Maślaki marynowane

Opublikowano: 20.06.2023 r., 0:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby w słoiku marynowane
Maślaki marynowane
Przetwory w zalewie octowej są przygotowywane od dawnych czasów przez nasze mamy i babcie. Jest to dobra przekąska na spotkania towarzyskie, więc koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 40 min
31 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Maślaki (500 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Czosnek - 1 ząbki (0 g)
  • Sól - 2 łyżki (20 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na maślaki marynowane krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 500 ml wody.

Przygotuj maślaki, usuwając wszelkie zanieczyszczenia i odłamując dolne części trzonków. Możesz również pokroić większe grzyby na mniejsze kawałki, jeśli są zbyt duże.

Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój je w cienkie plasterki.

W dużym garnku lub rondlu połącz ocet, wodę, sól, cukier, ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj mieszankę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Dodaj pokrojone cebule i czosnek do garnka z marynatą. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Dodaj maślaki do marynaty i gotuj przez około 10-15 minut, aż grzyby staną się miękkie.

Wyłącz ogień i pozostaw marynowane maślaki w garnku do ostygnięcia.

Gdy marynatka z grzybami ostygnie, przełóż je do słoików, starannie zalewając marynatą.

Zamknij słoiki szczelnie i przechowuj w lodówce przez co najmniej 24 godziny, aby smaki się przegryzły.

Jak oceniasz przepis na maślaki marynowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat maślaków marynowanych

Tradycyjne maślaki marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili.

Przygotowanie ich jest niezwykle proste i szybkie, na pewno poradzi sobie z nią każdy nawet osoba początkująca w kuchni. Przetwory na zimę, kiedy nie wszystkie warzywa i owocowe są ogólnie dostępne to bardzo dobry pomysł. Warto poświęcić chwilę i takowe przygotować.

W tym wypadku wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione grzyby. Śmiało możesz postawić na borowiki, podgrzybki, maślanki, opieńki, kurki czy pieczarki. Tak naprawdę każdy rodzaj grzybów sprawdzi się do marynowania.

Zatem, jak zrobić maślaki marynowane?

1. Przygotuj maślaki, usuwając wszelkie zanieczyszczenia i odłamując dolne części trzonków. Możesz również pokroić większe grzyby na mniejsze kawałki, jeśli są zbyt duże.

2. Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój je w cienkie plasterki.

3. W dużym garnku lub rondlu połącz ocet, wodę, sól, cukier, ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj mieszankę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

4. Dodaj pokrojone cebule i czosnek do garnka z marynatą. Gotuj przez kolejne 5 minut.

5. Dodaj maślaki do marynaty i gotuj przez około 10-15 minut, aż grzyby staną się miękkie.

6. Wyłącz ogień i pozostaw marynowane maślaki w garnku do ostygnięcia.

7. Gdy marynatka z grzybami ostygnie, przełóż je do słoików, starannie zalewając marynatą.

8. Zamknij słoiki szczelnie i przechowuj w lodówce przez co najmniej 24 godziny, aby smaki się przegryzły.

Marynowane maślaki są gotowe do spożycia! Możesz je serwować jako przystawkę, dodatek do sałatek lub dodatek do różnych dań. Pamiętaj jednak, że maślaki mogą się utrzymywać w lodówce tylko przez kilka tygodni, więc upewnij się, że spożywasz je w odpowiednim czasie.

Grzyby leśne w zalewie octowej w occie do słoików to idealny pomysł na przekąskę nie tylko na zimę.

Dlatego, jeśli już znasz mój przepis na maślaki marynowane, koniecznie przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są pyszne, będą dobre dla każdego.

Alergeny w maślakach marynowanych

Lista alergenów dla maślaków marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na maślaki marynowane

Wartości odżywcze maślaków marynowanych

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować dowolny rodzaj grzybów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
31.30
31.30
Białko (g)
2.42
2.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.16
6.16
Węglowodany przyswajalne (g)
5.01
5.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
1.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.12
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.03
Witamina C (mg)
3.47
3.47
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.14
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Ryboflawina (mg)
0.28
0.28
Niacyna (mg)
2.51
2.51
Foliany (µg (mcg))
16.85
16.85
Beta karoten (µg (mcg))
0.27
0.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
1067.55
1067.55
Potas (mg)
258.05
258.05
Wapń (mg)
9.03
9.03
Fosfor (mg)
66.85
66.85
Magnez (mg)
8.93
8.93
Żelazo (mg)
0.41
0.41
Cynk (mg)
0.41
0.41
Miedź (mg)
0.23
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny maślaków marynowanych 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania maślaków marynowanych

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślaki
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
0 g
1 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 0
0.00
Za 0 g
Sól
20 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
31.50