Masa grysikowa do miodownika
- Mleko 2% (500 ml)
- Cukier (50 g)
- Kasza manna (80 g)
- Masło (150 g)
Przepis na masę grysikową do miodownika krok po kroku
W rondelku zagotuj mleko. Dodaj do niego cukier.
Do gotującego się mleka dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw masę do ostygnięcia.
W dużej misce utrzyj masło i dodawaj do niego powoli, małymi partiami ugotowaną kaszę.
Ucieraj tak długo, aż masa stanie się puszysta.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Miodownik thermomix
-
Miodownik z kajmakiem
-
Lekach
-
Miodownik
Więcej informacji na temat masy grysikowej do miodownika
Masa grysikowa do miodownika jest wspaniałym dodatkiem, który można przygotować szybko. Choć najlepiej smakuje z miodownikiem, to sprawdzi się też w innych ciastach.
Przepis na masę grysikową do miodownika jest niezwykle prosty i na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają nieskomplikowane słodkości. Ten krem zachwyca niezwykle słodkim smakiem, który wspaniale pasuje do miodownika. Krem, choć delikatny, wspaniale komponuje się z miodowym ciastem. Stworzy też duet idealny z konfiturą porzeczkową, czy wiśniową. Masa grysikowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy do niej ta pyszna kasza i mleko, a także dodatek tłuszczu. Można użyć zarówno margaryny, jak i masła. Choć w przypadku margaryny warto wybierać takie, które nie zawierają dodatku tłuszczy trans, które są niebezpieczne dla zdrowia. Kasza gotuje się bardzo krótko, dzięki czemu przygotowanie całego kremu zajmuje tylko kilka minut. Spokojnie można go więc przygotować na szybko.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić masę grysikową do miodownika, by była smaczna i dobra nawet dla początkującego kucharza, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Sprawdzi się idealnie do ciasta, czy prostych deserów. Jej głównym składnikiem jest kasza manna, potocznie zwana grysikiem. Jest ona niezwykle delikatna i bardzo drobna, dlatego wspaniale sprawdza się w wielu potrawach. Jest idealnym sposobem na zagęszczenie deserów. Dzięki bazowaniu właśnie na niej krem jest bardzo gęsty, ma też aksamitną strukturę. Do przygotowania tego kremu potrzeba tylko kilku prostych składników, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Dzięki temu całość jest też niezwykle tania. Wystarczy kasza manna, która jest bardzo delikatna, więc może być również częścią diety lekkostrawnej. Ze względu na swój uniwersalny smak idealnie nadaje się właśnie do deserów, choć zwykle używa się jej tylko do przygotowywania zup. Warto jest wykorzystać jednak jej potencjał. Gdyż w kremie smakuje po prostu fantastycznie. Zwłaszcza gdy przełoży się nim pyszne ciasto, jakim jest, chociażby miodownik.
Alergeny w masie grysikowej do miodownika
Lista alergenów dla masy grysikowej do miodownika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
Wartości odżywcze masy grysikowej do miodownika
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(780g)
Węglowodany
(780g)
Tłuszcze
(780g)
Witaminy
(780g)
Składniki mineralne
(780g)
-
mleko,
cukier,
kasza manna,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.