Mercimek çorbası

Opublikowano: 19.12.2021 r., 13:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mercimek çorbası podane w białej bulionówce. Obok bulionówki stoi koszyk z pieczywem.
Mercimek Çorbası
Mercimek Çorbası to tradycyjna zupa wywodząca się z kuchni tureckiej. Zupa przygotowywana na bazie soczewicy i warzyw korzennych świetnie sprawdzi się na obiad.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
328 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki późne 3 średnie sztuki (300 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (250 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Soczewica czerwona (250 g)
  • Masło klarowane (150 g)
  • Bulion drobiowy 6 szklanek (1500 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, kumin, papryka ostra, cynamon, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na mercimek çorbası krok po kroku

Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny, pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę z czosnkiem.

Dodaj ziemniaki i marchew oraz soczewicę.

Wlej bulion drobiowy i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, imbirem, cynamonem i zblenduj.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do zupy.

Jak oceniasz przepis na mercimek çorbası
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat mercimek çorbası

Mercimek Çorbası to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Przygotowuje się je na bazie soczewicy i innych warzyw. Przepis na mercimek çorbası jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia pysznej zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, soczewica, marchew, natka pietruszki, bulion drobiowy, sól, pieprz, czosnek, cebula, kumin, papryka ostra, papryka słodka, imbir, cynamon, masło klarowane.

Jak zrobić mercimek çorbası? Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę. Obierz cebulę i czosnek z łupiny, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj ziemniaki i marchew oraz soczewicę. Wlej bulion drobiowy i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, imbirem, cynamonem i zblenduj. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do zupy.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, nie jest to jednak białko pełnowartościowe. Dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu, co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie, są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Przyprawy korzenne takie jak imbir i cynamon są bardzo dobrym źródłem substancji o działaniu bakteriobójczym. Przyprawy te mają zdolność rozgrzewania naszego organizmu, dlatego powinniśmy je wykorzystywać w swojej diecie szczególnie w okresie zimowym.

Podsumowując pyszna Turecka zupa doskonale sprawdzi się na zimowy obiad. Przyprawy korzenne doskonale rozgrzewają i chronią nas przed przeziębieniem. Zupę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ciekawym dodatkiem do zupy będzie grillowane mięso lub ser haloumi.

Alergeny w mercimek çorbası

Lista alergenów dla mercimek çorbası przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze mercimek çorbası

na 100g gotowej potrawy

Mercimek çorbası to doskonała zupa zawierająca bardzo dużo błonnika pokarmowego. Zupa jest bardzo dobrym posiłkiem na chłodne zimowe wieczory. Ma właściwości bakteriobójcze. Zupa jest także bardzo dobrym źródłem białka roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
100.93
328.02
Białko (g)
2.95
9.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
9.75
31.69
Węglowodany przyswajalne (g)
8.09
26.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.66
5.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
5.77
18.76
Tłuszcze nasycone (g)
3.80
12.35
Tłuszcze nienasycone (g)
1.97
6.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.63
5.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.11
Cholesterol (mg)
17.33
56.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
124.16
403.52
Witamina B6 (mg)
0.09
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.04
Witamina C (mg)
4.58
14.89
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.24
0.77
Brak danych dla: soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.62
145.02
Tiamina (mg)
0.08
0.25
Ryboflawina (mg)
0.06
0.18
Niacyna (mg)
0.48
1.56
Foliany (µg (mcg))
24.91
80.94
Beta karoten (µg (mcg))
798.57
2595.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
209.36
680.41
Potas (mg)
165.03
536.34
Wapń (mg)
14.48
47.06
Fosfor (mg)
41.75
135.70
Magnez (mg)
10.88
35.37
Żelazo (mg)
0.89
2.88
Cynk (mg)
0.44
1.44
Miedź (mg)
0.15
0.49
Szacunkowy indeks glikemiczny mercimek çorbası 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mercimek çorbası

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Marchewka
250 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Soczewica czerwona
250 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Masło klarowane
150 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Bulion drobiowy
1500 g
6 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
69.00