Miękkie pierniczki
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Miód (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Masło (120 g)
- Śmietana 12% (140 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na miękkie pierniczki krok po kroku
Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu.
Składniki mają się tylko rozpuścić, nie należy ich zagotować.
Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.
Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie.
Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 5 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty.
Przygotowane pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.
Wystudź na kratce, pierniczki możesz udekorować lukrem lub czekoladą.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Polewa na pierniczki
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat miękkich pierniczków
Miękkie pierniczki to bardzo dobry pomysł na domowy deser, który doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy i herbaty. Pierniczki są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu. Można przygotować je z dodatkiem dżemu lub lukru. Przepis na miękkie pierniczki jest prosty, dlatego, nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, miód, przyprawa do piernika, jajka, kakao, masło, śmietana kwaśna 12% oraz proszek do pieczenia.
Jak zrobić miękkie pierniczki? Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu. Składniki mają się tylko rozpuścić, nie należy ich zagotować. Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj. Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 5 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty. Przygotowane pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Wystudź na kratce, pierniczki możesz udekorować lukrem lub czekoladą. Lukier przygotuj ze szklanki cukru pudru wymieszanego z około 20-30 mililitrami soku pomarańczowego, natomiast czekoladę rozpuść w rondlu z 30 mililitrami śmietany kremówki.
Podsumowując pyszne świąteczne pierniczki sprawdzą się doskonale na deser dla całej rodziny. Pierniczki to dobry pomysł dla zapominalskich. Nie muszą one zmięknąć, aby były dobre do spożycia. Pierniczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień. Prosty przepis wykorzystać można także poza okresem świątecznym. Szybkie do zrobienia ciastka są doskonałą bazą do deserów na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. Domowe ciasteczka nie zawierają konserwantów. Miękkie pierniczki są najlepsze z polewą czekoladową lub lukrem. Można je dekorować kolorowymi pisakami i posypkami. Pierniczki można przygotować także z dodatkiem konfitury.
Alergeny w miękkich pierniczkach
Lista alergenów dla miękkich pierniczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze miękkich pierniczków
Miękkie pierniczki to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz te z podwyższonym poziomem cholesterolu. Pierniczki są nisko kalorycznymi ciastkami.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.