Medaliony wieprzowe

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Medaliony wieprzowe z sałatką
Medaliony wieprzowe
Medaliony wieprzowe to doskonały sposób na proste i niezwykle smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Całość jest prosta i szybka.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
235 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na medaliony wieprzowe krok po kroku

Polędwicę oczyść z błon, pokrój w grube plastry. Mięso lekko rozbij dłonią.

Każdy kawałek mięsa oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w mącę. Formuj okrągłe kotleciki.

Smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.

Podawaj z dowolnym sosem.

Jak oceniasz przepis na medaliony wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,7% osób

Więcej informacji na temat medalionów wieprzowych

Medaliony wieprzowe to doskonały sposób na proste i niezwykle smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Całość jest prosta i szybka. Nie potrzeba do niego żadnych specjalnych sprzętów czy wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Spokojnie poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz, a efekt zaskoczy wszystkich. Choć danie jest niesamowicie proste, to smakuje wybornie.

Przepis na medaliony wieprzowe to doskonały pomysł na proste mięsne danie, które sprawdzi się na obiad. Smażone medaliony wieprzowe idealnie komponują się z szybką i prostą surówką oraz ziemniakami z wody lub kaszą. Jeśli nie wiesz, co przyrządzić na niedzielny obiad ten przepis będzie doskonałym wyborem. Mięso wieprzowe ma w kuchni polskiej specjalne miejsce. Jednak zwykle gości na talerzach w postaci kotleta schabowego. Warto to zmienić i sięgnąć po nieco inny kawałek wieprzowiny, który jest równie prosty w przyrządzeniu, a także smaczny. Polędwiczki wieprzowe można podawać zarówno w postaci plastrów, jak i w całości. Jednak to właśnie pokrojone plastry smakują najlepiej. Warto się o tym przekonać na własnej skórze korzystając z tej prostej receptury.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić medaliony wieprzowe, by były pyszne i delikatne, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak przygotować to mięso od podstaw. To dobry wybór również dla dzieci. W tym przepisie medaliony przygotowuje się z polędwiczki wieprzowej. Dzięki temu są delikatne, ale również szybkie w przygotowaniu. W przepisie używa się do panierowania tylko mąki, jednak jeśli chcesz, możesz też zrobić je w panierce z bułki tartej. To dobra alternatywa dla innych wieprzowych kotletów np. schabowych. Najlepsze, jeśli masz już dość tradycyjnych dań. To idealny przepis dla wszystkich tych, którzy cenią sobie ekspresowe receptury, które, choć niepozorne skrywają w sobie mnóstwo smaku i aromatu. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się również na większych przyjęciach. To potrawa, która po pierwszym przygotowaniu na stałe zagości w twoim menu ze względu na jej wspaniały smak i aromat.

Alergeny w medalionach wieprzowych

Lista alergenów dla medalionów wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze medalionów wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
170.51
235.30
Białko (g)
19.25
26.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
2.65
3.65
Węglowodany przyswajalne (g)
2.65
3.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
8.72
12.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.42
3.34
Tłuszcze nienasycone (g)
6.30
8.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina B6 (mg)
0.70
0.97
Tiamina (mg)
0.93
1.28
Ryboflawina (mg)
0.33
0.45
Niacyna (mg)
6.25
8.62
Foliany (µg (mcg))
5.27
7.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód (mg)
47.49
65.54
Potas (mg)
361.95
499.48
Wapń (mg)
6.20
8.56
Fosfor (mg)
225.42
311.08
Magnez (mg)
25.85
35.67
Żelazo (mg)
1.11
1.54
Cynk (mg)
1.74
2.40
Miedź (mg)
0.09
0.12
Mangan (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny medalionów wieprzowych 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania medalionów wieprzowych

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
43.00