Mielone w cieście francuskim

Opublikowano: 08.11.2021 r., 19:37 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety w cieście francuskim
Mielone w cieście francuskim
Mielone w cieście francuskim z dodatkiem papryki konserwowej to idealne połącznie smaków, które sprawdzi się jako danie obiadowe lub pomysł na kolację.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
599 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (300 g)
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Ser Mozzarella (50 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Papryka konserwowa (marynowana) (90 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka ostra, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, patelnia

Przepis na mielone w cieście francuskim krok po kroku

Cebule pokrój w kostkę. Podsmaż ją na oleju na złoty kolor.

Do cebuli dodaj mięso i dalej smaż. Dopraw.

Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.

Na środku ciasta francuskiego rozłóż farsz z mięsa i posyp go serem.

Ciasto, które nie jest pokryte farszem potnij w paski i zwiń całość jak warkocz.

Piecz w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na mielone w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat mielonego w cieście francuskim

Szybkie w wykonaniu mielone w cieście francuskim to idealna propozycja na obiad lub kolacje, ale danie również idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Rolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie ciasta francuskiego z mięsem mielonym i papryką konserwową jest bardzo apetyczne. Danie można doprawić wskazanymi przyprawami w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić mielone w cieście francuskim? Do ich wykonania potrzebujemy prostych składników, czyli ciasto francuskie, mięso mielone, cebulę, ser, paprykę konserwową i przyprawy. Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. Doprawiamy. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę konserwową. Na rozłożone ciasto francuskie układamy farsz. Części, które nie zostały pokryte farszem tniemy w paski. Ciasto zwijamy jak warkocz i pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na mięso mielone w cieście francuskim to głównie wypiek na bazie masy, która składa się z masła, jaj i wysokogatunkowej mąki pszennej. Jest bardzo delikatne i kruche oraz kaloryczne. 100 gram produktu to aż 500 kcal. Ciasto francuskie nadaje się jako baza zarówno do potraw na słodko jak i słono, ale trzeba jeść je z umiarem, ponieważ nie jest syte i pożywne. Dodatkowo w swoim składzie zawiera duże ilości tłuszczy, dlatego nie jest wskazane dla osób na diecie redukcyjnej oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Przepis zawiera w swoim składzie również ser, który jest doskonałym źródłem witamin A, D, E i K oraz wapń, który między innymi wpływa na prawidłową budowę układu kostnego. Ciasto francuskie dobrze komponuje się również ze szpinakiem i serem feta, a w wersji na słodko np. z budyniem.

Pomysł na roladkę idealnie sprawdzi się jako danie na imprezę. Ten przepis to pomysł na pyszne jedzenie, które trzeba koniecznie spróbować. Zawijaniec na pewno będą Ci smakować, ponieważ jest łatwy w przygotowaniu, a kompozycja składników da dobre połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Posiłek warto wzbogacić o warzywa, ze względu na ich dobry wpływ na nasz organizm.

Alergeny w mielonym w cieście francuskim

Lista alergenów dla mielonego w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze mielonego w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie jest wysoko kaloryczne oraz bogate w tłuszcze dlatego warto spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
239.88
599.69
Białko (g)
14.41
36.02
Fenyloalanina (mg)
0.56
1.40
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
14.22
35.56
Węglowodany przyswajalne (g)
13.53
33.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
14.04
35.09
Tłuszcze nasycone (g)
5.22
13.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.38
18.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.01
5.03
Cholesterol (mg)
29.00
72.50
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
13.13
32.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.42
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.75
1.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.69
11.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.67
26.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.16
15.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.13
72.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
247.33
618.33
Potas (mg)
174.61
436.52
Wapń (mg)
36.90
92.24
Fosfor (mg)
126.57
316.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.28
50.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.20
3.01
Cynk (mg)
0.87
2.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonego w cieście francuskim 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mielonego w cieście francuskim

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Ser Mozzarella
50 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka konserwowa (marynowana)
90 g
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 90 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
41.50