Miękkie pierniczki

Opublikowano: 05.05.2022 r., 13:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo upieczone, lukrowane pierniczki
Miękkie pierniczki
Miękkie pierniczki to wspaniała propozycja na pyszny deser, który doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
204 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Miód (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Masło (120 g)
  • Śmietana 12% (140 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na miękkie pierniczki krok po kroku

Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu.

Składniki mają się tylko rozpuścić, nie należy ich zagotować.

Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.

Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie.

Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 5 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty.

Przygotowane pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.

Wystudź na kratce, pierniczki możesz udekorować lukrem lub czekoladą.

Jak oceniasz przepis na miękkie pierniczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat miękkich pierniczków

Miękkie pierniczki to bardzo dobry pomysł na domowy deser, który doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy i herbaty. Pierniczki są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu. Można przygotować je z dodatkiem dżemu lub lukru. Przepis na miękkie pierniczki jest prosty, dlatego, nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, miód, przyprawa do piernika, jajka, kakao, masło, śmietana kwaśna 12% oraz proszek do pieczenia.

Jak zrobić miękkie pierniczki? Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu. Składniki mają się tylko rozpuścić, nie należy ich zagotować. Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj. Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 5 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty. Przygotowane pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Wystudź na kratce, pierniczki możesz udekorować lukrem lub czekoladą. Lukier przygotuj ze szklanki cukru pudru wymieszanego z około 20-30 mililitrami soku pomarańczowego, natomiast czekoladę rozpuść w rondlu z 30 mililitrami śmietany kremówki.

Podsumowując pyszne świąteczne pierniczki sprawdzą się doskonale na deser dla całej rodziny. Pierniczki to dobry pomysł dla zapominalskich. Nie muszą one zmięknąć, aby były dobre do spożycia. Pierniczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień. Prosty przepis wykorzystać można także poza okresem świątecznym. Szybkie do zrobienia ciastka są doskonałą bazą do deserów na bazie serka mascarpone i bitej śmietany. Domowe ciasteczka nie zawierają konserwantów. Miękkie pierniczki są najlepsze z polewą czekoladową lub lukrem. Można je dekorować kolorowymi pisakami i posypkami. Pierniczki można przygotować także z dodatkiem konfitury.

Alergeny w miękkich pierniczkach

Lista alergenów dla miękkich pierniczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze miękkich pierniczków

na 100g gotowej potrawy

Miękkie pierniczki to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz te z podwyższonym poziomem cholesterolu. Pierniczki są nisko kalorycznymi ciastkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
341.17
204.70
Białko (g)
8.17
4.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
56.03
33.62
Węglowodany przyswajalne (g)
54.48
32.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
11.16
6.70
Tłuszcze nasycone (g)
7.52
4.51
Tłuszcze nienasycone (g)
3.65
2.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Tiamina (mg)
0.40
0.24
Ryboflawina (mg)
0.25
0.15
Niacyna (mg)
2.76
1.66
Foliany (µg (mcg))
67.44
40.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
27.02
16.21
Potas (mg)
318.58
191.15
Wapń (mg)
106.55
63.93
Fosfor (mg)
218.61
131.17
Magnez (mg)
38.63
23.18
Żelazo (mg)
3.14
1.88
Cynk (mg)
0.91
0.55
Miedź (mg)
0.24
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny miękkich pierniczków 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miękkich pierniczków

Koszt składników
39.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Śmietana 12%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
39.30