Mazurek pistacjowy
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Masło (270 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (140 g)
- Mascarpone (300 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (200 g)
- Pistacje (250 g)
Przepis na mazurek pistacjowy krok po kroku
Masło pokrój w kostkę.
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj jajka, cukier i masło oraz śmietanę kwaśną 18%, zagnieć szybko ciasto o jednolitej konsystencji. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
Odkrój od ciasta 1/4 części. Resztę ciasta wyłóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Z pozostawionej części ciasta zrób boki ciasta tak aby powstała obramówka dookoła.
Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.
Niesolone pistacje umieść w malakserze i rozdrobnij.
W misce umieść mascarpone i mleko skondensowane, wymieszaj dokładnie i dodaj rozdrobnione pistacje.
Krem wyłóż na wystudzone ciasto. Wierz udekoruj całymi pistacjami i wstaw do lodówki, żeby masa stężała.
-
Mazurek wielkanocny
-
Mazurek czekoladowy
-
Mazurek kajmakowy
-
Mazurek ciasto
-
Mazurek tradycyjny
-
Mazurek orzechowy
-
Mazurek pomarańczowy
-
Mazurek z kajmakiem
-
Mazurek cytrynowy
-
Mazurek chałwowy
-
Mazurek bezglutenowy
-
Mazurek bez pieczenia
-
Mazurek różany
-
Mazurek makowy
-
Mazurek czekoladowy z bakaliami
-
Masa do mazurka
-
Mazurek wegański
-
Mazurek z mlekiem w proszku
-
Mazurek
Więcej informacji na temat mazurka pistacjowego
Mazurek pistacjowy to wspaniały wielkanocny deser. Mazurek z pistacjami jest delikatnie zielony i pyszny. Mazurek to tradycyjne ciasto Wielkanocne, jest bardzo słodki, ma przeróżne masy, można go zrobić z ciasta kruchego lub ciasta biszkoptowego z dodatkiem tłuszczu. Przepis na mazurka pistacjowego jest stosunkowo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go zrobić. Produkty potrzebne do przygotowania mazurka to: mąka pszenna, masło, jajka, cukier, śmietana kwaśna 18%, pistacje, serek mascarpone, mleko skondensowane słodzone.
Jak zrobić mazurka pistacjowego? Na początek przygotuj ciasto kruche. Pokrój masło w kostkę. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej cukier, jajka, śmietanę kwaśną i masło. Zagnieć szybko ciasto o zwartej konsystencji. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Od ciasta odkrój 1/4 całości. Resztę ciasta wyłóż na spód blachy. Nakłuj widelcem, z pozostawionego kawałka zrób brzegi ciasta, tak aby dookoła powstał pasek o szerokości 1-2 cm. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Przygotuj masę do ciasta. Wsyp do malaksera pistacje bez łupin i rozdrobnij. W misce umieść serek mascarpone, dodaj do niego mleko skondensowane oraz rozdrobnione pistacje, wymieszaj do połączenia składników. Na wystudzone ciasto wyłóż masę i wierzch ozdób całymi orzechami pistacjowymi. Wstaw do lodówki aby masa stężała.
Pistacje są orzechami zawierającymi duże ilości potasu, wapnia oraz witaminę E. Witamina E odpowiada za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci jest silnym przeciwutleniaczem. Orzechy pistacjowe jako jedyne zawierają zeaksantynę i luteinę, które mają korzystne właściwości dla zdrowia naszych oczu. Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny i zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe pomagające obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Podsumowując sprawdzony przepis na dobry mazurek wielkanocny jest łatwy do przygotowania. Świąteczny, słodki deser możesz przygotować także na co dzień. Mazurek jest tradycyjnym ciastem podawanym podczas świąt wielkanocnych.
Alergeny w mazurku pistacjowym
Lista alergenów dla mazurka pistacjowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- mascarpone
- mleko skondensowane (zagęszczone)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
Wartości odżywcze mazurka pistacjowego
Mazurek pistacjowy jest wyrobem z dużą zawartością kalorii. Ciasta przygotowane w domu zawierają mniej konserwantów. Są jednak wyrobami z dodatkiem dużej ilości cukru więc powinniśmy ograniczać ich spożycie.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
-
mąka pszenna,
masło,
śmietana,
jajka,
cukier,
mascarpone,
mleko,
pistacje,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.