Miękkie ciasteczka maślane
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - ok. 10 łyżek (100 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (30 g)
Przepis na miękkie ciasteczka maślane krok po kroku
Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową i było lekko miękkie. Pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Ucieraj mikserem, aż będzie puszyste i białe.
Do ubitego masła dodawaj po łyżce ksylitolu, cały czas ubijając mikserem.
Następnie dodawaj po jednym żółtku, nie przestając miksować.
Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie dokładnie wymieszaj łyżką do połączenia wszystkich składników.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj porcjami na blachę wyłożoną papierem. Możesz też formować ciasteczka za pomocą łyżki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 15-20 minut.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat miękkich ciasteczek maślanych
Miękkie ciasteczka maślane to pomysł na pyszny, słodki, domowy deser, który posmakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Ciasteczka maślane są bardzo łatwe w przygotowaniu i potrzebujesz do tego zaledwie kilku tanich, łatwo dostępnych składników. Świetnie sprawdzą się jako deser, coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako przekąska na imprezy w gronie rodziny lub znajomych. Przepis na miękkie ciasteczka maślane jest banalnie prosty i szybki. Z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni i cukiernictwie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić miękkie ciasteczka maślane z piekarnika, aby były naprawdę najlepsze i dobre na każdą okazję koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez cały proces ich przygotowania. Aby powstały smaczne ciasteczka potrzebujesz wyłącznie mąki pszennej, skrobi ziemniaczanej, żółtek jaj oraz masła. Standardowo do ciastek maślanych poleca się dodać cukier puder, natomiast równie dobrze sprawdzi się ksylitol. Co więcej, dzięki niemu ciastka będą miały mniejszą kaloryczność oraz niższy indeks glikemiczny. Przygotowanie ciastek należy zacząć od dokładnego ubicia masła mikserem i stopniowym dodawaniu ksylitolu lub cukru, żółtek, a na końcu mąki. Ciasteczka maślane możesz formować z wykorzystaniem rękawa cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki lub wykorzystać do tego zwykłą łyżkę stołową. Tak przygotowane ciasteczka należy piec w piekarniku przez około 15 minut. Ciasteczka maślane są bardzo uniwersalne i możesz jeść je samodzielnie lub z dodatkiem dżemu owocowego, świeżych owoców, cukru pudru lub masła orzechowego. Są idealnie kruche z wierzchu i miękkie w środku, słodkie, maślane i idealne na każdą okazję. Koniecznie czytaj dalej i wypróbuj najlepszy przepis na miękkie ciasteczka maślane, który z pewnością zostanie z Tobą na długo.
Alergeny w miękkich ciasteczkach maślanych
Lista alergenów dla miękkich ciasteczek maślanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze miękkich ciasteczek maślanych
Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu ciastka mają mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.