Przepis na mielony z kalafiora krok po kroku
- Kalafior 500 g pół dużej sztuki
- Płatki owsiane 100 g 10 płaskich łyżek stołowych
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Fasola konserwowa 240 g
- Jajko 3 szt.
- Olej rzepakowy 100 ml
Kalafiora podziel na mniejsze kawałki i umieść w garnku.
Wlej wodę i gotuj przez 5-6 minut.
Odcedź kalafior i umieść w malakserze, dodaj fasolę z puszki, płatki owsiane i rozdrobnij.
Posiekaj papryczkę chilli i koper.
Masę z kalafiora przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i curry.
Dodaj papryczkę chilli i koper, wymieszaj dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety przez 5-6 minut z jednej strony.
Kotlety podawaj z dodatkiem świeżych warzyw i świeżego pieczywa.
Często zadawane pytania
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Sos koperkowy do pulpetów
-
Kotlety mielone

(liczba kalorii)
Mielony z kalafiora - cechy przepisu
Więcej o mielonym z kalafiora
Mielony z kalafiora to świetny pomysł na pyszny jarski kotlet bez mięsa. Prosty przepis można wykorzystać jako dodatek do domowych burgerów. Kotlety warzywne są doskonałe jako danie dla wegetarian. Przepis na mielone z kalafiora jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior, jajko, fasola biała z puszki, płatki owsiane, koper, curry, papryczka chilli, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić mielone z kalafiora? Kalafiora podziel na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Wlej wodę i gotuj przez 5-6 minut. Odcedź kalafior i umieść w malakserze, dodaj fasolę z puszki, płatki owsiane i rozdrobnij. Posiekaj papryczkę chilli i koper. Masę z kalafiora przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i curry. Dodaj papryczkę chilli i koper, wymieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety przez 5-6 minut z jednej strony. Kotlety podawaj z dodatkiem świeżych warzyw i świeżego pieczywa.
Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe, jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi.
Podsumowując najlepsze kotlety warzywne świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Kotlety są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczne kotlety podać można z dodatkiem sosu grzybowego lub koperkowego. Mogą one posłużyć także jako baza do warzywnych burgerów. Pyszne wegetariańskie burgery są bardzo szybkie do zrobienia. Do ich przygotowania można wykorzystać także mrożony kalafior.
Wartości odżywcze mielonego z kalafiora
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w mielonym z kalafiora
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na mielony z kalafiora
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na mielony z kalafiora
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w mielonym z kalafiora
Lista alergenów dla mielonego z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko