Matiasy po kaszubsku
- Filety śledziowe solone (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Koncentrat pomidorowy (100 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Ocet spirytusowy (50 ml)
Przepis na matiasy po kaszubsku krok po kroku
Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą i pokrój na 2-3 cm kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
Następnie do oleju z cebulą dodaj cukier, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprz oraz 1 płaską łyżkę stołową gorczycy. Składniki wymieszaj i smaż chwilę.
Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy oraz ocet i smaż jeszcze kilka minut.
Po tym czasie zawartość patelni pozostaw do ostudzenia.
Kawałki śledzi wymieszaj z przestudzoną cebulą w zalewie, przełóż je do słoika i szczelnie zamknij.
Słoiki ze śledziami po kaszubsku wstaw do lodówki na dobę (lub dłużej).
Śledzie po kaszubsku podawaj schłodzone, np. w formie przystawki.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledź z jabłkiem i cebulą
-
Śledzie salsa
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie po cygańsku
-
Śledzie po meksykańsku
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Potrawy ze śledzi
Więcej informacji na temat matiasów po kaszubsku
Matiasy po kaszubsku to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na matiasy po kaszubsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przystawki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety śledziowe, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca oraz liście laurowe.
A jak zrobić matiasy po kaszubsku? Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą i pokrój na 2-3 cm kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie do oleju z cebulą dodaj cukier, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprz oraz 1 płaską łyżkę stołową gorczycy. Składniki wymieszaj i smaż chwilę. Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy oraz ocet i smaż jeszcze kilka minut. Po tym czasie zawartość patelni pozostaw do ostudzenia. Kawałki śledzi wymieszaj z przestudzoną cebulą w zalewie, przełóż je do słoika i szczelnie zamknij. Słoiki ze śledziami po kaszubsku wstaw do lodówki na dobę (lub dłużej). Śledzie po kaszubsku podawaj schłodzone, np. w formie przystawki.
Śledź to ryba stosunkowo niskokaloryczna. Jest również dobre źródło wielu składników odżywczych. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Śledź bogaty jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy organizmu.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi śledzie do słoików. Pyszne śledzie stanowią doskonałą propozycję na smaczną przekąskę lub przystawkę. Śledzie po kaszubsku możesz podać również jako potrawę na stół świąteczny. Zalewa do śledzi przygotowywana jest na bazie cebulki przesmażonej na oleju, przypraw, koncentratu pomidorowego oraz octu. Najlepsze śledzie w zalewie pomidorowej są dobre do spożycia dopiero po kilku godzinach.
Alergeny w matiasach po kaszubsku
Lista alergenów dla matiasów po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na matiasy po kaszubsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze matiasów po kaszubsku
Matiasy po kaszubsku to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Śledzie stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.