Masa z mleka w proszku

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodka masa z mleka
Masa z mleka w proszku
Masa z mleka w proszku to doskonały dodatek do ciast i tortów. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo słodka. Całość wspaniale smakuje i pięknie wygląda.
Przygotowanie 15 min
Mieszanie i łączenie 5 min
3098 kcal
Kcal w porcji
860 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Masło (200 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Cukier (5 g)
  • Cukier wanilinowy (5 g)
  • Mleko w proszku (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na masę z mleka w proszku krok po kroku

Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier waniliowy i podgrzej mleko.

W dużej misce utrzyj ze sobą masło i cukier.

Dodaj ostudzone mleko i wciąż ucieraj.

Gdy powstanie spójna masa dodaj mleko w proszku.

Jak oceniasz przepis na masę z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat masy z mleka w proszku

Masa z mleka w proszku to doskonały dodatek do ciast i tortów. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo słodka. Całość wspaniale smakuje i pięknie wygląda.

Przepis na masę z mleka w proszku to pomysł na ciekawy dodatek, który przyda się każdej pani domu. To najlepsza opcja na szybki krem do ciast. Krem wykonywany jest z mlekiem w proszku dla lepszego smaku i gęstej konsystencji. Mleko w proszku można spokojnie znaleźć w każdym większym sklepie. Pozostałe składniki również są łatwo dostępne, dlatego to ciasto nie sprawi większych trudności w przygotowaniu. Masa wychodzi niezwykle puszysta, dzięki temu idealnie wzbogaca każdy wypiek. Najlepiej pasuje do ciast na zimno. Po długim leżakowaniu w lodówce nabiera jeszcze lepszej konsystencji. Dodatek mleka w proszku sprawia, że całość jest dużo słodsza. Dlatego świetnie sprawdza się właśnie w deserach.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić masę z mleka w proszku, by była najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ta domowa masa jest bardzo nieskomplikowana, a naprawdę wspaniale podkreśla smak każdego deseru. Idealnie komponuje się zwłaszcza z czekoladowym biszkoptem. Świetnie sprawdzi się do ciasta np. mlecznej kanapki, czy milky way, ale również do tortów. Nie sprawi problemu nawet osobie, która za wypieki bierze się dopiero pierwszy raz. W dodatku zawsze się udaje, dlatego nie trzeba się obawiać, że coś może w nim pójść nie tak. Ten krem zachwyca niezwykle słodkim smakiem. Można użyć zarówno margaryny, jak i masła. Choć w przypadku margaryny warto wybierać takie, które nie zawierają dodatku tłuszczy trans, które są niebezpieczne dla zdrowia. Przygotowanie całego kremu zajmuje tylko kilka minut. Spokojnie można go więc przygotować na szybko. Sprawdzi się idealnie do ciasta, czy prostych deserów. Choć mleko w proszku kojarzone jest zwykle tylko z produktami dla małych dzieci, na dobrą sprawę gości w wielu różnych produktach. Odnajduje się wspaniale również w deserach dla dorosłych. To dlatego, że jest o wiele praktyczniejsze niż opcja płynna. W tej masie sprawdza się równie dobrze.

Alergeny w masie z mleka w proszku

Lista alergenów dla masy z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Mleko w proszku

Wartości odżywcze masy z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(860g)
Energia (kcal)
360.25
3098.15
Białko (g)
16.67
143.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(860g)
Węglowodany (g)
27.80
239.06
Węglowodany przyswajalne (g)
25.84
222.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
16.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(860g)
Tłuszcz (g)
19.41
166.97
Tłuszcze nasycone (g)
13.14
113.00
Tłuszcze nienasycone (g)
6.28
53.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.56
47.80
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
6.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.33
450.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(860g)
Witamina D (µg (mcg))
0.32
2.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(860g)
Sód (mg)
207.85
1787.55
Potas (mg)
846.23
7277.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
643.15
5531.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.00
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny masy z mleka w proszku 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy z mleka w proszku

Koszt składników
22.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Mleko w proszku
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Koszt składników
22.60