Mielone z pieczarkami

Opublikowano: 20.05.2021 r., 13:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mielone z pieczarkami i koperkiem
Mielone z pieczarkami
Mielone z pieczarkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Świetnie sprawdzą się z dodatkiem ziemniaków oraz mizerii, surówki z buraczków lub świeżych warzyw.
Przygotowanie 30 min
318 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Bułka pszenna - czerstwa (50 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Bułka tarta (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na mielonych z pieczarkami krok po kroku

Bułkę namocz w mleku i dokładnie odciśnij. Posiekaj ją nożem na bardzo małe kawałki.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Następnie pozostaw ją do wystudzenia.

Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę.

Do miski włóż mięso mielone, cebulę, pieczarki i bułkę. Do produktów wbij jajko i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Z masy uformuj niewielkie kotlety, które obtocz w bułce tartej i smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju do momentu zarumieniania bułki.

Kotlety podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na mielonych z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat mielonych z pieczarkami

Dobre mielone z pieczarkami i z cebulą w środku to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu. Przepis ten świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Te pyszne kotlety najlepiej smakują z ugotowanymi ziemniakami oraz mizerią. Przepis na kotlety mielone z pieczarkami jest b bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby zachwycić swoich najbliższych tym pysznym daniem. Do ich wykonania niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze mięso mielone z indyka (ale możesz użyć również mięso wieprzowe), bułka pszenna, mleko, jajko, cebula, pieczarki, olej rzepakowy, bułka tarta, sól, pieprz oraz czosnek granulowany.

A więc jak zrobić mielone z pieczarkami? Mięso zmiel z podsmażoną cebulką i pieczarkami, bułką namoczoną w mleku, jajkiem i przyprawami. Następnie z masy uformuj kotlety , obtocz je w bułce i usmaż na rozgrzanym oleju. Kotlety podawaj na ciepło z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz mizerii lub surówki ze świeżych, sezonowych warzyw.

Mięso mielone z indyka jest mięsem niskokalorycznym, które dostarczy do naszego organizmu sporych ilości łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jest to produkt chętnie wybierany przez osoby na diecie redukcyjnej, ponieważ białko sprawia, że dłużej odczuwamy sytość po posiłku i jest to produkt niskokaloryczny. Pieczarki również są produktem niskokalorycznym, który dostarczy przy tym sporych ilości witamin i składników mineralnych.

Podsumowując kotlet mielony z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z ziemniakami i surówką z warzyw. Jest to dobre rozwiązanie w diecie redukcyjnej, diecie sportowców, diecie niskowęglowodanowej czy diecie z niskim indeksem glikemicznym. Produkty użyte do przygotowania tej potrawy dostarczą do naszego organizmu sporych ilości składników odżywczych. Aby danie było bardziej fit kotlety możesz upiec w piekarniku lub nie obtaczać ich w bułce tartej i ugotować w wodzie. Jest to doskonała basa pod wiele ciekawych pomysłów na obiad.

Alergeny w mielonymi z pieczarkami

Lista alergenów dla mielonych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze mielonych z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
159.18
318.36
Białko (g)
14.76
29.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.70
11.39
Węglowodany przyswajalne (g)
5.21
10.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.70
17.40
Tłuszcze nasycone (g)
2.68
5.35
Tłuszcze nienasycone (g)
6.02
12.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.76
7.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.26
4.52
Cholesterol (mg)
61.68
123.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
37.43
74.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.78
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.66
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.88
Witamina E (mg)
0.14
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.43
74.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.75
9.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.20
28.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.72
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
236.95
473.89
Potas (mg)
233.32
466.65
Wapń (mg)
57.12
114.24
Fosfor (mg)
167.85
335.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.07
42.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
2.23
Cynk (mg)
1.70
3.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonych z pieczarkami 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mielonych z pieczarkami

Koszt składników
42.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Bułka pszenna
50 g
czerstwa
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bułka tarta
25 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 25 g
Koszt składników
42.90