Mercimek çorbası
- Ziemniaki późne 3 średnie sztuki (300 g)
- Marchewka 2 małe sztuki (250 g)
- Cebula 3 duże sztuki (300 g)
- Soczewica czerwona (250 g)
- Masło klarowane (150 g)
- Bulion drobiowy 6 szklanek (1500 g)
- Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
Przepis na mercimek çorbası krok po kroku
Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny, pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę z czosnkiem.
Dodaj ziemniaki i marchew oraz soczewicę.
Wlej bulion drobiowy i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, imbirem, cynamonem i zblenduj.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do zupy.
Więcej informacji na temat mercimek çorbası
Mercimek Çorbası to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Przygotowuje się je na bazie soczewicy i innych warzyw. Przepis na mercimek çorbası jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia pysznej zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, soczewica, marchew, natka pietruszki, bulion drobiowy, sól, pieprz, czosnek, cebula, kumin, papryka ostra, papryka słodka, imbir, cynamon, masło klarowane.
Jak zrobić mercimek çorbası? Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę. Obierz cebulę i czosnek z łupiny, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj ziemniaki i marchew oraz soczewicę. Wlej bulion drobiowy i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, imbirem, cynamonem i zblenduj. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do zupy.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, nie jest to jednak białko pełnowartościowe. Dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu, co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie, są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit. Przyprawy korzenne takie jak imbir i cynamon są bardzo dobrym źródłem substancji o działaniu bakteriobójczym. Przyprawy te mają zdolność rozgrzewania naszego organizmu, dlatego powinniśmy je wykorzystywać w swojej diecie szczególnie w okresie zimowym.
Podsumowując pyszna Turecka zupa doskonale sprawdzi się na zimowy obiad. Przyprawy korzenne doskonale rozgrzewają i chronią nas przed przeziębieniem. Zupę można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ciekawym dodatkiem do zupy będzie grillowane mięso lub ser haloumi.
Alergeny w mercimek çorbası
Lista alergenów dla mercimek çorbası przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze mercimek çorbası
Mercimek çorbası to doskonała zupa zawierająca bardzo dużo błonnika pokarmowego. Zupa jest bardzo dobrym posiłkiem na chłodne zimowe wieczory. Ma właściwości bakteriobójcze. Zupa jest także bardzo dobrym źródłem białka roślinnego.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.