Masło Thermomix
- Śmietanka kremowa 30% - w temperaturze pokojowej (500 g)
Przepis na masło z thermomixa krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść motylek.
Wlej śmietanę i ubijaj przez 2 minuty / obroty 4. Sprawdź konsystencję. Jeśli nie ma widocznego oddzielenia tłuszczu od płynu, to ubijaj jeszcze chwilę.
Odcedź zawartość przez koszyczek. Masło (które zostało w koszyczku) przepłucz pod zimną wodą tak by wypłukać dokładnie maślankę. Dociskaj kopystką.
Uformuj masełko i podawaj po schłodzeniu.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat masła z thermomixa
Masło Thermomix to przepis, który koniecznie powinniście wypróbować. Ten pyszny dodatek do chleba zapewni najlepszy smak każdej wymyślnej kanapki.
Przepis na masło z Thermomixa wykonasz w nie więcej niż 15 minut. W te kilka minut otrzymasz pyszne, domowe masło świetne do pieczywa. Wystarczy, że śmietanę w temperaturze pokojowej wlejesz do naczynia Thermomixa, w którym będzie już umieszczony motylek. Całość ubijaj około 2 minuty. Następnie odcedź masło od maślanki za pomocą koszyczka, przepłukując zimną wodą i dociskając kopystką. Teraz wystarczy masło uformować w osełkę / kostkę i przechowywać w lodówce. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić masło w Thermomixie.
Takie pyszne masło szczególnie polecam na śniadanie do kanapek, ale również to świetny pomysł na tłuszcz, na którym usmażysz jajecznicę.
Masło to produkt spożywczy, który jest znany od dawien dawna. Pojawiają się o nim wzmianki również w Biblii. Starożytne narody produkowały masło z mleka krowiego, ale wykorzystywali je głównie jako środek leczniczy. Szczególnie przy problemach skórnych. Na samym początku masło powstawało w wyniku metody „odstoju”. Dopiero w XIX w. powstały urządzenia, które rozpowszechniły występowanie masła w kuchniach.
Masło, które najczęściej można spotkać w sklepach to takie, które zawiera 82-83% tłuszczu i określane jest mianem ekstra. Powstaje ze śmietany ukwaszonej i pasteryzowanej. Pomimo swojej wysokiej ilości kilokalorii (około 720 kcal w 100 g produktu) to produkt, który warto od czasu do czasu włączyć do swojej diety. W maśle znaleźć można witaminę A, która ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Ma również pozytywne oddziaływanie na skórę i błonę śluzową. Chroni ją przed działaniem promieniowania UV. W maśle znaleźć można również witaminę D, która ma znaczenie między innymi dla układu nerwowego, kostnego, mięśniowego czy sercowego.
Choć masło nie powinno stanowić podstawę codziennej diety, to od czasu do czasu spokojnie można sobie pozwolić na kromkę chleba z masłem. Szczególnie jeśli jest to tak smaczne masło domowej roboty. By takie kanapki z domowym masłem były lepsze dla naszego zdrowia, to warto je wzbogacić w świeże warzywa.
Alergeny w maśle z thermomixa
Lista alergenów dla masła z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze masła z thermomixa
Masło to dobre źródło witaminy A.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.