Przepis na mielone na patyku krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, patelnia grillowa, grill

Mięso mielone przełóż do miski i dopraw do smaku.

Dodaj jajko, drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dokładnie wymieszaj mięso w rękach, uformuj podłużne wałki.

Mięso obtocz w bułce tartek i nadziej na patyki do szaszłyków.

Usmaż mielone na patelni z rozgrzanym olejem lub grilluj.

mielone na patyku
Mielone na patyku
Koszt przygotowania dania
12.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
262 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
10

Mielone na patyku - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mielonych na patyku

Kofta, czyli nic innego jak mięso mielone na patyku. Popularne danie kuchni bliskowschodniej, które zyskuje na popularności już od kilku lat. Koniecznie poznaj mój przepis na mielone na patyku. Będzie to idealny pomysł na posiłek. Poznaj mój przepis i przygotuj szybkie i smaczne kotlety mielone na obiad.

Przygotuj podstawowe składniki takie jak: mięso mielone, ja wykorzystałam wieprzowe, cebula, czosnek, jajko, olej rzepakowy i wyraziste przyprawy.

Zatem jak zrobić mielone na patyku?

W pierwszej kolejności przełóż mięso do dużej miski, rozgnieć je w rękach, dodaj jajko i przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszaj w rękach i uformuj podłużne wałki.

Mięso obtocz w bułce tartej i usmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.

Smaż kotlety mielone do uzyskania charakterystycznej brązowej barwy, po około 15 minutach będą dobre do spożycia.

Jeśli chcesz, aby potrawa była nieco delikatniejsza postaw na chude mięso takie jak drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Skoro już wiesz jak zrobić smaczne mielone, pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie dobrym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność, co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych. Postaw na domowy sos do mięsa. Szybko przygotujesz go z jogurtu naturalnego i czosnku lub koperku. Wystarczy, że drobno posiekasz te charakterystyczne dodatki i wymieszasz.

Sam zadecyduj o dodatkach i postaw na smaczny obiad.

Wartości odżywcze mielonych na patyku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
262.01 kcal
262.01 kcal
Białko
13.57 g
13.57 g

Węglowodany w mielonych na patyku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
12.72 g
12.72 g
Węglowodany przyswajalne
11.79 g
11.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
0.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
17.04 g
17.04 g
Tłuszcze nasycone
6.87 g
6.87 g
Tłuszcze nienasycone
10.16 g
10.16 g
Tłuszcze jednonasycone
7.86 g
7.86 g
Tłuszcze wielonasycone
2.30 g
2.30 g
Cholesterol
69.70 mg
69.70 mg

Witaminy w przepisie na mielone na patyku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
12.10 µg (mcg)
12.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.55 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.73 mg
1.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
12.10 µg (mcg)
12.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.61 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.73 mg
3.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
25.17 µg (mcg)
25.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
4.51 µg (mcg)
4.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mielone na patyku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
157.88 mg
157.88 mg
Potas
239.75 mg
239.75 mg
Wapń
45.76 mg
45.76 mg
Fosfor
152.40 mg
152.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.72 mg
20.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.45 mg
1.45 mg
Cynk
1.70 mg
1.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonych na patyku 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mielonych na patyku

Lista alergenów dla mielonych na patyku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania mielonych na patyku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Koszt składników
37.80
Jak oceniasz przepis na mielone na patyku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób