
47.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.87
39.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.59
7.97
Cholesterol (mg)
60.00
300.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
1.67
8.33
Witamina B6 (mg)
0.34
1.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
2.92
Witamina C (mg)
1.82
9.08
Retinol (µg (mcg))
1.67
8.33
Tiamina (mg)
0.62
3.08
Ryboflawina (mg)
0.21
1.03
Niacyna (mg)
3.64
18.18
Foliany (µg (mcg))
7.33
36.67
Beta karoten (µg (mcg))
6.00
30.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
47.33
236.67
Potas (mg)
263.50
1317.50
Wapń (mg)
15.50
77.50
Fosfor (mg)
150.67
753.33
Magnez (mg)
17.50
87.50
Żelazo (mg)
0.77
3.84
Cynk (mg)
1.86
9.31
Miedź (mg)
0.05
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa mielonego w słoikach 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mięsa mielonego w słoikach

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
2000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 5
40.00
Za 2000 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Koszt składników
43.00