Matcha latte
- Matcha - proszek - 1 łyżeczka (5 g)
- Mleko 2% - 3/4 szklanki (220 ml)
Przepis na matchę latte krok po kroku
Matchę przesyp do małej miseczki i zalej ją 50 ml gorącej wody. Dodaj odrobinę miodu. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą spieniacza do mleka.
Mleko zagotuj i spień czy pomocy spieniacza. Przelej do wysokiej szklanki.
Do szklanki z mlekiem delikatnie dodaj matchę.
Więcej informacji na temat matchy latte
Matcha latte to przepis na wspaniały i zdrowy napój dla wszystkich. To dobra alternatywa dla kawowej wersji, ta zawiera nawet więcej zdrowotnych właściwości ze względu na dodatek zielonej herbaty. Będzie dobrym sposobem na wspaniałe zaczęcie dnia. Herbata pobudza tak samo jak kawa, a jest bezpieczniejsza dla żołądka. W takiej opcji ma pyszny smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zbilansowanego menu.
Ten sprawdzony przepis na matcha latte pozwala przygotować naprawdę pyszny napój, który nie tylko wpływa pozytywnie na zdrowie, ale również wspaniale smakuje. To właśnie od tej wersji zwykle zaczyna się miłość do matchy, gdyż jest w niej bardzo delikatna i smaczna. Ta zielona herbata ma charakterystyczny smak, który bez dodatku mleka może być zbyt przytłaczający. Dodatek spienionego ciepłego napoju sprawia, że jej smak nieco się zmienia i łagodnieje. To idealna opcja dla osób, które jeszcze nigdy nie próbowały tej odmiany zielonej herbaty i chcą to zrobić po raz pierwszy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić matcha latte, by była smaczna, a przy tym naprawdę dobra dla zdrowia, to ten przepis idealnie się sprawdzi. Całość zabiera tylko kilka minut, a smakuje naprawdę obłędnie. Do przygotowania nie potrzeba specjalnych sprzętów, choć przyda się spieniacz do mleka, dzięki któremu nie tylko można stworzyć mleczną piankę, ale również lepiej połączyć herbatę. Matcha to jedyna zielona herbata, którą kupuje się w proszku. By była odpowiednio połączona, bez grudek, do mieszania używa się specjalnej miotełki. Jednak wystarczy rozpuścić ją w wodzie, najlepiej ciepłej, a potem użyć spieniacza, by uzyskać taki sam efekt.
Matcha jest odmianą zielonej herbaty, która ma najkorzystniejszy wpływ na zdrowie. To dlatego, że zawiera całe mnóstwo polifenoli i innych substancji prozdrowotnych. Ten przepis pozwoli ci przygotować na jej bazie domowe latte, które idealnie jest włączyć do codziennej diety. Jest niezwykle proste, a przy tym bardzo szybkie i dobre w smaku. Choć tak łatwe, wcale nie jest banalne. Wystarczy całość połączyć z wodą i z mlekiem, by stworzyć przepyszny napój. Można również podawać ją na zimno. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować matcha latte w najlepszej wersji.
Alergeny w matchy latte
Lista alergenów dla matchy latte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
W przepisie na matchę latte nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze matchy latte
To bardzo zdrowy napój, który dostarcza wiele cennych polifenoli.
Tłuszcze
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.