Masa jajeczna

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Masa jajeczna ułożona na cieście.
Masa jajeczna
Masa jajeczna to jeden z najbardziej popularnych kremów z "dawnych czasów", który wciąż może zaskakiwać i zachwycać, jeśli użyje się odpowiednich składników.
Przygotowanie 15 min
932 kcal
Kcal w porcji
202 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Masło (400 g)
  • Sok z cytryny (7 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, mikser

Przepis na masę jajeczną krok po kroku

Przygotuj dwa garnki: jeden większy, drugi nieco mniejszy. Ten mniejszy powinien trzymać się na większym.

Do dużego garnka wlej szklankę wody i zagotuj. Umieść na górze drugi garnek.

Do mniejszego garnka wbij jajka i dodaj cukier. Ubij mikserem na gładką masę.

Garnek przełóż do miski z zimną wodą i nadal ubijaj.

W osobnej misce utrzyj masło na puszystą masę.

Do masy maślanej dodawaj małymi partiami jajka, cały czas ubijając.

Dodaj sok z cytryny i zakończ ubijanie.

Jak oceniasz przepis na masę jajeczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat masy jajecznej

Masa jajeczna to jeden z najbardziej popularnych kremów z "dawnych czasów", który wciąż może zaskakiwać i zachwycać, jeśli użyje się odpowiednich składników.

Przepis na masę jajeczną to doskonały pomysł na pyszny dodatek do tortu. W dodatku wszystkie potrzebne składniki na pewno masz już w swojej spiżarni. To krem, który przenosi szczyptę nostalgii do codziennego gotowania. Kojarzy się bowiem z kuchnią mamy, czy babci. Ten krem był bowiem niezwykle popularny raczej w przeszłości, obecnie sięga się raczej po te na bazie śmietanki. Jednak warto zaryzykować i sięgnąć po ten jajeczny krem. Jest niezwykle delikatny, dzięki czemu nie przytłacza wypieku. Całość jest również bardzo delikatna i słodka, dzięki temu sprawdzi się w każdym możliwym rodzaju tortu. Ten krem można podawać zupełnie sam, a można wzbogacać go o ulubione owoce, dzięki temu jest niezwykle uniwersalny i sprawdzi się w wielu różnych wypiekach. Jest pyszny, choć rzadko się po niego sięga, dlatego warto skorzystać z tego przepisu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić masę jajeczną, by była pyszna domowa i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. To dobra opcja na urozmaicenie swoich deserów. Głównie sięga się bowiem po masy na bazie śmietanki lub margaryny, czy masła. Ta masa jest nieco inna, a wciąż naprawdę smaczna. Choć może się wydawać, że jest niezwykle skomplikowana, gdyż robi się ją na parze, to tak naprawdę przyda się tylko trochę wprawy. To najlepsza opcja na co dzień. Głównym składnikiem tego kremu są oczywiście jajka. To one tworzą wspaniałą puszystą masę, która rozpływa się w ustach. Można wykorzystać oczywiście każdy rodzaj jajek, jednak najlepiej sprawdzą się te z wolnego wybiegu. Dobrze, jeśli widnieje na nich dopisek, że zawierają kwasy tłuszczowe Omega 3. To specjalny rodzaj tłuszczów, które zwykle kojarzą się tylko i wyłącznie z rybami, jednak można je znaleźć także w innych produktach. Te kwasy tłuszczowe wykazują wspaniałe działanie we wspieraniu układu krwionośnego. Dlatego dobrze, by jak najczęściej pojawiały się w diecie.

Alergeny w masie jajecznej

Lista alergenów dla masy jajecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze masy jajecznej

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dużo cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt długo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(202g)
Energia (kcal)
461.57
932.38
Białko (g)
4.56
9.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(202g)
Węglowodany (g)
18.28
36.93
Węglowodany przyswajalne (g)
18.28
36.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(202g)
Tłuszcz (g)
42.19
85.23
Tłuszcze nasycone (g)
27.66
55.86
Tłuszcze nienasycone (g)
14.54
29.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.46
25.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.08
4.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
226.32
457.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(202g)
Witamina A (µg (mcg))
381.73
771.10
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.76
Witamina C (mg)
0.33
0.66
Witamina D (µg (mcg))
0.66
1.34
Witamina E (mg)
1.46
2.95
Retinol (µg (mcg))
375.48
758.47
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Niacyna (mg)
0.05
0.09
Foliany (µg (mcg))
17.15
34.63
Beta karoten (µg (mcg))
75.97
153.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(202g)
Sód (mg)
52.41
105.87
Potas (mg)
58.38
117.92
Wapń (mg)
30.28
61.16
Fosfor (mg)
77.05
155.64
Magnez (mg)
4.98
10.06
Żelazo (mg)
0.60
1.21
Cynk (mg)
0.47
0.95
Miedź (mg)
0.03
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny masy jajecznej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy jajecznej

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Sok z cytryny
7 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 7 ml
Koszt składników
19.50