Mcwadi
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Ocet jabłkowy - 2 łyżki (30 ml)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
Przepis na mcwadi krok po kroku
Mięso oczyść i pokój na mniejsze kawałki.
W dużej misce przygotuj marynatę: wlej oliwę, ocet i dodaj przyprawy.
Kawałki mięsa włóż do miski z marynatą i dobrze wymieszaj.
Mięso odstaw do lodówki na 3 godziny.
Wyciągnij mięso z marynaty i nadziej na patyczki szaszłykowe.
Mięso zgrilluj, by było miękkie i rumiane, przez około 40 minut.
-
Szaszłyk na grill
-
Szaszłyki na grilla
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Karkówka z grilla
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Żeberka z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Kaszanka z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Skrzydełka z grilla
-
Schab z grilla
-
Dania z grilla
Więcej informacji na temat mcwadi
Mcwadi to gruzińskie szaszłyki, które zachwycają wspaniałym smakiem. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego lub cielęcego z dużą ilością przypraw. Są niezwykle aromatyczne, a przy tym bardzo smaczne. Świetnie sprawdzają się przyrządzone na grillu, ale również upieczone w piekarniku. Będą idealnym rozwiązaniem na spotkania w gronie rodziny czy przyjaciół.
Szaszłyki te robione są zwykle na bazie mięsa wieprzowego lub cielęcego, jednak w niektórych regionach można również znaleźć takie z jagnięciny. Pomimo wyboru różnych rodzajów mięsa proces przygotowania, czy używane zioła nie zamieniają się. Dzięki temu jest to przepis niezwykle uniwersalny.
W przypadku tego dania najbardziej kluczowe jest mięso. To od jego jakości zależy efekt końcowy potrawy. Dlatego warto wybrać dobry kawałek. W tym wypadku mięso powinno być nieco tłuste, by nie wysuszyło się za bardzo podczas obróbki termicznej. Tłuszcz i tak wytopi się podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. W tym przepisie sugerowany sposób przygotowania to zgrillowane ich, gdyż tak właśnie robi się to w klasycznej wersji, jednak można oczywiście zrobić to w piekarniku. Warto wtedy wybrać naprawdę wysoką temperaturę, by mięso dobrze się przypiekło.
W tym przepisie niezwykle kluczowa jest odpowiednia marynata. To właśnie dzięki niej mięso staje się tak aromatyczne, a przy okazji niezwykle smaczne i kruche. Do przygotowania marynaty dobrze jest użyć octu, który ze względu na duże stężenie kwasu zapobiega negatywnym przemianom podczas obróbki termicznej w wysokich temperaturach. Świetnie sprawdza się ocet jabłkowy, ale również winny. Osoby, które nie mogą korzystać z octu ze względu na problemy z układem trawiennym, mogą zastąpić go taką samą ilością soku z cytryny.
To danie będzie wspaniałą alternatywą dla klasycznych szaszłyków serwowanych z grilla. W takiej wersji są niezwykle aromatyczne. To zasługa odpowiednio dobranych przypraw. W całej mieszance króluje kolendra i chili, ale również ziele angielskie i liść laurowy. Choć mogą się wydawać nietypowym wyborem, sprawiają, że mięso jest fantastyczne.
Alergeny w mcwadi
Lista alergenów dla Mcwadi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze mcwadi
To danie nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział czerwonego mięsa, które w nadmiarze wpływa negatywnie na układ krwionośny.
Energia i białka
(183g)
Węglowodany
(183g)
Tłuszcze
(183g)
Witaminy
(183g)
Składniki mineralne
(183g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.