Przepis na mcwadi krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra nasiona mielone
To będzie niezbędne
duża miska, grill elektryczny, patyczki do szaszłyków, lodówka

Mięso oczyść i pokój na mniejsze kawałki.

W dużej misce przygotuj marynatę: wlej oliwę, ocet i dodaj przyprawy.

Kawałki mięsa włóż do miski z marynatą i dobrze wymieszaj.

Mięso odstaw do lodówki na 3 godziny.

Wyciągnij mięso z marynaty i nadziej na patyczki szaszłykowe.

Mięso zgrilluj, by było miękkie i rumiane, przez około 40 minut.

Mcwadi podane na czarnym talerzu z ziołami.
Mcwadi
Koszt przygotowania dania
17.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
529 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Mcwadi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Mcwadi

Mcwadi to gruzińskie szaszłyki, które zachwycają wspaniałym smakiem. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego lub cielęcego z dużą ilością przypraw. Są niezwykle aromatyczne, a przy tym bardzo smaczne. Świetnie sprawdzają się przyrządzone na grillu, ale również upieczone w piekarniku. Będą idealnym rozwiązaniem na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół.

Szaszłyki te robione są zwykle na bazie mięsa wieprzowego lub cielęcego, jednak w niektórych regionach można również znaleźć takie z jagnięciny. Pomimo wyboru różnych rodzajów mięsa proces przygotowania, czy używane zioła nie zamieniają się. Dzięki temu jest to przepis niezwykle uniwersalny.

W przypadku tego dania najbardziej kluczowe jest mięso. To od jego jakości zależy efekt końcowy potrawy. Dlatego warto wybrać dobry kawałek. W tym wypadku mięso powinno być nieco tłuste, by nie wysuszyło się za bardzo podczas obróbki termicznej. Tłuszcz i tak wytopi się podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. W tym przepisie sugerowany sposób przygotowania to zgrillowane ich, gdyż tak właśnie robi się to w klasycznej wersji, jednak można oczywiście zrobić to w piekarniku. Warto wtedy wybrać naprawdę wysoką temperaturę, by mięso dobrze się przypiekło.

W tym przepisie niezwykle kluczowa jest odpowiednia marynata. To właśnie dzięki niej mięso staje się tak aromatyczne, a przy okazji niezwykle smaczne i kruche. Do przygotowania marynaty dobrze jest użyć octu, który ze względu na duże stężenie kwasu zapobiega negatywnym przemianom podczas obróbki termicznej w wysokich temperaturach. Świetnie sprawdza się ocet jabłkowy, ale również winny. Osoby, które nie mogą korzystać z octu ze względu na problemy z układem trawiennym, mogą zastąpić go taką samą ilością soku z cytryny.

To danie będzie wspaniałą alternatywą dla klasycznych szaszłyków serwowanych z grilla. W takiej wersji są niezwykle aromatyczne. To zasługa odpowiednio dobranych przypraw. W całej mieszance króluje kolendra i chili, ale również ziele angielskie i liść laurowy. Choć mogą się wydawać nietypowym wyborem, sprawiają, że mięso jest fantastyczne.

Wartości odżywcze Mcwadi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(183g)
Energia (kalorie)
289.08 kcal
529.02 kcal
Białko
11.93 g
21.83 g
Fenyloalanina
0.47 mg
0.85 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w mcwadi

Na 100g
Na porcję
(183g)
Węglowodany
1.32 g
2.41 g
Węglowodany przyswajalne
1.08 g
1.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.23 g
0.43 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(183g)
Tłuszcz
26.04 g
47.66 g
Tłuszcze nasycone
7.80 g
14.27 g
Tłuszcze nienasycone
18.24 g
33.39 g
Tłuszcze jednonasycone
15.49 g
28.34 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.76 g
5.04 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na mcwadi

Na 100g
Na porcję
(183g)
Witamina A
1.37 µg (mcg)
2.51 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
0.47 mg
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Witamina C
1.49 mg
2.73 mg
Witamina D
1.16 µg (mcg)
2.13 µg (mcg)
Witamina E
2.11 mg
3.85 mg
Retinol
1.37 µg (mcg)
2.51 µg (mcg)
Tiamina
0.53 mg
0.98 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.36 mg
Niacyna
2.64 mg
4.83 mg
Foliany
6.03 µg (mcg)
11.03 µg (mcg)
Beta karoten
0.14 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mcwadi

Na 100g
Na porcję
(183g)
Sód
45.55 mg
83.35 mg
Potas
229.99 mg
420.87 mg
Wapń
13.85 mg
25.34 mg
Fosfor
128.96 mg
235.99 mg
Magnez
13.90 mg
25.44 mg
Żelazo
0.83 mg
1.52 mg
Cynk
1.87 mg
3.43 mg
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Mangan
0.02 mg
0.03 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Mcwadi 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Mcwadi

Lista alergenów dla Mcwadi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Cena przygotowania Mcwadi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ocet jabłkowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na mcwadi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób