Menemen
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Masło - 1 łyżeczka (10 g)
- Pomidor - 3 sztuki (240 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 0,5 sztuki (70 g)
- Ser parmezan (20 g)
- Pasta paprykowa gochujang - 1 łyżeczka (10 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na menemen krok po kroku
Pomidory natnij lekko w kilku miejscach i zalej wrzątkiem, a po 30 sekundach przełóż je do bardzo zimnej wody. Zdejmij skórę.
Rozgrzej masło z oliwą na patelni.
Posiekaną drobno cebulę oraz pokrojoną drobno paprykę podsmaż na tłuszczu ze szczyptą soli.
Jak warzywa lekko się zarumienią, dodaj 125 ml wody oraz pastę gochujang. Zamiast pasty można dodać papryczkę chilli.
Całość gotuj do miękkości papryki.
Dodaj pokrojone drobno pomidory, sól, pieprz, czosnek suszony i opcjonalnie cukier do smaku.
Wszystko gotuj około 10 minut do momentu zagęszczenia i powstania sosu.
Po tym czasie wbij jajka do pomidorów, dokładnie mieszaj i smaż, aż powstanie odpowiednia dla Ciebie konsystencja.
Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a szczypiorek posiekaj. Posyp jajecznicę.
Zjadaj prosto z patelni.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat menemenu
Ta smaczna, kremowa i mocno pomidorowa jajecznica jest zdrowa i sycąca. Menemen to dobre rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Próbowałeś już takiej wersji jajek? To doskonały pomysł na śniadanie albo na kolację bez pieczywa. Przepis na menemen jest prosty. Ten sprawdzony przepis na jajecznicę z pomidorami po turecku zrobisz z łatwych składników. Turecki menemen to dobra propozycja na posiłek o niewielkiej ilości węglowodanów. Zobacz jak zrobić menemen – znakomite i bardzo pyszne jedzenie, które jest smaczne i odżywcze.
Menemen jest to jajecznica z pomidorami. Turecki menemen jest to danie smaczne, ma lekko pikantny smak. Tradycyjnie, ta wersja jajecznicy po turecku jedzona jest z patelni. Przepis na menemen składa się z jajek, pomidorów, papryki, cebuli, masła, oliwy z oliwek i aromatycznej, pikantnej pasty gochujang. Do smaku dodaje się też sól, pieprz, szczypiorek i suszony czosnek. By menemen był pyszny, dodatek parmezanu sprawi, że ten sprawdzony przepis będzie kremowy i bardzo smaczny. Menemen jest genialny w połączeniu z maślanymi i ziołowymi grzankami.
Z tym sprawdzonym przepisem na jajecznicę po turecku otrzymasz dobre, pełnowartościowe danie, które idealnie nada się na kolację lub na śniadanie. Jeżeli szukasz pomysłu na śniadania bez pieczywa, przygotowanie tureckiego menemenu da pyszne i odżywcze danie. Menemen ma niski indeks glikemiczny, zapewnia sytość. Składa się w głównej mierze z tłuszczu oraz białka. Dostarcza dużo likopenu, który znajduje się w podgrzewanych pomidorach. Likopen to przeciwutleniacz, który między innymi walczy z wolnymi rodnikami. To dobra potrawa, którą można uznać za zdrową i godną polecenia.
Jak zrobić menemen? Drobno pokrojoną cebulę i paprykę smaży się do miękkości, a następnie dodaje się pomidory, wodę i przyprawy. Całość należy gotować do powstania sosu. Na końcu wbija się jajka, miesza i smaży do uzyskania takiego stopnia ścięcia jajka, na jakim Ci zależy. Danie jest dobre, gdy osiągnie taką konsystencję, jaką chcesz. Na wierzch dodaj starty parmezan oraz szczypiorek.
Jak zrobisz menemen podawaj go tylko i wyłącznie na gorąco.
*Jeżeli nie masz pasty gochujang, w przepisie na menemen sprawdzi się po prostu papryczka chilli. Nie trzeba też dodawać w ogóle, jeżeli nie przepadasz za pikantnym.
*Masło można zastąpić w pełni oliwą z oliwek lub użyć oleju rzepakowego. Ilość tłuszczu jest spora, przez to kaloryczność jest wysoka (można zmniejszyć jego ilość).
*Parmezan można wymienić na inny ser żółty, mozzarellę lub ser feta.
*Dla koloru można pomieszać rodzaje papryki (użyć zielonej, żółtej i czerwonej).
Alergeny w menemenie
Lista alergenów dla menemenu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pasta paprykowa gochujang
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pasta paprykowa gochujang
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze menemenu
Danie ma sporo warzyw, przez to jest sycące. Przepis ma niską zawartość węglowodanów. Będzie odpowiedni na diecie z niską zawartością węglowodanów.
Energia i białka
(352g)
Węglowodany
(352g)
Tłuszcze
(352g)
Witaminy
(352g)
Składniki mineralne
(352g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.