Mielone na patyku
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na mielone na patyku krok po kroku
Mięso mielone przełóż do miski i dopraw do smaku.
Dodaj jajko, drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dokładnie wymieszaj mięso w rękach, uformuj podłużne wałki.
Mięso obtocz w bułce tartek i nadziej na patyki do szaszłyków.
Usmaż mielone na patelni z rozgrzanym olejem lub grilluj.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat mielonych na patyku
Kofta, czyli nic innego jak mięso mielone na patyku. Popularne danie kuchni bliskowschodniej, które zyskuje na popularności już od kilku lat. Koniecznie poznaj mój przepis na mielone na patyku. Będzie to idealny pomysł na posiłek. Poznaj mój przepis i przygotuj szybkie i smaczne kotlety mielone na obiad.
Przygotuj podstawowe składniki takie jak: mięso mielone, ja wykorzystałam wieprzowe, cebula, czosnek, jajko, olej rzepakowy i wyraziste przyprawy.
Zatem jak zrobić mielone na patyku?
W pierwszej kolejności przełóż mięso do dużej miski, rozgnieć je w rękach, dodaj jajko i przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszaj w rękach i uformuj podłużne wałki.
Mięso obtocz w bułce tartej i usmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.
Smaż kotlety mielone do uzyskania charakterystycznej brązowej barwy, po około 15 minutach będą dobre do spożycia.
Jeśli chcesz, aby potrawa była nieco delikatniejsza postaw na chude mięso takie jak drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Skoro już wiesz jak zrobić smaczne mielone, pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie dobrym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność, co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych. Postaw na domowy sos do mięsa. Szybko przygotujesz go z jogurtu naturalnego i czosnku lub koperku. Wystarczy, że drobno posiekasz te charakterystyczne dodatki i wymieszasz.
Sam zadecyduj o dodatkach i postaw na smaczny obiad.
Alergeny w mielonych na patyku
Lista alergenów dla mielonych na patyku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze mielonych na patyku
Mielone na patyku, czyli kofta to świetny pomysł na domowy obiad lub na grilla. Możesz przygotować je z dowolnego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.