Przepis na masę z serkiem mascarpone krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Śmietankę wlej do miski i ubij ją na sztywno z cukrem. Możesz użyć również śmietan fixu, by ułatwić sobie zadanie.

Do śmietanki dodawaj małymi porcjami mascarpone, cały czas ubijając.

Przestań ubijać, gdy masa będzie połączona i puszysta.

Masa z serkiem mascarpone podana w miseczce.
masa z serkiem mascarpone
Koszt przygotowania dania
22.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
4443 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
67

Masa z serkiem mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o masie z serkiem mascarpone

Masa z serkiem mascarpone to wspaniały dodatek do wielu tortów. Jego konsystencja sprawdza się zarówno w ciastach, jak i innych deserach. Całość zajmuje kilka chwil.

Przepis na masę z serkiem mascarpone to doskonały pomysł na słodki, śmietanowy dodatek. Jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie, a przy tym całość jest niezbyt skomplikowana. Efekt jest piorunujący. Krem wspaniale prezentuje się nie tylko w ciastach, ale również przełożony do pucharków. Jest nie za słodki, co sprawia, że można go jeść w naprawdę sporych ilościach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić masę z serkiem mascarpone, by była smaczna, szybka i łatwa, to ten sprawdzony sposób będzie doskonałym rozwiązaniem. To najlepsza i najłatwiejsza opcja dobra nawet dla początkujących. Ten krem można jeść jako główny posiłek lub dodawać do ciast i tortów. Ma niezwykle gęstą i kremową konsystencję, a przy tym jest bardzo śmietankowy. To wspaniały dodatek, który sprawi, że wszystkie słodkości będą nam smakowały dużo bardziej. Ten krem jest również niezwykle łatwy w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się do tortu urodzinowego lub na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jest uniwersalny, a przy tym jego konsystencja sprawia, że nie wypływa z ciasta. Ta opcja to świetny wybór dla miłośników naprawdę słodkich przekąsek. Krem robi się z bitej śmietany. Dzięki temu jest bardzo puszysty i słodki. Bita śmietana i mascarpone tworzą duet idealny. To deser bardzo łatwy i prosty jednak o idealnej kompozycji smakowej. Świetnie komponuje się z biszkoptem i bezą. Sprawdzi się również w formie osobnego deseru, ze względu na wspaniały smak. Jest naprawdę słodki, choć jego słodycz nie jest mdląca. To dodatek, który sprawdzi się fantastycznie na wszelkich przyjęciach i uroczystościach. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Jego podstawą są produkty, które z łatwością znajdziesz w domowej spiżarni. Ten prosty przepis pozwoli ci go przygotować w kilka chwil z kilku łatwo dostępnych produktów, dzięki czemu nie musisz się martwić o ich cenę.

Wartości odżywcze masy z serkiem mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Energia (kalorie)
370.25 kcal
4443.00 kcal
Białko
2.22 g
26.65 g

Węglowodany w masie z serkiem mascarpone

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Węglowodany
19.27 g
231.19 g
Węglowodany przyswajalne
19.27 g
231.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Tłuszcz
31.67 g
380.00 g
Tłuszcze nasycone
25.83 g
310.00 g
Szacunkowy indeks glikemiczny masy z serkiem mascarpone 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w masie z serkiem mascarpone

Lista alergenów dla masy z serkiem mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania masy z serkiem mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na masę z serkiem mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób