Przepis na matiasy w śmietanie krok po kroku

Składniki
  • Śledź filet 500 g
  • Śmietana 18% 350 g
  • Jabłko 150 g 1 średnia sztuka
  • Cebula 200 g 2 duże sztuki
  • Musztarda 50 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska

Śledzie pokrój na 2 cm kawałki.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, posyp solą i odciśnij sok przy pomocy ścierki.

Jabłko pokrój w drobną kostkę.

W misce umieść śmietanę, cebulę i jabłko, dopraw solą i pieprzem dodaj 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej i wymieszaj.

Dodaj śledzie do sosu, wymieszaj.

Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Matiasy w śmietanie podane w niebieskiej miseczce.
Matiasy w śmietanie
Koszt przygotowania dania
19.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
268 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
31

Matiasy w śmietanie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o matiasach w śmietanie

Domowe matiasy w śmietanie to doskonały pomysł na przystawkę lub danie świąteczne. Przepis na śledzie matiasy w śmietanie jest bardzo prosty, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tych smacznych śledzi będziesz potrzebować następujących składników: śledzie marynowane w occie, śmietana kwaśna 18%, cebula, jabłko, musztarda rosyjska, sól, pieprz. Śledzie możesz dodatkowo posypać koperkiem.

Jak zrobić śledzie matiasy w śmietanie? Na początku pokrój filety śledziowe na kawałki wielkości 2 cm. Zrób sos śmietanowy do śledzi: śmietanę 18% umieść w misce, drobno posiekaj cebulę posyp ją solą i wyciśnij powstały sok przy pomocy ściereczki, pokrój jabłko w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę rosyjską i wymieszaj. Do miski włóż śledzie, wymieszaj z sosem. Odstaw do lodówki w celu przegryzienia smaków. Podawaj z pieczywem i odrobiną masła.

Sos śmietanowy do śledzi możesz przygotować też z dodatkiem majonezu. Matiasy w śmietanie to idealne danie świąteczne, ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Śledzie w sosie śmietanowym możesz podać jako przystawkę na imprezach rodzinnych lub ze znajomymi. Zamiast podać je w misce przygotuj pyszne kanapki z odrobiną masła i musztardy miodowej. Udekoruj świeżym koperkiem.

Śledzie są tłustą rybą a co za tym idzie doskonałym źródłem kwasów omega 3. Zawierają duże ilości witaminy A, witaminy D i witaminy K oraz żelaza. Witamina A ma korzystny wpływ na poprawne widzenie oraz na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Cebula jest warzywem o właściwościach bakteriobójczych, wykorzystuje się ją w medycynie ludowej do walki z przeziębieniem. Ma także sporą ilość witaminy C, która dodatkowo wspiera naszą odporność. Jabłka są źródłem błonnika i pektyn, które odpowiadają za uczucie sytości i wspomagają perystaltykę jelit.

Podsumowując dobre matiasy w śmietanie są fantastyczną przystawką na spotkania z rodziną oraz znajomymi. Sprawdzają się również jako dodatek do śniadania lub na szybką przekąskę. Są źródłem wielu cennych substancji odżywczych dlatego powinniśmy spożywać je częściej. Śledzie z cebulką są idealnym połączeniem z delikatną śmietaną, która nadaje śledziom kremowej konsystencji.

Wartości odżywcze matiasów w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
134.32 kcal
268.64 kcal
Białko
8.26 g
16.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
9.20 g
18.41 g
Tłuszcze nasycone
5.21 g
10.41 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na matiasy w śmietanie

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina A
46.44 µg (mcg)
92.88 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Witamina B6
0.30 mg
0.59 mg
Witamina C
1.73 mg
3.46 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.57 mg
1.15 mg
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.30 mg
Niacyna
1.37 mg
2.73 mg
Foliany
9.36 µg (mcg)
18.72 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na matiasy w śmietanie

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
89.56 mg
179.12 mg
Potas
207.16 mg
414.32 mg
Wapń
58.00 mg
116.00 mg
Fosfor
125.84 mg
251.68 mg
Magnez
19.72 mg
39.44 mg
Żelazo
0.57 mg
1.14 mg
Cynk
0.55 mg
1.09 mg
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny matiasów w śmietanie 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w matiasach w śmietanie

Lista alergenów dla matiasów w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania matiasów w śmietanie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Śmietana 18%
350 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.85
Za 350 g
Jabłko
150 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
23.90
Łączny koszt
19.42
Jak oceniasz przepis na matiasy w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób