Masło Thermomix

Opublikowano: 29.03.2022 r., 20:22 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kromka z masłem Thermomix
Masło Thermomix
Masło Thermomix to przepis, który koniecznie powinniście wypróbować. Ten pyszny dodatek do pieczywa zapewni najlepszy smak każdej wymyślnej kanapki.
Przygotowanie 10 min
584 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% - w temperaturze pokojowej (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix), koszyczek (thermomix)

Przepis na masło z thermomixa krok po kroku

W naczyniu Thermomixa umieść motylek.

Wlej śmietanę i ubijaj przez 2 minuty / obroty 4. Sprawdź konsystencję. Jeśli nie ma widocznego oddzielenia tłuszczu od płynu, to ubijaj jeszcze chwilę.

Odcedź zawartość przez koszyczek. Masło (które zostało w koszyczku) przepłucz pod zimną wodą tak by wypłukać dokładnie maślankę. Dociskaj kopystką.

Uformuj masełko i podawaj po schłodzeniu.

Jak oceniasz przepis na masło z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat masła z thermomixa

Masło Thermomix to przepis, który koniecznie powinniście wypróbować. Ten pyszny dodatek do chleba zapewni najlepszy smak każdej wymyślnej kanapki.

Przepis na masło z Thermomixa wykonasz w nie więcej niż 15 minut. W te kilka minut otrzymasz pyszne, domowe masło świetne do pieczywa. Wystarczy, że śmietanę w temperaturze pokojowej wlejesz do naczynia Thermomixa, w którym będzie już umieszczony motylek. Całość ubijaj około 2 minuty. Następnie odcedź masło od maślanki za pomocą koszyczka, przepłukując zimną wodą i dociskając kopystką. Teraz wystarczy masło uformować w osełkę / kostkę i przechowywać w lodówce. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić masło w Thermomixie.

Takie pyszne masło szczególnie polecam na śniadanie do kanapek, ale również to świetny pomysł na tłuszcz, na którym usmażysz jajecznicę.

Masło to produkt spożywczy, który jest znany od dawien dawna. Pojawiają się o nim wzmianki również w Biblii. Starożytne narody produkowały masło z mleka krowiego, ale wykorzystywali je głównie jako środek leczniczy. Szczególnie przy problemach skórnych. Na samym początku masło powstawało w wyniku metody „odstoju”. Dopiero w XIX w. powstały urządzenia, które rozpowszechniły występowanie masła w kuchniach.

Masło, które najczęściej można spotkać w sklepach to takie, które zawiera 82-83% tłuszczu i określane jest mianem ekstra. Powstaje ze śmietany ukwaszonej i pasteryzowanej. Pomimo swojej wysokiej ilości kilokalorii (około 720 kcal w 100 g produktu) to produkt, który warto od czasu do czasu włączyć do swojej diety. W maśle znaleźć można witaminę A, która ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Ma również pozytywne oddziaływanie na skórę i błonę śluzową. Chroni ją przed działaniem promieniowania UV. W maśle znaleźć można również witaminę D, która ma znaczenie między innymi dla układu nerwowego, kostnego, mięśniowego czy sercowego.

Choć masło nie powinno stanowić podstawę codziennej diety, to od czasu do czasu spokojnie można sobie pozwolić na kromkę chleba z masłem. Szczególnie jeśli jest to tak smaczne masło domowej roboty. By takie kanapki z domowym masłem były lepsze dla naszego zdrowia, to warto je wzbogacić w świeże warzywa.

Alergeny w maśle z thermomixa

Lista alergenów dla masła z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze masła z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Masło to dobre źródło witaminy A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
292.00
584.00
Białko (g)
2.20
4.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.30
6.60
Węglowodany przyswajalne (g)
3.30
6.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
30.00
60.00
Tłuszcze nasycone (g)
30.00
60.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny masła z thermomixa 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masła z thermomixa

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
500 g
w temperaturze pokojowej
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Koszt składników
9.00