Przepis na masło wegańskie krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kurkuma
To będzie niezbędne
blender, garnek mały, pojemnik zamykany

Do garnuszka włóż olej kokosowy i podgrzewaj aż się roztopi.

Dodaj napój roślinny i ubijaj za pomocą blendera.

Aby nadać bardziej maślany kolor dodaj szczyptę kurkumy.

Gotowe masło przełóż do pojemniczka i oprósz solą z wierzchu.

Włóż do lodówki i odczekaj około 30 minut, aż nieco stwardnieje.

Masło wegańskie rozsmarowane na kromce chleba
Masło wegańskie
Koszt przygotowania dania
3.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
19 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Masło wegańskie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o maśle wegańskim

Masło wegańskie to świetna opcja, jeśli nie chcesz lub nie możesz jeść tradycyjnego masła. Nasz przepis na masło wegańskie zawiera tylko dwa składniki: olej kokosowy i napój roślinny z orzechów nerkowca. Wybierając składniki do zrobienia masła sięgnij po olej kokosowy rafinowany, dzięki temu smak kokosowy będzie niewyczuwalny.

Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu wszystkich produktów odzwierzęcych. Nie tylko mięsa, ale również nabiału, jaj, ryb, owoców morza i miodu. Źródło białka w tej diecie stanowią przede wszystkim nasiona roślin strączkowych. Pomimo wielu ograniczeń ten model odżywiania jest uznawany za zdrowy. Warto jednak zwrócić się na początku po pomoc do dietetyka, by jadłospis był prawidłowo i bezpiecznie skomponowany, tak aby dieta dostarczała jak najwięcej wartości odżywczych.

W przeciwieństwie do gotowych margaryn roślinnych nasze domowe masło jest bez soi i bez oleju palmowego. Ten ostatni wzbudza szczególne kontrowersje ze względu na sposób uprawy. Choć margaryny kojarzone są jako produkty roślinne, to nie są one wegańskie. Większość z tych produktów zawiera dodatek mleka lub maślanki. Dodatkowo ich ogólny skład wzbudza dużą dyskusję w świecie dietetycznym, dlatego najlepiej przygotować dobre masło wegańskie samodzielnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie masło czosnkowe to już dzielę się moim sprawdzonym przepisem. Do wykonanego z naszego przepisu masła wegańskiego za pomocą praski wyciśnij dwa ząbki czosnku. Do sitka do parzenia herbaty wsyp łyżeczkę ziół prowansalskich i pół łyżeczki bazylii. Zalej wrzątkiem i parz przez około 10 sekund. Zabieg ten służy tylko zmiękczeniu suszonych ziół. Następnie dokładnie odcedź i przełóż do masła. Za pomocą widelca wszystko dokładnie ucieraj, aż zioła równomiernie będą rozprowadzone w maśle. Możesz delikatnie posolić do smaku. Przełóż do zamykanego pojemnika. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Ten prosty przepis na masło wegańskie może być świetną próbą zmniejszenia ilości produktów odzwierzęcych w diecie.

Wartości odżywcze masła wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(5g)
Energia (kalorie)
392.00 kcal
19.60 kcal
Białko
0.52 g
0.03 g

Węglowodany w maśle wegańskim

Na 100g
Na porcję
(5g)
Węglowodany
0.81 g
0.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.12 g
0.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(5g)
Tłuszcz
42.95 g
2.15 g
Tłuszcze nasycone
38.58 g
1.93 g
Tłuszcze nienasycone
4.37 g
0.22 g

Składniki mineralne w przepisie na masło wegańskie

Na 100g
Na porcję
(5g)
Sód
23.15 mg
1.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny masła wegańskiego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w maśle wegańskim

Lista alergenów dla masła wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca

Cena przygotowania masła wegańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej kokosowy
91 ml
3 łyżki, rafinowany w postaci stałej
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.64
Za 91 ml
Napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca
125 ml
1/2 szklanki
17.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.12
Za 125 ml
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na masło wegańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób