Matiasy w śmietanie

Opublikowano: 08.09.2021 r., 6:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Matiasy w śmietanie podane w niebieskiej miseczce.
Matiasy w śmietanie
Matiasy w śmietanie to doskonała propozycja na pyszną przystawkę śledziową. Świetnie sprawdzi się jako danie świąteczne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
268 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Śmietana 18% (350 g)
  • Jabłko 1 średnia sztuka (150 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Musztarda (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na matiasy w śmietanie krok po kroku

Śledzie pokrój na 2 cm kawałki.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, posyp solą i odciśnij sok przy pomocy ścierki.

Jabłko pokrój w drobną kostkę.

W misce umieść śmietanę, cebulę i jabłko, dopraw solą i pieprzem dodaj 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej i wymieszaj.

Dodaj śledzie do sosu, wymieszaj.

Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Jak oceniasz przepis na matiasy w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat matiasów w śmietanie

Domowe matiasy w śmietanie to doskonały pomysł na przystawkę lub danie świąteczne. Przepis na śledzie matiasy w śmietanie jest bardzo prosty, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tych smacznych śledzi będziesz potrzebować następujących składników: śledzie marynowane w occie, śmietana kwaśna 18%, cebula, jabłko, musztarda rosyjska, sól, pieprz. Śledzie możesz dodatkowo posypać koperkiem.

Jak zrobić śledzie matiasy w śmietanie? Na początku pokrój filety śledziowe na kawałki wielkości 2 cm. Zrób sos śmietanowy do śledzi: śmietanę 18% umieść w misce, drobno posiekaj cebulę posyp ją solą i wyciśnij powstały sok przy pomocy ściereczki, pokrój jabłko w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę rosyjską i wymieszaj. Do miski włóż śledzie, wymieszaj z sosem. Odstaw do lodówki w celu przegryzienia smaków. Podawaj z pieczywem i odrobiną masła.

Sos śmietanowy do śledzi możesz przygotować też z dodatkiem majonezu. Matiasy w śmietanie to idealne danie świąteczne, ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Śledzie w sosie śmietanowym możesz podać jako przystawkę na imprezach rodzinnych lub ze znajomymi. Zamiast podać je w misce przygotuj pyszne kanapki z odrobiną masła i musztardy miodowej. Udekoruj świeżym koperkiem.

Śledzie są tłustą rybą a co za tym idzie doskonałym źródłem kwasów omega 3. Zawierają duże ilości witaminy A, witaminy D i witaminy K oraz żelaza. Witamina A ma korzystny wpływ na poprawne widzenie oraz na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Cebula jest warzywem o właściwościach bakteriobójczych, wykorzystuje się ją w medycynie ludowej do walki z przeziębieniem. Ma także sporą ilość witaminy C, która dodatkowo wspiera naszą odporność. Jabłka są źródłem błonnika i pektyn, które odpowiadają za uczucie sytości i wspomagają perystaltykę jelit.

Podsumowując dobre matiasy w śmietanie są fantastyczną przystawką na spotkania z rodziną oraz znajomymi. Sprawdzają się również jako dodatek do śniadania lub na szybką przekąskę. Są źródłem wielu cennych substancji odżywczych dlatego powinniśmy spożywać je częściej. Śledzie z cebulką są idealnym połączeniem z delikatną śmietaną, która nadaje śledziom kremowej konsystencji.

Alergeny w matiasach w śmietanie

Lista alergenów dla matiasów w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze matiasów w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

Matiasy z śmietanie to pełne zdrowych tłuszczy danie. Śledzie są także dobrym źródłem białka. Jeśli chcesz, aby danie miało mniej kalorii, zamień śmietanę na jogurt naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
134.32
268.64
Białko (g)
8.26
16.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.63
9.27
Węglowodany przyswajalne (g)
3.90
7.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.20
18.41
Tłuszcze nasycone (g)
5.34
10.68
Tłuszcze nienasycone (g)
3.86
7.72
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.52
81.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
46.44
92.88
Witamina B6 (mg)
0.30
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
5.54
11.08
Witamina C (mg)
1.73
3.46
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.68
3.36
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
1.15
Retinol (µg (mcg))
45.08
90.16
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Niacyna (mg)
1.37
2.73
Foliany (µg (mcg))
9.36
18.72
Beta karoten (µg (mcg))
11.40
22.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
89.56
179.12
Potas (mg)
207.16
414.32
Wapń (mg)
58.00
116.00
Fosfor (mg)
125.84
251.68
Magnez (mg)
19.72
39.44
Żelazo (mg)
0.57
1.14
Cynk (mg)
0.55
1.09
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny matiasów w śmietanie 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania matiasów w śmietanie

Koszt składników
23.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Śmietana 18%
350 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.85
Za 350 g
Jabłko
150 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Koszt składników
23.90