Mcwadi

Opublikowano: 17.01.2022 r., 9:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mcwadi podane na czarnym talerzu z ziołami.
Mcwadi
Mcwadi to gruzińskie szaszłyki, które zachwycają wspaniałym smakiem. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego lub cielęcego z dużą ilością przypraw.
Przygotowanie 45 min
Grillowanie 40 min
529 kcal
Kcal w porcji
183 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Ocet jabłkowy 2 łyżki (30 ml)
  • Oliwa z oliwek (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
duża miska, grill elektryczny, patyczki do szaszłyków, lodówka

Przepis na mcwadi krok po kroku

Mięso oczyść i pokój na mniejsze kawałki.

W dużej misce przygotuj marynatę: wlej oliwę, ocet i dodaj przyprawy.

Kawałki mięsa włóż do miski z marynatą i dobrze wymieszaj.

Mięso odstaw do lodówki na 3 godziny.

Wyciągnij mięso z marynaty i nadziej na patyczki szaszłykowe.

Mięso zgrilluj, by było miękkie i rumiane, przez około 40 minut.

Jak oceniasz przepis na mcwadi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat mcwadi

Mcwadi to gruzińskie szaszłyki, które zachwycają wspaniałym smakiem. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego lub cielęcego z dużą ilością przypraw. Są niezwykle aromatyczne, a przy tym bardzo smaczne. Świetnie sprawdzają się przyrządzone na grillu, ale również upieczone w piekarniku. Będą idealnym rozwiązaniem na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół.

Szaszłyki te robione są zwykle na bazie mięsa wieprzowego lub cielęcego, jednak w niektórych regionach można również znaleźć takie z jagnięciny. Pomimo wyboru różnych rodzajów mięsa proces przygotowania, czy używane zioła nie zamieniają się. Dzięki temu jest to przepis niezwykle uniwersalny.

W przypadku tego dania najbardziej kluczowe jest mięso. To od jego jakości zależy efekt końcowy potrawy. Dlatego warto wybrać dobry kawałek. W tym wypadku mięso powinno być nieco tłuste, by nie wysuszyło się za bardzo podczas obróbki termicznej. Tłuszcz i tak wytopi się podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. W tym przepisie sugerowany sposób przygotowania to zgrillowane ich, gdyż tak właśnie robi się to w klasycznej wersji, jednak można oczywiście zrobić to w piekarniku. Warto wtedy wybrać naprawdę wysoką temperaturę, by mięso dobrze się przypiekło.

W tym przepisie niezwykle kluczowa jest odpowiednia marynata. To właśnie dzięki niej mięso staje się tak aromatyczne, a przy okazji niezwykle smaczne i kruche. Do przygotowania marynaty dobrze jest użyć octu, który ze względu na duże stężenie kwasu zapobiega negatywnym przemianom podczas obróbki termicznej w wysokich temperaturach. Świetnie sprawdza się ocet jabłkowy, ale również winny. Osoby, które nie mogą korzystać z octu ze względu na problemy z układem trawiennym, mogą zastąpić go taką samą ilością soku z cytryny.

To danie będzie wspaniałą alternatywą dla klasycznych szaszłyków serwowanych z grilla. W takiej wersji są niezwykle aromatyczne. To zasługa odpowiednio dobranych przypraw. W całej mieszance króluje kolendra i chili, ale również ziele angielskie i liść laurowy. Choć mogą się wydawać nietypowym wyborem, sprawiają, że mięso jest fantastyczne.

Alergeny w mcwadi

Lista alergenów dla Mcwadi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Wartości odżywcze mcwadi

na 100g gotowej potrawy

To danie nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział czerwonego mięsa, które w nadmiarze wpływa negatywnie na układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(183g)
Energia (kcal)
289.08
529.02
Białko (g)
11.93
21.83
Fenyloalanina (mg)
0.47
0.85
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(183g)
Węglowodany (g)
1.32
2.41
Węglowodany przyswajalne (g)
1.08
1.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.43
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(183g)
Tłuszcz (g)
26.04
47.66
Tłuszcze nasycone (g)
7.80
14.27
Tłuszcze nienasycone (g)
18.24
33.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.49
28.34
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.76
5.04
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(183g)
Witamina A (µg (mcg))
1.37
2.51
Witamina B6 (mg)
0.26
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
0.93
Witamina C (mg)
1.49
2.73
Witamina D (µg (mcg))
1.16
2.13
Witamina E (mg)
2.11
3.85
Retinol (µg (mcg))
1.37
2.51
Tiamina (mg)
0.53
0.98
Ryboflawina (mg)
0.20
0.36
Niacyna (mg)
2.64
4.83
Foliany (µg (mcg))
6.03
11.03
Beta karoten (µg (mcg))
0.14
0.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(183g)
Sód (mg)
45.55
83.35
Potas (mg)
229.99
420.87
Wapń (mg)
13.85
25.34
Fosfor (mg)
128.96
235.99
Magnez (mg)
13.90
25.44
Żelazo (mg)
0.83
1.52
Cynk (mg)
1.87
3.43
Miedź (mg)
0.06
0.11
Mangan (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mcwadi 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mcwadi

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ocet jabłkowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
47.00