Masło orzechowe Thermomix
- Orzechy arachidowe (ziemne) (600 g)
- Sól (3 g)
Przepis na masło orzechowe z thermomixa krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść 100 g orzechów. Rozdrobnij przez 4 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
Następnie wsyp pozostałe orzechy i miksuj 2 minuty / obroty 9. Zgarnij wszystko na dno naczynia i miksuj jeszcze przez minutę.
Dodaj rozdrobnione orzechy oraz szczyptę soli i wymieszaj przez 20 sekund / obroty wsteczne 3.
Gotowe masło orzechowe przełóż do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat masła orzechowego z thermomixa
Masło orzechowe Thermomix to szybkie rozwiązanie dla osób, które szukają smacznego zamiennika masła. Idealnie pasuje do kanapek przygotowanych na słodko, naleśników, pancakes czy gofrów.
Prawdziwe masło orzechowe to takie, które w swoim składzie ma tylko orzeszki ziemne. Nasz przepis na masło orzechowe z Thermomixa również niczego więcej nie potrzebuje.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić masło orzechowe w Thermomixie to na początku rozdrobnij 100 g orzechów. Przełóż je do innego naczynia. Następnie wsyp pozostałe 500 g orzechów i miksuj przez 2 minuty / obroty 9. Zgarnij wszystko na dno naczynia i zmiksuj jeszcze przez 1 minutę / obroty 9. Tyle wystarczy, by powstało, to pyszne domowe masło. Z naszego przepisu wykonasz masło z wyczuwalnymi kawałkami orzechów.
Jeśli chcesz wykonać absolutnie gładkie i kremowe masło, to włóż wszystkie orzechy naraz do naczynia i zmiksuj na początku przez 2 minuty / obroty 9. Następnie zgarnij wszystko kopystką na dno naczynia i miksuj jeszcze 1 minutę 30 sekund / obroty 9.
Na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać masła orzechowe, których 99% składu stanowią orzechy. Wcześniej dozwolone były takie, których tylko 90% stanowiły orzechy a 6% cukier. Domowe masło orzechowe jest więc dużo zdrowszym wyborem.
Orzeszki ziemne spotkać można pod nazwą orzechów arachidowych lub fistaszków. Na polskich stołach królują głównie jako słona, smażona przekąska. W innych, egzotycznych krajach można spotkać ją jako składnik dań obiadowych. Wynika to przede wszystkim z zawartości białka. W 100 g orzeszków znajdziemy około 30% białka i 50% tłuszczu. Dlatego też jest to produkt wysokokaloryczny. Wraz z porcją 100 g dostarczymy aż 597 kcal. Masło orzechowe ma swoim składzie wapń, fosfor, potas, magnez, sód, miedź czy cynk.
Takie masło orzechowe będzie dobre na deser w postaci cienkiej warstwy na plasterkach jabłek lub marchewek. Warto wypróbować je również jako dodatek do marynat i sosów dań mięsnych lub warzywnych. W każdej formie masło orzechowe Thermomix będzie naprawdę pyszne.
Alergeny w maśle orzechowym z thermomixa
Lista alergenów dla masła orzechowego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy arachidowe (ziemne)
Wartości odżywcze masła orzechowego z thermomixa
Na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać masła orzechowe, których 99% składu stanowią orzechy. Wcześniej dozwolone były takie, których tylko 90% stanowiły orzeszki a 6% cukier. Domowe masło orzechowe jest więc dużo zdrowszym wyborem.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.