Matiasy po kaszubsku

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik kaszubskich matiasów
Matiasy po kaszubsku
Matiasy po kaszubsku to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub przystawkę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na śledzie w zalewie pomidorowej.
Przygotowanie 30 min
618 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Filety śledziowe solone (500 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy (100 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Ocet spirytusowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, pieprz ziarna, gorczyca, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia głęboka, słoik 1l

Przepis na matiasy po kaszubsku krok po kroku

Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą i pokrój na 2-3 cm kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.

Następnie do oleju z cebulą dodaj cukier, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprz oraz 1 płaską łyżkę stołową gorczycy. Składniki wymieszaj i smaż chwilę.

Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy oraz ocet i smaż jeszcze kilka minut.

Po tym czasie zawartość patelni pozostaw do ostudzenia.

Kawałki śledzi wymieszaj z przestudzoną cebulą w zalewie, przełóż je do słoika i szczelnie zamknij.

Słoiki ze śledziami po kaszubsku wstaw do lodówki na dobę (lub dłużej).

Śledzie po kaszubsku podawaj schłodzone, np. w formie przystawki.

Jak oceniasz przepis na matiasy po kaszubsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat matiasów po kaszubsku

Matiasy po kaszubsku to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na matiasy po kaszubsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przystawki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety śledziowe, cebula, koncentrat pomidorowy, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca oraz liście laurowe.

A jak zrobić matiasy po kaszubsku? Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą i pokrój na 2-3 cm kawałki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie do oleju z cebulą dodaj cukier, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprz oraz 1 płaską łyżkę stołową gorczycy. Składniki wymieszaj i smaż chwilę. Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy oraz ocet i smaż jeszcze kilka minut. Po tym czasie zawartość patelni pozostaw do ostudzenia. Kawałki śledzi wymieszaj z przestudzoną cebulą w zalewie, przełóż je do słoika i szczelnie zamknij. Słoiki ze śledziami po kaszubsku wstaw do lodówki na dobę (lub dłużej). Śledzie po kaszubsku podawaj schłodzone, np. w formie przystawki.

Śledź to ryba stosunkowo niskokaloryczna. Jest również dobre źródło wielu składników odżywczych. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Śledź bogaty jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy organizmu.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi śledzie do słoików. Pyszne śledzie stanowią doskonałą propozycję na smaczną przekąskę lub przystawkę. Śledzie po kaszubsku możesz podać również jako potrawę na stół świąteczny. Zalewa do śledzi przygotowywana jest na bazie cebulki przesmażonej na oleju, przypraw, koncentratu pomidorowego oraz octu. Najlepsze śledzie w zalewie pomidorowej są dobre do spożycia dopiero po kilku godzinach.

Alergeny w matiasach po kaszubsku

Lista alergenów dla matiasów po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na matiasy po kaszubsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze matiasów po kaszubsku

na 100g gotowej potrawy

Matiasy po kaszubsku to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Śledzie stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
441.79
618.50
Białko (g)
25.45
35.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
5.14
7.19
Węglowodany przyswajalne (g)
4.47
6.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
0.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
34.90
48.87
Tłuszcze nasycone (g)
5.99
8.39
Tłuszcze nienasycone (g)
28.91
40.48
Cholesterol (mg)
83.04
116.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
39.82
55.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.42
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
14.20
19.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.04
5.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
5.80
8.12
Witamina E (mg)
1.49
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.04
46.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.75
6.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.96
23.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
80.62
112.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
532.43
745.40
Potas (mg)
569.05
796.67
Wapń (mg)
87.07
121.90
Fosfor (mg)
339.55
475.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
49.78
69.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.83
2.56
Cynk (mg)
1.46
2.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny matiasów po kaszubsku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania matiasów po kaszubsku

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
500 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Ocet spirytusowy
50 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 50 ml
Koszt składników
28.50