Przepis na medaliony z indyka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, blender

Medaliony z indyka dopraw z dwóch stron za pomocą soli i pieprzu. Następnie obtocz je w mące.

Olej rozgrzej na patelni a następnie obsmaz na nim medaliony z indyka z obu stron.

W garnku rozgrzej bulion warzywny, następnie wrzuć do niego obsmażone medaliony.

Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, następnie warzywa podsmaż na oliwie i wrzuć je do wywaru.

Bulion ze składnikami gotuj do miękkości warzyw i mięsa.

Z bulionu wyciągnij mięso, a wywar zblenduj na gładką masę.

Mięso podawaj polane sosem z dodatkiem ziemniaków/kaszy/ryżu oraz surówki z sezonowych warzyw.

Medaliony z indyka podane z sosem pieczarkowym.
Medaliony z indyka
Koszt przygotowania dania
27.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
317 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Medaliony z indyka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o medalionach z indyka

Duszone medaliony z indyka w sosie to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Potrawa ta świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem czy kaszą oraz surówką z sezonowych warzyw. Doskonałym dodatkiem do medalionów będzie również surówka z buraczków lub surówka z kapusty kiszonej. Medaliony możesz przygotować również pieczone w piekarniku (mięso upiecz a następnie duś je jak w przepisie). W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić medaliony z indyka. Jest to danie, które chętnie wybierają osoby na diecie redukcyjnej. Przepis na medaliony z indyka jest bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich zrobienia potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięsa z piersi indyka, pieczarek, cebuli, mąki pszennej, oliwy z oliwek, bulionu warzywnego oraz przypraw (soli, pieprzu i czosnku).

A więc jak zrobić medaliony z indyka? Mięso pokrój w mniejsze kawałki, następnie obtocz je w mące i podsmaż na rozgrzanej patelni. W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego przesmażone medaliony. W międzyczasie na patelni podsmaż obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę. Warzywa wrzuć do gotującego się wywaru i całość gotuj do miękkości mięsa. Z wywaru wyciągnij medaliony, a wywar zblenduj na gładki sos. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem kaszy, ryżu lub ziemniaków oraz ulubionej surówki.

Cebula użyta do przygotowania dania jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jest ona doskonałym źrodłem witaminy C, która wpływa pozytywnie na naszą odporność. Odpowiednia podaż witaminy C jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Dodatkowo spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując medaliony z indyka to doskonała propozycja na samczy dodatek obiadowy. Świetnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego.

Wartości odżywcze medalionów z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
Białko
9.25 g
32.36 g

Węglowodany w medalionach z indyka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
3.98 g
13.94 g
Węglowodany przyswajalne
3.33 g
11.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.66 g
2.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
4.44 g
15.52 g
Tłuszcze jednonasycone
2.71 g
9.50 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.61 g
2.14 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol
18.28 mg
63.97 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na medaliony z indyka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
5.86 µg (mcg)
20.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6
0.32 mg
1.11 mg
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
1.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C
1.01 mg
3.54 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
1.86 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol
1.72 µg (mcg)
6.03 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.49 mg
Niacyna
4.41 mg
15.44 mg
Foliany
8.00 µg (mcg)
28.00 µg (mcg)
Beta karoten
38.34 µg (mcg)
134.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na medaliony z indyka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
128.90 mg
451.14 mg
Potas
176.52 mg
617.81 mg
Wapń
7.41 mg
25.94 mg
Fosfor
93.79 mg
328.28 mg
Magnez
16.59 mg
58.05 mg
Żelazo
0.54 mg
1.88 mg
Cynk
0.62 mg
2.18 mg
Miedź
0.09 mg
0.33 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny medalionów z indyka 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w medalionach z indyka

Lista alergenów dla medalionów z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania medalionów z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
Pokrojone w medaliony
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 1850
50 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
59.00
Jak oceniasz przepis na medaliony z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 99,0% osób