Przepis na medaliony drobiowe krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, papryka ostra, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka

Mięso oczyść z błonek, pokrój w małą kostkę.

Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mięsem. Dodaj jajka, skrobię i dopraw do smaku pieprzem, solą, ostrą papryką, gałką muszkatołową i posiekaną natką pietruszki. Zetrzyj na tarce żółty ser wprost do miski.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na nią uformowane łyżką niewielkie kotlety.

Całość smaż po 5-6 minut z każdej strony, aż do wyraźnego zarumienienia.

Medaliony drobiowe podane na czarnej desce z sosem.
medaliony drobiowe
Koszt przygotowania dania
23.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
285 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
10

Medaliony drobiowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o medalionach drobiowych

Medaliony drobiowe to kotlety, które idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Wszystko dlatego, że są niezwykle smaczne, a przy tym bardzo miękkie i nie są nudne. Przypadną do gustu miłośnikom nowoczesnej kuchni, która stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych, jednak nudnych dań. Pierś z kurczaka zaserwowana w taki sposób naprawdę wspaniale się prezentuje i przepysznie smakuje, dlatego nie trzeba do jej jedzenia namawiać nawet najmłodszych domowników.

Przepis na medaliony drobiowe jest niezwykle łatwy. Całość robi się w ekspresowym tempie, a danie, które powstaje jest bardzo aromatyczne i smaczne. Wystarczy tylko kilka chwil, by przygotować wspaniałą propozycję na pyszny, rodzinny posiłek.

Medaliony z kurczaka są niezwykle lekkie i stanowią lepszą alternatywę dla kotletów z mięsa czerwonego. Zawierają znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie wpływają korzystnie na układ krwionośny, a w nadmiarze mogą również prowadzić do niebezpiecznych chorób. Są za to wspaniałym źródłem pełnowartościowego białka, które nie tylko wpływa na większą ilość masy mięśniowej, ale także pozwala szybciej się nasycić całym daniem.

Dobrze jest przygotować medaliony z serem, dzięki temu są smaczniejsze, a cała struktura jest bardziej zwarta. Ser pod wpływem ciepła wspaniale się roztapia i tworzy idealne połączenie ze smażonym kurczakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić medaliony z kurczaka, które będą naprawdę smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego mięso idealnie miękkie i soczyste, które świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Filet z kurczaka wspaniale współgra z papryką i serem. Kolorowa papryka wpływa na lepszy wygląd całej potrawy, ale także na fantastyczny smak i większą ilość witamin i składników mineralnych. To danie można również robić z warzywami, które akurat ma się w domu, niekoniecznie musi to być papryka. Świetnie sprawdzi się cukinia, a nawet pomidor. Idealnie do całości pasują również pieczarki, dzięki grzybom całość zyskuje zupełnie innego smaku.

Wartości odżywcze medalionów drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
168.07 kcal
285.72 kcal
Białko
12.15 g
20.66 g

Węglowodany w medalionach drobiowych

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
8.89 g
15.12 g
Węglowodany przyswajalne
7.80 g
13.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.09 g
1.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
9.29 g
15.80 g
Tłuszcze nasycone
2.94 g
5.00 g
Tłuszcze nienasycone
6.35 g
10.80 g
Tłuszcze jednonasycone
5.29 g
9.00 g
Tłuszcze wielonasycone
1.06 g
1.80 g
Cholesterol
73.61 mg
125.14 mg

Witaminy w przepisie na medaliony drobiowe

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
63.65 µg (mcg)
108.21 µg (mcg)
Witamina B6
0.47 mg
0.80 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Witamina C
29.53 mg
50.20 mg
Witamina D
0.24 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina E
1.55 mg
2.64 mg
Retinol
28.54 µg (mcg)
48.52 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.28 mg
Niacyna
4.24 mg
7.21 mg
Foliany
23.59 µg (mcg)
40.11 µg (mcg)
Beta karoten
363.22 µg (mcg)
617.48 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na medaliony drobiowe

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
78.07 mg
132.72 mg
Potas
289.34 mg
491.88 mg
Wapń
50.81 mg
86.37 mg
Fosfor
152.04 mg
258.47 mg
Magnez
22.26 mg
37.85 mg
Żelazo
0.60 mg
1.02 mg
Cynk
0.71 mg
1.20 mg
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny medalionów drobiowych 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w medalionach drobiowych

Lista alergenów dla medalionów drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania medalionów drobiowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
4 pełne łyżki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
58.70
Jak oceniasz przepis na medaliony drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób