Medaliony drobiowe

Opublikowano: 05.07.2021 r., 9:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Medaliony drobiowe podane na czarnej desce z sosem.
Medaliony drobiowe
Medaliony drobiowe to idealny pomysł na naprawdę smaczny i pożywny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szybkich rozwiązań, które świetnie smakują.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 15 min
285 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 szt (400 g)
  • Papryka czerwona 1 szt (230 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 4 pełne łyżki (80 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser gouda (50 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka

Przepis na medaliony drobiowe krok po kroku

Mięso oczyść z błonek, pokrój w małą kostkę.

Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z mięsem. Dodaj jajka, skrobię i dopraw do smaku pieprzem, solą, ostrą papryką, gałką muszkatołową i posiekaną natką pietruszki. Zetrzyj na tarce żółty ser wprost do miski.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na nią uformowane łyżką niewielkie kotlety.

Całość smaż po 5-6 minut z każdej strony, aż do wyraźnego zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na medaliony drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat medalionów drobiowych

Medaliony drobiowe to kotlety, które idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Wszystko dlatego, że są niezwykle smaczne, a przy tym bardzo miękkie i nie są nudne. Przypadną do gustu miłośnikom nowoczesnej kuchni, która stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych, jednak nudnych dań. Pierś z kurczaka zaserwowana w taki sposób naprawdę wspaniale się prezentuje i przepysznie smakuje, dlatego nie trzeba do jej jedzenia namawiać nawet najmłodszych domowników.

Przepis na medaliony drobiowe jest niezwykle łatwy. Całość robi się w ekspresowym tempie, a danie, które powstaje jest bardzo aromatyczne i smaczne. Wystarczy tylko kilka chwil, by przygotować wspaniałą propozycję na pyszny, rodzinny posiłek.

Medaliony z kurczaka są niezwykle lekkie i stanowią lepszą alternatywę dla kotletów z mięsa czerwonego. Zawierają znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie wpływają korzystnie na układ krwionośny, a w nadmiarze mogą również prowadzić do niebezpiecznych chorób. Są za to wspaniałym źródłem pełnowartościowego białka, które nie tylko wpływa na większą ilość masy mięśniowej, ale także pozwala szybciej się nasycić całym daniem.

Dobrze jest przygotować medaliony z serem, dzięki temu są smaczniejsze, a cała struktura jest bardziej zwarta. Ser pod wpływem ciepła wspaniale się roztapia i tworzy idealne połączenie ze smażonym kurczakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić medaliony z kurczaka, które będą naprawdę smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego mięso idealnie miękkie i soczyste, które świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Filet z kurczaka wspaniale współgra z papryką i serem. Kolorowa papryka wpływa na lepszy wygląd całej potrawy, ale także na fantastyczny smak i większą ilość witamin i składników mineralnych. To danie można również robić z warzywami, które akurat ma się w domu, niekoniecznie musi to być papryka. Świetnie sprawdzi się cukinia, a nawet pomidor. Idealnie do całości pasują również pieczarki, dzięki grzybom całość zyskuje zupełnie innego smaku.

Alergeny w medalionach drobiowych

Lista alergenów dla medalionów drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze medalionów drobiowych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy pomysł na obiad. Warto podawać go z kaszą i dużą ilością świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
168.07
285.72
Białko (g)
12.15
20.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
8.89
15.12
Węglowodany przyswajalne (g)
7.80
13.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
1.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
9.29
15.80
Tłuszcze nasycone (g)
2.94
5.00
Tłuszcze nienasycone (g)
6.35
10.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.29
9.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
1.80
Cholesterol (mg)
73.61
125.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
63.65
108.21
Witamina B6 (mg)
0.47
0.80
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.43
Witamina C (mg)
29.53
50.20
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.40
Witamina E (mg)
1.55
2.64
Retinol (µg (mcg))
28.54
48.52
Tiamina (mg)
0.07
0.13
Ryboflawina (mg)
0.16
0.28
Niacyna (mg)
4.24
7.21
Foliany (µg (mcg))
23.59
40.11
Beta karoten (µg (mcg))
363.22
617.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
78.07
132.72
Potas (mg)
289.34
491.88
Wapń (mg)
50.81
86.37
Fosfor (mg)
152.04
258.47
Magnez (mg)
22.26
37.85
Żelazo (mg)
0.60
1.02
Cynk (mg)
0.71
1.20
Miedź (mg)
0.05
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny medalionów drobiowych 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania medalionów drobiowych

Koszt składników
58.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
80 g
4 pełne łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
58.70