Mielonka z indyka

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mielonka z indyka podana na białym półmisku.
Mielonka z indyka
Mielonka z indyka to doskonały pomysł na dodatek do chleba na kanapki. Pyszna wędlina dobrze smakuje z dodatkiem świeżych warzyw. Koniecznie wypróbuj nasze przepis na domowe wędliny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 120 min
332 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Udziec z indyka (500 g)
  • Cukier 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Żelatyna (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, sól do peklowania
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, maszynka do mięsa, osłonka białkowa, termometr

Przepis na mielonkę z indyka krok po kroku

Mięso z piersi indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój na kawałki o wielkości około 3 cm. Mięso zasyp płaską łyżką stołową soli peklowej, całość przełóż do szczelnie zamkniętego pojemnika i wstaw do lodówki na 2 dni.

Mięso z ud indyka również przygotuj jak mięso z piersi i wstaw do lodówki na 2 dni.

Po tym czasie mięso z ud indyka zmiel w maszynce do mięsa.

Do miski włóż zmielone mięso z ud indyka, pokrojoną pierś z indyka.

W szklance wymieszaj 100 ml wody z łyżeczką pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku granulowanego oraz z cukrem.

Zawartość szklanki wlej do miski z mięsem i dobrze wymieszaj składniki (masa powinna kleić się do rąk).

Następnie do masy dodaj żelatynę i dobrze wyrób masę.

Osłonkę białkową zwiąż z jednej strony nicią wędliniarską, napełnij osłonkę masą mięsną i zwiąż drugi koniec osłonki.

Mielonkę w osłonce schowaj do lodówki na około 12 godzin.

Mielonkę umieść w garnku z zimną wodą i wstaw na palnik.

Zmniejsz moc palnika, gdy temperatura wody osiągnie 80 st. C.

Gotuj mielonkę w wodzie o temperaturze 80°C do momentu, gdy jej wnętrze osiągnie temperaturę 72 st. C (w tym celu w mielonkę wbij termometr).

Ugotowaną mielonkę wyciągnij z garnka i studź w zimnej wodzie przez 15 minut.

Następnie mielonkę włóż do lodówki na 12 godzin i po tym czasie podawaj ją jako dodatek do kanapek.

Jak oceniasz przepis na mielonkę z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat mielonki z indyka

Mielonka z indyka to doskonały pomysł na dodatek do chleba na kanapki. Pyszna wędlina doskonale smakuje z dodatkiem pomidorów, ogórków oraz papryki. Sprawdzony przepis na mielonkę z indyka jest stosunkowo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wędliny potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka, mięso z uda indyka, cukier, żelatyna, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany oraz sól do peklowania.

Jak zrobić mielonkę z indyka? Mięso z piersi indyka umyj, oczyść z błonek i pokrój na kawałki o wielkości około 3 cm. Mięso zasyp płaską łyżką stołową soli peklowej, całość przełóż do szczelnie zamkniętego pojemnika i wstaw do lodówki na 2 dni. Mięso z ud indyka również przygotuj jak mięso z piersi i wstaw do lodówki na 2 dni. Po tym czasie mięso z ud indyka zmiel w maszynce do mięsa. Do miski włóż zmielone mięso z ud indyka, pokrojoną pierś z indyka. W szklance wymieszaj 100 ml wody z łyżeczką pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku granulowanego oraz z cukrem. Zawartość szklanki wlej do miski z mięsem i dobrze wymieszaj składniki. Następnie do masy dodaj żelatynę i dobrze wyrób masę. Napełnij osłonkę masą mięsną i zwiąż z dwóch stron. Mielonkę w osłonce schowaj do lodówki na około 12 godzin. Mielonkę umieść w garnku z zimną wodą i wstaw na palnik. Zmniejsz moc i gotuj do momentu, gdy wnętrze mielonki osiągnie temperaturę 72°C. Ugotowaną mielonkę wyciągnij z garnka i studź w zimnej wodzie przez 15 minut.

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku.

Podsumowując smaczna mielonka z indyka stanowi doskonały dodatek do kanapek. Najlepsza mielonka jest dobra do spożycia, gdy żelatyna dobrze zwiąże mięso. Kanapki z mielonką warto podać z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw lub z dodatkiem przetworów. Mięso z indyka doskonale smakuje z dodatkiem kiszonych lub konserwowych ogórków.

Alergeny w mielonce z indyka

Lista alergenów dla mielonki z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mielonkę z indyka

Wartości odżywcze mielonki z indyka

na 100g gotowej potrawy

Mielonka z indyka to doskonała propozycja na dodatek do kanapek. Samodzielne przygotowywanie wędlin sprawia, że zawierają one mniej konserwantów, niż te które możemy zakupić w sklepie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
133.05
332.62
Białko (g)
22.37
55.94
Fenyloalanina (mg)
0.75
1.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
0.97
2.43
Węglowodany przyswajalne (g)
0.97
2.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.48
11.19
Tłuszcze nasycone (g)
2.39
5.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.40
3.50
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.27
3.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.11
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.85
164.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
15.12
37.80
Witamina B6 (mg)
0.56
1.40
Witamina B12 (µg (mcg))
1.59
3.96
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.85
Witamina E (mg)
0.13
0.33
Retinol (µg (mcg))
15.12
37.80
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.22
0.56
Niacyna (mg)
7.37
18.42
Foliany (µg (mcg))
3.85
9.63
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
80.93
202.32
Potas (mg)
231.96
579.90
Wapń (mg)
9.60
23.99
Fosfor (mg)
164.47
411.18
Magnez (mg)
23.74
59.34
Żelazo (mg)
0.94
2.36
Cynk (mg)
1.99
4.98
Miedź (mg)
0.10
0.24
Mangan (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonki z indyka 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mielonki z indyka

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Udziec z indyka
500 g
13.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.29
Za 500 g
Cukier
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Żelatyna
15 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 15 g
Koszt składników
30.00