Masala czaj

Opublikowano: 24.09.2022 r., 14:55 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Masala czaj
Masala czaj
Masala czaj, czyli nic innego jak herbata po indyjsku. Przyniesie orzeźwienie nawet w najwyższych temperaturach.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
133 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Herbata czarna napar bez cukru 2 łyżeczki (20 ml)
  • Mleko 2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Imbir korzeń 1 kawałek (10 g)
  • Cynamon szczypta (5 g)
  • Miód 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
gałka muszkatołowa, goździki, anyż
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na masala czaj krok po kroku

Dodatkowo przygotuj dwie szklanki wody - 0,5 l.

Wlej wodę do garnka i delikatnie podgrzewaj.

Dodaj drobno posiekany imbir, goździki, cynamon i pozostałe przyprawy.

Dodaj herbatę i gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu.

Wlej mleko i miód, po 5 minutach przez sitko przelej napój do filiżanek.

Jak oceniasz przepis na masala czaj
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat masala czaj

Masala czaj to nic innego jak indyjska herbata, którą podaje się z mlekiem i rozgrzewającymi przyprawami.

Sama nazwa chai wskazuje na to, że napój to herbata.

Czaj indyjski jesteś w stanie przygotować we własnym domu w dosłownie kilka minut.

Przygotuj takie składniki jak: czarna herbata, najlepiej sprawdzi się tutaj wersja liściasta, dodatkowo woda, mleko, miód i wiele rozgrzewających przypraw takich tak imbir, cynamon, goździki, anyż czy gałka muszkatołowa.

Zatem, jak zrobić masala czaj?

W pierwszej kolejności do garnka wlej wodę i delikatnie podgrzewaj. Dodaj drobno posiekany imbir, goździki, cynamon i pozostałe przyprawy. Po chwili dodaj herbatę i gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu. Gdy wywar się zagotuje, wlej mleko i miód, po 5 minutach przez sitko przelej napój do filiżanek.

Nasz prosty przepis na czaj indyjski jest dobry do podania. O rodzaju i ilości dodawanych przypraw możesz zadecydować sam. Możesz również postawić na pieprz czarny, który przed dodaniem należy rozgnieść w moździerzu. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Taki smaczny napar zapewne zaskoczy większość gości i rozgrzeje ich od środka. Sprawdzi się ona idealnie w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ każda z dodanych przypraw ma niezwykle silne działanie rozgrzewające, ale też antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zwiększyć nam odporność. Wykorzystaj mój przepis na masala czaj i przekonaj się, jaki to pyszny pomysł na ugoszczenie swoich gości.

Herbata wbrew pozorom to najlepszy napój, który przyniesie Ci ukojenie i orzeźwienie nawet w największych temperaturach.

Nie jest tajemnicą, że podczas naszych wakacji w ciepłe strony takie jak Egipt czy Tunezja, gdy udajemy się na wycieczkę na pustynię, między innymi w wioskach beduińskich jesteśmy częstowani ciepłym naparem w postaci czarnej bardzo słodkiej herbaty zamiast wody.

Alergeny w masala czaj

Lista alergenów dla Masala czaj przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze masala czaj

na 100g gotowej potrawy

Masala czaj najlepiej smakuje, gdy jest przyrządzana z herbaty liściastej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
66.62
133.24
Białko (g)
2.71
5.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.87
23.75
Węglowodany przyswajalne (g)
10.18
20.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.69
3.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.68
3.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.32
2.64
Tłuszcze nienasycone (g)
0.37
0.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.31
0.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.11
Cholesterol (mg)
5.88
11.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
61.47
122.94
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.81
Witamina C (mg)
0.58
1.16
Witamina D (µg (mcg))
0.81
1.62
Witamina E (mg)
0.09
0.18
Retinol (µg (mcg))
61.03
122.06
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Niacyna (mg)
0.17
0.34
Foliany (µg (mcg))
2.41
4.82
Beta karoten (µg (mcg))
5.50
11.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
30.21
60.41
Potas (mg)
157.06
314.12
Wapń (mg)
123.35
246.71
Fosfor (mg)
79.85
159.71
Magnez (mg)
13.24
26.47
Żelazo (mg)
0.30
0.61
Cynk (mg)
0.40
0.81
Miedź (mg)
0.03
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny masala czaj 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masala czaj

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbata czarna napar bez cukru
20 ml
2 łyżeczki
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 ml
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Imbir korzeń
10 g
1 kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Cynamon
5 g
szczypta
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Miód
10 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
24.00