Matambre

Opublikowano: 29.11.2021 r., 14:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada matambre z sosem
Matambre
Matambre to tradycyjne danie kuchni argentyńskiej i urugwajskiej. Grillowana lub pieczona w piekarniku wołowina doskonale sprawdzi się podana na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
871 kcal
Kcal w porcji
475 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Wołowina, stek (1000 g)
  • Papryka zielona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Oliwa z oliwek (70 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na matambre krok po kroku

Stek wołowy przekrój na pół zostawiając na końcu około 2-3 cm nierozciętego mięsa.

Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek oraz papryczkę chilli, wymieszaj z oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.

Obierz marchew i pokrój w słupki.

Na steku wyłóż najpierw posiekaną pietruszkę z oliwą następnie marchew, paprykę i jajka ugotowane na twardo.

Zwiń roladę i zepnij ją wykałaczkami lub zwiąż sznurkiem.

Ułóż w naczyniu do zapiekania.

Piecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla w temperaturze 240-250 stopni przez 20-25 minut.

Jak oceniasz przepis na matambre
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat matambre

Matambre to danie podawane najczęściej w Argentynie i Urugwaju. Jest to grillowany stek wołowy z nietypowego kawałka tuszy, jakim jest dolna część brzucha. Ten rodzaj steku spotyka się bardzo rzadko w sklepach, mimo iż jego cena jest dość niska, a mięso świetnie nadaje się do pieczenia i grillowania. Przepis na roladę wołową jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia rolady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: stek z boku, papryka czerwona, papryka zielona, marchew, jajka, natka pietruszki, papryczka chilli, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Jak zrobić matambre? Stek wołowy, przekrój na pół zostawiając na końcu około 2-3 cm nierozciętego mięsa. Mięso możesz rozbić tłuczkiem, jeśli jest zbyt grube. Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek oraz papryczkę chilli, wymieszaj z oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki. Obierz marchew i pokrój w słupki. Na steku wyłóż najpierw posiekaną pietruszkę z oliwą następnie marchew, paprykę i jajka ugotowane na twardo. Zwiń roladę i zepnij ją wykałaczkami lub zwiąż sznurkiem. Ułóż w naczyniu do zapiekania i upiecz w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Piecz w temperaturze 240-250 stopni przez 20-25 minut. Przed pokrojeniem daj mięsu odpocząć przez 10 minut. Pokrój je na cienkie plastry. Podawaj w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków i zielonej lekkiej sałatki.

Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując, pyszny stek wołowy sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Soczysty stek sprawdzi się także na kanapki lub jako zamiennik kotleta do burgerów. Rolada wołowa jest pełna warzyw, które nadają mięsu cudownego aromatu.

Alergeny w matambre

Lista alergenów dla matambre przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze matambre

na 100g gotowej potrawy

Matambre to dobre danie zawierające sporą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Mięso wołowe zawiera także żelazo, które niezbędne jest do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Danie zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(475g)
Energia (kcal)
183.45
871.38
Białko (g)
16.03
76.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(475g)
Węglowodany (g)
2.90
13.79
Węglowodany przyswajalne (g)
2.18
10.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
3.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(475g)
Tłuszcz (g)
11.81
56.09
Tłuszcze nasycone (g)
4.64
22.04
Tłuszcze nienasycone (g)
7.17
34.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.21
29.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
4.53
Cholesterol (mg)
87.94
417.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(475g)
Witamina A (µg (mcg))
109.94
522.20
Witamina B6 (mg)
0.43
2.03
Witamina B12 (µg (mcg))
1.11
5.28
Witamina C (mg)
25.03
118.89
Witamina D (µg (mcg))
0.33
1.58
Witamina E (mg)
0.86
4.10
Retinol (µg (mcg))
19.90
94.51
Tiamina (mg)
0.07
0.33
Ryboflawina (mg)
0.19
0.90
Niacyna (mg)
3.99
18.95
Foliany (µg (mcg))
18.80
89.31
Beta karoten (µg (mcg))
917.14
4356.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(475g)
Sód (mg)
222.74
1058.01
Potas (mg)
277.76
1319.36
Wapń (mg)
26.53
126.00
Fosfor (mg)
148.65
706.07
Magnez (mg)
16.97
80.63
Żelazo (mg)
1.64
7.80
Cynk (mg)
2.97
14.09
Miedź (mg)
0.07
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny matambre 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania matambre

Koszt składników
184.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wołowina, stek
1000 g
36.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
144.00
Za 1000 g
Papryka zielona
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Oliwa z oliwek
70 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koszt składników
184.00