Masło orzechowe Thermomix

Opublikowano: 18.02.2022 r., 17:09 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe masło orzechowe w słoiku
Masło orzechowe Thermomix
Potrzebujesz tylko 5 minut by wykonać masło orzechowe w Thermomixie. Sam przekonaj się jak szybkie i proste w przygotowaniu jest masło z orzeszków ziemnych.
Przygotowanie 5 min
118 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 30 porcji
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (600 g)
  • Sól (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na masło orzechowe z thermomixa krok po kroku

W naczyniu Thermomixa umieść 100 g orzechów. Rozdrobnij przez 4 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.

Następnie wsyp pozostałe orzechy i miksuj 2 minuty / obroty 9. Zgarnij wszystko na dno naczynia i miksuj jeszcze przez minutę.

Dodaj rozdrobnione orzechy oraz szczyptę soli i wymieszaj przez 20 sekund / obroty wsteczne 3.

Gotowe masło orzechowe przełóż do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na masło orzechowe z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat masła orzechowego z thermomixa

Masło orzechowe Thermomix to szybkie rozwiązanie dla osób, które szukają smacznego zamiennika masła. Idealnie pasuje do kanapek przygotowanych na słodko, naleśników, pancakes czy gofrów.

Prawdziwe masło orzechowe to takie, które w swoim składzie ma tylko orzeszki ziemne. Nasz przepis na masło orzechowe z Thermomixa również niczego więcej nie potrzebuje.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić masło orzechowe w Thermomixie to na początku rozdrobnij 100 g orzechów. Przełóż je do innego naczynia. Następnie wsyp pozostałe 500 g orzechów i miksuj przez 2 minuty / obroty 9. Zgarnij wszystko na dno naczynia i zmiksuj jeszcze przez 1 minutę / obroty 9. Tyle wystarczy, by powstało, to pyszne domowe masło. Z naszego przepisu wykonasz masło z wyczuwalnymi kawałkami orzechów.

Jeśli chcesz wykonać absolutnie gładkie i kremowe masło, to włóż wszystkie orzechy naraz do naczynia i zmiksuj na początku przez 2 minuty / obroty 9. Następnie zgarnij wszystko kopystką na dno naczynia i miksuj jeszcze 1 minutę 30 sekund / obroty 9.

Na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać masła orzechowe, których 99% składu stanowią orzechy. Wcześniej dozwolone były takie, których tylko 90% stanowiły orzechy a 6% cukier. Domowe masło orzechowe jest więc dużo zdrowszym wyborem.

Orzeszki ziemne spotkać można pod nazwą orzechów arachidowych lub fistaszków. Na polskich stołach królują głównie jako słona, smażona przekąska. W innych, egzotycznych krajach można spotkać ją jako składnik dań obiadowych. Wynika to przede wszystkim z zawartości białka. W 100 g orzeszków znajdziemy około 30% białka i 50% tłuszczu. Dlatego też jest to produkt wysokokaloryczny. Wraz z porcją 100 g dostarczymy aż 597 kcal. Masło orzechowe ma swoim składzie wapń, fosfor, potas, magnez, sód, miedź czy cynk.

Takie masło orzechowe będzie dobre na deser w postaci cienkiej warstwy na plasterkach jabłek lub marchewek. Warto wypróbować je również jako dodatek do marynat i sosów dań mięsnych lub warzywnych. W każdej formie masło orzechowe Thermomix będzie naprawdę pyszne.

Alergeny w maśle orzechowym z thermomixa

Lista alergenów dla masła orzechowego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Wartości odżywcze masła orzechowego z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać masła orzechowe, których 99% składu stanowią orzechy. Wcześniej dozwolone były takie, których tylko 90% stanowiły orzeszki a 6% cukier. Domowe masło orzechowe jest więc dużo zdrowszym wyborem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
594.03
118.81
Białko (g)
22.39
4.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
22.19
4.44
Węglowodany przyswajalne (g)
17.41
3.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.78
0.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
50.85
10.17
Tłuszcze nasycone (g)
13.33
2.67
Tłuszcze nienasycone (g)
37.51
7.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
25.27
5.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.24
2.45
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.44
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
9.06
1.81
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.14
0.03
Ryboflawina (mg)
0.19
0.04
Niacyna (mg)
13.23
2.65
Foliany (µg (mcg))
85.57
17.11
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
619.90
123.98
Potas (mg)
561.23
112.25
Wapń (mg)
48.88
9.78
Fosfor (mg)
337.31
67.46
Magnez (mg)
168.16
33.63
Żelazo (mg)
1.72
0.34
Cynk (mg)
2.53
0.51
Szacunkowy indeks glikemiczny masła orzechowego z thermomixa 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masła orzechowego z thermomixa

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy arachidowe (ziemne)
600 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 6
24.00
Za 600 g
Sól
3 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Koszt składników
25.00