Mazurek pistacjowy

Opublikowano: 15.09.2021 r., 17:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mazurek pistacjowy z pisankami
Mazurek pistacjowy
Mazurek pistacjowe to doskonała propozycja na wielkanocne ciasto. Doskonale sprawdzi się ono jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
752 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Masło (270 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (140 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (200 g)
  • Pistacje (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, malakser

Przepis na mazurek pistacjowy krok po kroku

Masło pokrój w kostkę.

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj jajka, cukier i masło oraz śmietanę kwaśną 18%, zagnieć szybko ciasto o jednolitej konsystencji. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.

Odkrój od ciasta 1/4 części. Resztę ciasta wyłóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Z pozostawionej części ciasta zrób boki ciasta tak aby powstała obramówka dookoła.

Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.

Niesolone pistacje umieść w malakserze i rozdrobnij.

W misce umieść mascarpone i mleko skondensowane, wymieszaj dokładnie i dodaj rozdrobnione pistacje.

Krem wyłóż na wystudzone ciasto. Wierz udekoruj całymi pistacjami i wstaw do lodówki, żeby masa stężała.

Jak oceniasz przepis na mazurek pistacjowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat mazurka pistacjowego

Mazurek pistacjowy to wspaniały wielkanocny deser. Mazurek z pistacjami jest delikatnie zielony i pyszny. Mazurek to tradycyjne ciasto Wielkanocne, jest bardzo słodki, ma przeróżne masy, można go zrobić z ciasta kruchego lub ciasta biszkoptowego z dodatkiem tłuszczu. Przepis na mazurka pistacjowego jest stosunkowo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go zrobić. Produkty potrzebne do przygotowania mazurka to: mąka pszenna, masło, jajka, cukier, śmietana kwaśna 18%, pistacje, serek mascarpone, mleko skondensowane słodzone.

Jak zrobić mazurka pistacjowego? Na początek przygotuj ciasto kruche. Pokrój masło w kostkę. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej cukier, jajka, śmietanę kwaśną i masło. Zagnieć szybko ciasto o zwartej konsystencji. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Od ciasta odkrój 1/4 całości. Resztę ciasta wyłóż na spód blachy. Nakłuj widelcem, z pozostawionego kawałka zrób brzegi ciasta, tak aby dookoła powstał pasek o szerokości 1-2 cm. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Przygotuj masę do ciasta. Wsyp do malaksera pistacje bez łupin i rozdrobnij. W misce umieść serek mascarpone, dodaj do niego mleko skondensowane oraz rozdrobnione pistacje, wymieszaj do połączenia składników. Na wystudzone ciasto wyłóż masę i wierzch ozdób całymi orzechami pistacjowymi. Wstaw do lodówki aby masa stężała.

Pistacje są orzechami zawierającymi duże ilości potasu, wapnia oraz witaminę E. Witamina E odpowiada za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci jest silnym przeciwutleniaczem. Orzechy pistacjowe jako jedyne zawierają zeaksantynę i luteinę, które mają korzystne właściwości dla zdrowia naszych oczu. Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny i zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe pomagające obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Podsumowując sprawdzony przepis na dobry mazurek wielkanocny jest łatwy do przygotowania. Świąteczny, słodki deser możesz przygotować także na co dzień. Mazurek jest tradycyjnym ciastem podawanym podczas świąt wielkanocnych.

Alergeny w mazurku pistacjowym

Lista alergenów dla mazurka pistacjowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • mascarpone
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje

Wartości odżywcze mazurka pistacjowego

na 100g gotowej potrawy

Mazurek pistacjowy jest wyrobem z dużą zawartością kalorii. Ciasta przygotowane w domu zawierają mniej konserwantów. Są jednak wyrobami z dodatkiem dużej ilości cukru więc powinniśmy ograniczać ich spożycie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
418.24
752.83
Białko (g)
8.83
15.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
34.31
61.75
Węglowodany przyswajalne (g)
32.90
59.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
2.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
28.11
50.60
Tłuszcze nasycone (g)
17.91
32.24
Tłuszcze nienasycone (g)
10.20
18.36
Cholesterol (mg)
91.63
164.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.35
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.75
1.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.58
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.67
3.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.99
80.99
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
37.06
66.71
Potas (mg)
229.47
413.04
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
86.03
154.86
Fosfor (mg)
144.77
260.58
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.58
49.64
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.96
3.52
Cynk (mg)
0.80
1.45
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mazurka pistacjowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mazurka pistacjowego

Koszt składników
64.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
270 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 270 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
140 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
200 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
2.83
Za 200 g
Pistacje
250 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 g
Koszt składników
64.20