Mielony z piekarnika

Opublikowano: 28.10.2021 r., 15:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony mielony na talerzu
Mielony z piekarnika
Mielony z piekarnika to pyszna opcja na naprawdę pyszny i zdrowy obiad. To świetna alternatywa dla smażonych kotletów mięsnych. Są bardzo łatwe i pyszne.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
219 kcal
Kcal w porcji
113 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na mielonego z piekarnika krok po kroku

Mięso przełóż do miski i wbij do niego jajko. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Z mięsa uformuj małe kotleciki i wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na mielonego z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat mielonego z piekarnika

Mielony z piekarnika to naprawdę dobry i szybki patent na zdrowszą wersję tradycyjnych kotletów. Są równie smaczne, a dostarczają mniej tłuszczu. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom mięs i klasycznych przepisów. Mają niezwykle uniwersalne zastosowanie. Można je podawać z sosami, dodać do zupy, zjadać w tortilli czy na kanapkach. Sprawdzą się również w wersji bez zbędnych dodatków, podane z ziemniakami i surówką.

Przepis na mielone w piekarniku pozwala przygotować naprawdę smaczne kotlety, które nie tylko zaskoczą cię wspaniałym smakiem, ale będą zdrowe i pełnowartościowe. Jako, że najważniejszym składnikiem kotletów jest mięso, warto wybrać naprawdę dobrej jakości. W tym przepisie zaproponowane zostało mięso mielone z indyka, które nie jest bardzo kaloryczne, a przy okazji można z łatwością znaleźć je w sklepie, co na pewno będzie dużym plusem. Jego cena nie jest zbyt wygórowana. W porównaniu z mięsem czerwonym, wołowym lub wieprzowym, ma znacznie więcej błonnika, a dużo mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu jest bezpieczne dla układu sercowego i może gościć w diecie na co dzień. Chociaż wciąż jest wybierany niestety rzadziej, warto to zmienić a ta receptura pomaga to zrobić w prosty i smaczny sposób. Dodatkowo drób dostarcza sporo witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i tryptofanu, który dba o odpowiednią ilość hormonu szczęścia w organizmie. To mięso jest również świetnym wyborem na diecie redukcyjnej, gdyż odznacza się dość wysoką sytością.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mielone w piekarniku, by były naprawdę smaczne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, ta receptura na pewno skradnie twoje serce. Kotlety, które z niej powstają są niezwykle chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Z przepisu dowiesz się ile czasu należy piec mięso, by nie było zbyt suche, czy niesmaczne. Kotleciki pieczone są wspaniałą alternatywą dla smażonych, które są bardzo ciężkostrawne. Te zapiekane, mają znacznie mniej tłuszczu, a są równie pyszne. To dobre rozwiązanie na obiad. To także wspaniały pomysł na zdrową kolację.

Alergeny w mielonym z piekarnika

Lista alergenów dla mielonego z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze mielonego z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na obiad, która dostarcza sporo białka. Warto dodać do niej źródło węglowodanów i warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(113g)
Energia (kcal)
193.99
219.21
Białko (g)
25.38
28.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(113g)
Węglowodany (g)
0.09
0.10
Węglowodany przyswajalne (g)
0.09
0.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(113g)
Tłuszcz (g)
10.21
11.54
Tłuszcze nasycone (g)
3.98
4.50
Tłuszcze nienasycone (g)
6.23
7.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.46
3.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.77
3.13
Cholesterol (mg)
125.85
142.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(113g)
Witamina A (µg (mcg))
40.44
45.70
Witamina B6 (mg)
0.57
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
1.28
1.44
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.47
Witamina E (mg)
0.22
0.25
Retinol (µg (mcg))
40.44
45.70
Tiamina (mg)
0.08
0.08
Ryboflawina (mg)
0.24
0.27
Niacyna (mg)
7.61
8.60
Foliany (µg (mcg))
11.84
13.37
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(113g)
Sód (mg)
368.81
416.76
Potas (mg)
273.38
308.92
Wapń (mg)
31.38
35.46
Fosfor (mg)
245.47
277.38
Magnez (mg)
27.82
31.44
Żelazo (mg)
1.54
1.74
Cynk (mg)
2.86
3.24
Miedź (mg)
0.14
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonego z piekarnika 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mielonego z piekarnika

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
14.00