Przepis na mielony z kalafiora krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, curry
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, malakser

Kalafiora podziel na mniejsze kawałki i umieść w garnku.

Wlej wodę i gotuj przez 5-6 minut.

Odcedź kalafior i umieść w malakserze, dodaj fasolę z puszki, płatki owsiane i rozdrobnij.

Posiekaj papryczkę chilli i koper.

Masę z kalafiora przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i curry.

Dodaj papryczkę chilli i koper, wymieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety przez 5-6 minut z jednej strony.

Kotlety podawaj z dodatkiem świeżych warzyw i świeżego pieczywa.

Mielony z kalafiora podany na brązowym, ozdobnym talerzu.
Mielony z kalafiora
Koszt przygotowania dania
13.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
326 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
52

Mielony z kalafiora - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o mielonym z kalafiora

Mielony z kalafiora to świetny pomysł na pyszny jarski kotlet bez mięsa. Prosty przepis można wykorzystać jako dodatek do domowych burgerów. Kotlety warzywne są doskonałe jako danie dla wegetarian. Przepis na mielone z kalafiora jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior, jajko, fasola biała z puszki, płatki owsiane, koper, curry, papryczka chilli, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić mielone z kalafiora? Kalafiora podziel na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Wlej wodę i gotuj przez 5-6 minut. Odcedź kalafior i umieść w malakserze, dodaj fasolę z puszki, płatki owsiane i rozdrobnij. Posiekaj papryczkę chilli i koper. Masę z kalafiora przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i curry. Dodaj papryczkę chilli i koper, wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety przez 5-6 minut z jednej strony. Kotlety podawaj z dodatkiem świeżych warzyw i świeżego pieczywa.

Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe, jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi.

Podsumowując najlepsze kotlety warzywne świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Kotlety są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczne kotlety podać można z dodatkiem sosu grzybowego lub koperkowego. Mogą one posłużyć także jako baza do warzywnych burgerów. Pyszne wegetariańskie burgery są bardzo szybkie do zrobienia. Do ich przygotowania można wykorzystać także mrożony kalafior.

Wartości odżywcze mielonego z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
163.18 kcal
326.35 kcal
Białko
5.04 g
10.09 g

Węglowodany w mielonym z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
11.30 g
22.60 g
Węglowodany przyswajalne
8.48 g
16.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.82 g
5.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
11.10 g
22.21 g
Tłuszcze nasycone
1.53 g
3.06 g
Tłuszcze nienasycone
9.57 g
19.15 g
Tłuszcze jednonasycone
6.60 g
13.20 g
Tłuszcze wielonasycone
2.97 g
5.95 g
Cholesterol
54.08 mg
108.16 mg

Witaminy w przepisie na mielony z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.45 mg
0.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mielony z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
126.93 mg
253.85 mg
Potas
275.92 mg
551.84 mg
Wapń
35.31 mg
70.63 mg
Fosfor
110.14 mg
220.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
30.00 mg
60.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.35 mg
2.70 mg
Cynk
0.81 mg
1.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonego z kalafiora 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mielonym z kalafiora

Lista alergenów dla mielonego z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania mielonego z kalafiora

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
pół dużej sztuki
6.00
Za 800.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Płatki owsiane
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na mielony z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób