Mekitsa

Opublikowano: 07.12.2021 r., 15:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne bułgarskie mekitsa na desce
Mekitsa
Mekitsa to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Przygotowuje się je na bazie jogurtu naturalnego, jajek i mąki. Smaży na tłuszczu i podaje z dodatkiem konfitury.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
438 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (700 g)
  • Olej rzepakowy (500 ml)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
  • Jogurt naturalny 2% (300 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 opakowanie (40 g)
  • Jajko (20 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska

Przepis na mekitsa krok po kroku

W misce umieść jajka i jogurt, wymieszaj rózgą.

Dodaj cukier i sól oraz 50 ml oleju rzepakowego i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto podziel na równe kawałki i wilgotnymi dłońmi formuj kuli, spłaszczaj je delikatnie w dłoniach.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż placki, aż będą rumiane.

Gdy wystygną posyp je cukrem pudrem i podawaj z konfiturami.

Jak oceniasz przepis na mekitsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat mekitsa

Mekitsa to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej. Placuszki przygotowywane na bazie mąki pszennej i jogurtu smaży się na głębokim oleju. Niektóre przepisy podają, aby placki przygotować z drożdżami. My jednak skupimy się na tradycyjnym Bułgarskim przepisie. Przepis na mekitsa jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia placków potrzebne są następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jogurt, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, sól, konfitura truskawkowa, konfitura jagodowa.

Jak zrobić mekitsa? W misce umieść jajka i jogurt, wymieszaj rózgą. Dodaj cukier i sól oraz olej rzepakowy i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na równe kawałki i wilgotnymi dłońmi formuj kuli, spłaszczaj je delikatnie w dłoniach. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż placki, aż będą rumiane. Gdy wystygną, posyp je cukrem pudrem i podawaj z konfiturami.

Mąka pszenna zawiera gluten. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu, tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna. Jajka dodane do ciasta są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jajka dodane do ciasta pierogowego dodają mu elastyczności i wytrzymałości.

Podsumowując, pyszne placki doskonale sprawdzą się na deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Placki świetnie komponują się podane z kawą i herbatą. Możesz przygotować placki na bazie drożdży, wtedy musisz poczekać około dwóch godzin, aż wyrośnie. Będzie jednak bogatsze w witaminy z grupy B.

Alergeny w mekitsa

Lista alergenów dla mekitsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze mekitsa

na 100g gotowej potrawy

Mekitsa to danie zawierające łatwo przyswajalne węglowodany. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz na dietach redukcyjnych. Możesz przygotować placki dodając do nich mąki pełnoziarnistej, zyskasz wówczas więcej błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
337.07
438.19
Białko (g)
9.23
12.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
23.93
31.11
Węglowodany przyswajalne (g)
23.90
31.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
22.75
29.57
Tłuszcze nasycone (g)
3.54
4.60
Tłuszcze nienasycone (g)
19.21
24.97
Cholesterol (mg)
150.55
195.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
73.14
95.08
Potas (mg)
235.36
305.97
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
109.88
142.85
Żelazo (mg)
2.24
2.91
Szacunkowy indeks glikemiczny mekitsa 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mekitsa

Koszt składników
40.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jogurt naturalny 2%
300 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Proszek do pieczenia
40 g
1 opakowanie
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
0.80
Za 40 g
Jajko
20 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 4
20.00
Za 20 szt.
Koszt składników
40.30