Matiasy w śmietanie
- Śledź filet (500 g)
- Śmietana 18% (350 g)
- Jabłko - 1 średnia sztuka (150 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Musztarda (50 g)
Przepis na matiasy w śmietanie krok po kroku
Śledzie pokrój na 2 cm kawałki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, posyp solą i odciśnij sok przy pomocy ścierki.
Jabłko pokrój w drobną kostkę.
W misce umieść śmietanę, cebulę i jabłko, dopraw solą i pieprzem dodaj 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej i wymieszaj.
Dodaj śledzie do sosu, wymieszaj.
Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
-
Szczupak
-
Flądra
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Karp w galarecie
-
Dorsz z piekarnika
-
Śledzie w occie
-
Ryby w occie
-
Ryba w galarecie
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Ryba w panierce
-
Ryba faszerowana
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po meksykańsku
-
Ryba smażona
-
Ryba po grecku
-
Ryba na wigilię
Więcej informacji na temat matiasów w śmietanie
Domowe matiasy w śmietanie to doskonały pomysł na przystawkę lub danie świąteczne. Przepis na śledzie matiasy w śmietanie jest bardzo prosty, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tych smacznych śledzi będziesz potrzebować następujących składników: śledzie marynowane w occie, śmietana kwaśna 18%, cebula, jabłko, musztarda rosyjska, sól, pieprz. Śledzie możesz dodatkowo posypać koperkiem.
Jak zrobić śledzie matiasy w śmietanie? Na początku pokrój filety śledziowe na kawałki wielkości 2 cm. Zrób sos śmietanowy do śledzi: śmietanę 18% umieść w misce, drobno posiekaj cebulę posyp ją solą i wyciśnij powstały sok przy pomocy ściereczki, pokrój jabłko w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę rosyjską i wymieszaj. Do miski włóż śledzie, wymieszaj z sosem. Odstaw do lodówki w celu przegryzienia smaków. Podawaj z pieczywem i odrobiną masła.
Sos śmietanowy do śledzi możesz przygotować też z dodatkiem majonezu. Matiasy w śmietanie to idealne danie świąteczne, ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Śledzie w sosie śmietanowym możesz podać jako przystawkę na imprezach rodzinnych lub ze znajomymi. Zamiast podać je w misce przygotuj pyszne kanapki z odrobiną masła i musztardy miodowej. Udekoruj świeżym koperkiem.
Śledzie są tłustą rybą a co za tym idzie doskonałym źródłem kwasów omega 3. Zawierają duże ilości witaminy A, witaminy D i witaminy K oraz żelaza. Witamina A ma korzystny wpływ na poprawne widzenie oraz na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Cebula jest warzywem o właściwościach bakteriobójczych, wykorzystuje się ją w medycynie ludowej do walki z przeziębieniem. Ma także sporą ilość witaminy C, która dodatkowo wspiera naszą odporność. Jabłka są źródłem błonnika i pektyn, które odpowiadają za uczucie sytości i wspomagają perystaltykę jelit.
Podsumowując dobre matiasy w śmietanie są fantastyczną przystawką na spotkania z rodziną oraz znajomymi. Sprawdzają się również jako dodatek do śniadania lub na szybką przekąskę. Są źródłem wielu cennych substancji odżywczych dlatego powinniśmy spożywać je częściej. Śledzie z cebulką są idealnym połączeniem z delikatną śmietaną, która nadaje śledziom kremowej konsystencji.
Alergeny w matiasach w śmietanie
Lista alergenów dla matiasów w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze matiasów w śmietanie
Matiasy z śmietanie to pełne zdrowych tłuszczy danie. Śledzie są także dobrym źródłem białka. Jeśli chcesz, aby danie miało mniej kalorii, zamień śmietanę na jogurt naturalny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.