Przepis na masę z mleka skondensowanego krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska

Mięso ubij na gęstą masę za pomocą miksera.

Wlewaj mleko do masła i zmniejsz obroty miksera.

Dodaj cukier puder i wymieszaj, połącz wszystkie składniki i schłodź krem w lodówce.

masa z mleka skondensowanego
Masa z mleka skondensowanego
Koszt przygotowania dania
9.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1063 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Masa z mleka skondensowanego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o masie z mleka skondensowanego

Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dlatego koniecznie dzisiaj poznaj mój przepis na masę z mleka skondensowanego z puszki. Będzie to idealny krem zewnętrznej warstwy Twojego tortu lub ciasta w kształcie kostki, prostokąta.

W innych moich propozycjach znajdziesz przepis na różne efektowne i pyszne ciasta, ale też na torty na bazie biszkoptów. Dlatego, jeśli chcesz przygotowywać tort w swoim domu, moja masa z mleka skondensowanego nada się idealnie. Ten prosty przepis sprawdzi się do tortów i do ciast, dzięki jemu wykorzystaniu domowe łakocie będą nie tylko pięknie wyglądać, ale i pysznie smakować. Jeśli chcesz, aby przybrał on dowolny kolor postaw na barwniki, zwróć jednak szczególną uwagę na ich skład. Zadbaj, aby nie był sztuczny, a jego skład powinien zawierać jak najmniej składników.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko trzech składników: masło, mleko skondensowane oraz aromat waniliowy lub laska wanilii.

Wykorzystane w tym przepisie mleko skondensowane, prościej mówiąc, zagęszczone. Jest bardziej kaloryczne niż zwykłe mleko. Dodatkowo zawiera więcej białka i tłuszczu, jeśli już korzystamy z mleka skondensowanego, z którego jesteśmy w stanie przygotować rozmaite produkty, pamiętajmy, aby wybierać to, które nie jest dodatkowo dosładzane. Będzie charakteryzowało się ono niższą kalorycznością w 100 g produktu.

Co ważne takie mleko jest dobrym źródłem witaminy B12, wapnia oraz fosforu, podobnie jak większość produktów pochodzenia zwierzęcego.

Co ważne, zawiera też sporą ilość fosforu, który zaburza wchłanianie wapnia i może przyczyniać się powstania osteopenii, a w konsekwencji osteoporozy. Oczywiście nie dajmy się zwariować, wszystkie produkty spożywane z umiarem są bezpieczne dla naszego zdrowia. Dokładnie jak zrobić masę z mleka skondensowanego krok po kroku przedstawiam nieco niżej. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszny, domowy deser. Będzie to idealny pomysł na ciasto lub tort.

Wartości odżywcze masy z mleka skondensowanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
531.50 kcal
1063.00 kcal
Białko
3.74 g
7.48 g

Węglowodany w masie z mleka skondensowanego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
28.93 g
57.87 g
Węglowodany przyswajalne
28.93 g
57.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
45.86 g
91.73 g
Tłuszcze nasycone
30.96 g
61.91 g
Tłuszcze nienasycone
14.91 g
29.82 g
Tłuszcze jednonasycone
13.20 g
26.40 g
Tłuszcze wielonasycone
1.71 g
3.42 g
Cholesterol
126.15 mg
252.29 mg

Witaminy w przepisie na masę z mleka skondensowanego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
387.08 µg (mcg)
774.17 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Witamina C
1.08 mg
2.17 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Witamina E
1.27 mg
2.55 mg
Retinol
379.90 µg (mcg)
759.79 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.38 mg
Niacyna
0.11 mg
0.22 mg
Foliany
6.15 µg (mcg)
12.29 µg (mcg)
Beta karoten
88.12 µg (mcg)
176.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na masę z mleka skondensowanego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
58.77 mg
117.54 mg
Potas
167.21 mg
334.42 mg
Wapń
130.90 mg
261.79 mg
Fosfor
117.92 mg
235.83 mg
Magnez
11.88 mg
23.75 mg
Żelazo
0.09 mg
0.19 mg
Cynk
0.44 mg
0.88 mg
Miedź
0.02 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny masy z mleka skondensowanego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w masie z mleka skondensowanego

Lista alergenów dla masy z mleka skondensowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Cena przygotowania masy z mleka skondensowanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
200 g
1 opakowanie
7.50
Za 530.0 g
Liczba opakowań 1
2.83
Za 200 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
19.50
Jak oceniasz przepis na masę z mleka skondensowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.4% osób