Masa z mleka w proszku
- Masło (200 g)
- Mleko 2% (250 ml)
- Cukier (5 g)
- Cukier wanilinowy (5 g)
- Mleko w proszku (400 g)
Przepis na masę z mleka w proszku krok po kroku
Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier waniliowy i podgrzej mleko.
W dużej misce utrzyj ze sobą masło i cukier.
Dodaj ostudzone mleko i wciąż ucieraj.
Gdy powstanie spójna masa dodaj mleko w proszku.
-
Blok czekoladowy
-
Milky way
-
Sernik z mleka w proszku
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Wafle z mlekiem w proszku
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto z mlekiem w proszku
-
Piszinger
-
Ciasto minotaur
-
Blok czekoladowy z mleka w proszku
-
Ciasteczka z mlekiem w proszku
-
Tort pistacjowy
-
Blok czekoladowy z herbatnikami
-
Ciasto cappuccino z biszkoptami
-
Biały blok czekoladowy
-
Tanie ciasto z mlekiem w proszku
-
Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach
-
Andrut z mlekiem w proszku
-
Ciasto z mlekiem w proszku
Więcej informacji na temat masy z mleka w proszku
Masa z mleka w proszku to doskonały dodatek do ciast i tortów. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo słodka. Całość wspaniale smakuje i pięknie wygląda.
Przepis na masę z mleka w proszku to pomysł na ciekawy dodatek, który przyda się każdej pani domu. To najlepsza opcja na szybki krem do ciast. Krem wykonywany jest z mlekiem w proszku dla lepszego smaku i gęstej konsystencji. Mleko w proszku można spokojnie znaleźć w każdym większym sklepie. Pozostałe składniki również są łatwo dostępne, dlatego to ciasto nie sprawi większych trudności w przygotowaniu. Masa wychodzi niezwykle puszysta, dzięki temu idealnie wzbogaca każdy wypiek. Najlepiej pasuje do ciast na zimno. Po długim leżakowaniu w lodówce nabiera jeszcze lepszej konsystencji. Dodatek mleka w proszku sprawia, że całość jest dużo słodsza. Dlatego świetnie sprawdza się właśnie w deserach.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić masę z mleka w proszku, by była najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ta domowa masa jest bardzo nieskomplikowana, a naprawdę wspaniale podkreśla smak każdego deseru. Idealnie komponuje się zwłaszcza z czekoladowym biszkoptem. Świetnie sprawdzi się do ciasta np. mlecznej kanapki, czy milky way, ale również do tortów. Nie sprawi problemu nawet osobie, która za wypieki bierze się dopiero pierwszy raz. W dodatku zawsze się udaje, dlatego nie trzeba się obawiać, że coś może w nim pójść nie tak. Ten krem zachwyca niezwykle słodkim smakiem. Można użyć zarówno margaryny, jak i masła. Choć w przypadku margaryny warto wybierać takie, które nie zawierają dodatku tłuszczy trans, które są niebezpieczne dla zdrowia. Przygotowanie całego kremu zajmuje tylko kilka minut. Spokojnie można go więc przygotować na szybko. Sprawdzi się idealnie do ciasta, czy prostych deserów. Choć mleko w proszku kojarzone jest zwykle tylko z produktami dla małych dzieci, na dobrą sprawę gości w wielu różnych produktach. Odnajduje się wspaniale również w deserach dla dorosłych. To dlatego, że jest o wiele praktyczniejsze niż opcja płynna. W tej masie sprawdza się równie dobrze.
Alergeny w masie z mleka w proszku
Lista alergenów dla masy z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Mleko w proszku
Wartości odżywcze masy z mleka w proszku
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(860g)
Węglowodany
(860g)
Tłuszcze
(860g)
Witaminy
(860g)
Składniki mineralne
(860g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.