Mazurek tradycyjny
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier puder (100 g)
- Masa krówkowa - 1 puszka (400 g)
- Migdały (100 g)
Przepis na mazurka tradycyjnego krok po kroku
W dużej misce utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i dodatkiem żółtek. Gdy powstanie puszysta masa dodaj do całości mąkę. Ciasto zawiń w kulkę i włóż do lodówki na 30 minut.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż go do foremki, dokładnie przyklejając do spodu i boków.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 - 18 minut, aż do zarumienienia.
Wierzch ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp migdałami. Możesz ciasto udekorować również innymi bakaliami według uznania.
-
Mazurek wielkanocny
-
Mazurek czekoladowy
-
Mazurek kajmakowy
-
Mazurek ciasto
-
Mazurek orzechowy
-
Mazurek pomarańczowy
-
Mazurek z kajmakiem
-
Mazurek cytrynowy
-
Mazurek chałwowy
-
Mazurek bezglutenowy
-
Mazurek bez pieczenia
-
Mazurek różany
-
Mazurek makowy
-
Mazurek pistacjowy
-
Mazurek czekoladowy z bakaliami
-
Masa do mazurka
-
Mazurek wegański
-
Mazurek z mlekiem w proszku
-
Mazurek
Więcej informacji na temat mazurka tradycyjnego
Mazurek tradycyjny to wspaniałe ciasto, które zwykle gości na stołach tylko z okazji Wielkanocy. Jednak jego smak jest tak pyszny, że spokojnie może pojawiać się dużo częściej. Tradycyjnie jest wypiekiem bardzo niskim, za to niezwykle słodkim. Choć można przyrządzić je z dowolnego rodzaju ciasta, najpopularniejsze są te na kruchym spodzie. Dawniej robione były także na cieście marcepanowych, choć dziś to rzadko spotykana praktyka. Jego wierzch można dekorować dowolnie, ale zwykle robi się to przy pomocy suszonych owoców. Gdy są zbyt suche można je namoczyć w alkoholu, jednak w tym wypadku nie sprawdzi się on dla najmłodszych. Zwykle układa się z nich piękne kwiatowe ornamenty, dzięki czemu mazurki stanowią małe, jadalne dzieła sztuki.
Przepis na tradycyjny polski mazurek jest niezwykle prosty, dlatego, że ciasto, które się na niego składa jest bardzo łatwe i nieskomplikowane. Całość nie musi rosnąć, więc nie spędza ono zbyt dużo czasu w piekarniku. Ponadto do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie i większości domowych spiżarni.
Mazurek wielkanocny jest wspaniałą ozdobą świątecznego stołu jest pyszny, ale bardzo kruchy. To ciasto niezwykle dekoracyjne, które przyciąga wzrok pomimo swojego niewielkiego rozmiaru. Jest tak pyszny, że wiele osób czeka tylko na święta, by móc go spróbować.
Klasyczny mazurek przełożony jest kremem. Najpopularniejszy z nich to ten kajmakowy. W tym wypadku z powodzeniem można użyć gotowej masy, którą wystarczy wyłożyć na wierzch ciasta. Można ją również przygotować z długo gotowanego skondensowanego mleka. W niektórych przepisach można spotkać się z ciastem z marmoladą, jednak nie jest to opcja konieczna. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tradycyjnego mazurka, by była bardzo pyszny, ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle smaczna, bardzo krucha i pięknie się prezentuje. To dobry przepis dla wszystkich początkujących cukierników, gdyż jest bardzo łatwy.
Alergeny w mazurku tradycyjnym
Lista alergenów dla mazurka tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- masa krówkowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze mazurka tradycyjnego
Ten deser nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na duży dodatek cukru.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
-
masło,
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
migdały,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.