Mielone z piekarnika

Opublikowano: 22.04.2021 r., 14:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone kotlety mielone na talerzu
Mielone z piekarnika
Mielone z piekarnika to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych smażonych kotletów. Smakują naprawdę wybornie, a robi się je bardzo szybko i prosto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
333 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, mielony czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na mielone z piekarnika krok po kroku

Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj sól, pieprz, czosnek i drobno pokrojoną natkę pietruszki z koperkiem.

Wbij do mięsa jajka i dokładnie wymieszaj, najlepiej za pomocą rąk. Z mięsa uformuj małe kotlety.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim kotleciki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na mielone z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat mielonych z piekarnika

Mielone z piekarnika to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych smażonych kotletów. Pieczone klopsy są dużo lżejsze, a smakują równie dobrze. Można podawać je z ziemniakami, czy kaszą, lub włożyć do tortilli. Idealnie pasują do sosu pomidorowego, czy koperkowo ziołowego. Są malutkie, jednak dzięki temu łatwiej można je porcjować i lepiej sprawdzą się dla dzieci.

Mięso mielone z piekarnika to idealna baza dla kotletów. Jest chrupiące, soczyste i miękkie w środku, a do tego nie chłonie tłuszczu. To dzieje się również dlatego, że kotlety robi się bez bułki tartej. Kotleciki są bardziej suche niż ich tradycyjny odpowiednik, jednak dzięki temu są również zdrowsze.

Kotlety mielone świetnie sprawdzają się na obiad lub na kolację. Można je podawać tradycyjnie z ziemniakami lub zrobić z nich burgery w bułce. Posmakują wszystkim domownikom ze względu na łagodny smak i idealną konsystencję.

Przepis na mielone jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności, czy dodatkowego sprzętu. Wystarczy tylko piekarnik i papier do pieczenia.

Kotlety pieczone są bardziej lekkostrawne niż ich smażona wersja dlatego stanowią świetną alternatywę dla osób z problemami z układem trawiennym, które potrzebują diety oszczędzającej tą część organizmu, a które nie mogą sobie wyobrazić zrezygnowanie z pysznych kotletów mielonych. Te zapiekane mają mniej tłuszczu, dzięki czemu spokojnie można je podawać również małym dzieciom.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić mielone w piekarniku, a także ile piec mięso, by nie było zbyt suche, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dowiesz się jak przygotować i przyprawić mięso wieprzowe tak, by było niezwykle kruche i apetyczne. Te klopsiki nie tylko świetnie wyglądają, ale tak samo dobrze smakują. Najlepiej od razu przygotować większą porcję, gdyż znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Za ich wspaniały smak odpowiadają również świeże zioła, zwłaszcza posiekana natka pietruszki, a także mielony czosnek. Takie połączenie idealnie pasuje do mięsa wieprzowego i nadaje mu miłej świeżości i lekkości.

Alergeny w mielonych z piekarnika

Lista alergenów dla mielonych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze mielonych z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
241.36
333.08
Białko (g)
16.12
22.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
0.13
0.18
Węglowodany przyswajalne (g)
0.13
0.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
19.09
26.35
Tłuszcze nasycone (g)
8.78
12.12
Tłuszcze nienasycone (g)
10.31
14.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.40
11.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.91
2.64
Cholesterol (mg)
126.10
174.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A (µg (mcg))
30.49
42.08
Witamina B6 (mg)
0.34
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.73
1.01
Witamina C (mg)
0.57
0.79
Retinol (µg (mcg))
30.49
42.08
Tiamina (mg)
0.61
0.84
Ryboflawina (mg)
0.28
0.39
Niacyna (mg)
3.57
4.93
Foliany (µg (mcg))
12.57
17.35
Beta karoten (µg (mcg))
5.74
7.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód (mg)
71.51
98.68
Potas (mg)
260.13
358.98
Wapń (mg)
21.57
29.77
Fosfor (mg)
179.15
247.22
Magnez (mg)
17.74
24.48
Żelazo (mg)
1.04
1.43
Cynk (mg)
2.04
2.81
Miedź (mg)
0.05
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonych z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mielonych z piekarnika

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
22.00