Przepis na medaliony z indyka krok po kroku
- Mięso z piersi indyka bez skóry 500 g Pokrojone w medaliony
- Pieczarki 250 g
- Cebula 100 g 2 małe sztuki
- Mąka pszenna typ 1850 50 g
- Oliwa z oliwek 50 ml
- Bulion warzywny 500 ml
Medaliony z indyka dopraw z dwóch stron za pomocą soli i pieprzu. Następnie obtocz je w mące.
Olej rozgrzej na patelni a następnie obsmaz na nim medaliony z indyka z obu stron.
W garnku rozgrzej bulion warzywny, następnie wrzuć do niego obsmażone medaliony.
Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, następnie warzywa podsmaż na oliwie i wrzuć je do wywaru.
Bulion ze składnikami gotuj do miękkości warzyw i mięsa.
Z bulionu wyciągnij mięso, a wywar zblenduj na gładką masę.
Mięso podawaj polane sosem z dodatkiem ziemniaków/kaszy/ryżu oraz surówki z sezonowych warzyw.
-
Zupa pieczarkowa
-
Sos pieczarkowy
-
Gulasz wołowy
-
Papryka faszerowana
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Sos tatarski
-
Brizol
-
Pieczarki faszerowane
-
Krokiety z mięsem
-
Kulebiaki
-
Rolada serowa
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Rolada ze schabu
-
Raclette
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Roladki ze schabu
-
Dania z pieczarkami

(liczba kalorii)
Medaliony z indyka - cechy przepisu
Więcej o medalionach z indyka
Duszone medaliony z indyka w sosie to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Potrawa ta świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem czy kaszą oraz surówką z sezonowych warzyw. Doskonałym dodatkiem do medalionów będzie również surówka z buraczków lub surówka z kapusty kiszonej. Medaliony możesz przygotować również pieczone w piekarniku (mięso upiecz a następnie duś je jak w przepisie). W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić medaliony z indyka. Jest to danie, które chętnie wybierają osoby na diecie redukcyjnej. Przepis na medaliony z indyka jest bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich zrobienia potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięsa z piersi indyka, pieczarek, cebuli, mąki pszennej, oliwy z oliwek, bulionu warzywnego oraz przypraw (soli, pieprzu i czosnku).
A więc jak zrobić medaliony z indyka? Mięso pokrój w mniejsze kawałki, następnie obtocz je w mące i podsmaż na rozgrzanej patelni. W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego przesmażone medaliony. W międzyczasie na patelni podsmaż obrane i pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę. Warzywa wrzuć do gotującego się wywaru i całość gotuj do miękkości mięsa. Z wywaru wyciągnij medaliony, a wywar zblenduj na gładki sos. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem kaszy, ryżu lub ziemniaków oraz ulubionej surówki.
Cebula użyta do przygotowania dania jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jest ona doskonałym źrodłem witaminy C, która wpływa pozytywnie na naszą odporność. Odpowiednia podaż witaminy C jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Dodatkowo spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Podsumowując medaliony z indyka to doskonała propozycja na samczy dodatek obiadowy. Świetnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego.
Wartości odżywcze medalionów z indyka
Energia i białka
Węglowodany w medalionach z indyka
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na medaliony z indyka
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na medaliony z indyka
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w medalionach z indyka
Lista alergenów dla medalionów z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny