Masa czekoladowa do tortu
- Mascarpone - 1/2 opakowania (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
- Czekolada mleczna - 1 tabliczka (100 g)
Przepis na masę czekoladową do tortu krok po kroku
Śmietankę wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj.
Dodaj połamane tabliczki czekolady i mieszaj.
Przestań ogrzewać i mieszaj do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Masę przykryj folią spożywczą i odstaw na 2-3 h.
Schłodzoną masę czekoladową zmiksuj z serkiem mascarpone na gładki krem.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowo truskawkowy
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat masy czekoladowej do tortu
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na masę czekoladową do tortu, który możesz wykorzystać do każdego rodzaju ciasta. To niezwykłe połączenie delikatnego, puszystego kremu o czekoladowy, posmaku.
Lekki krem do tortu przygotujesz z podstawowych składników. Zapewne część z nich masz w swoim domu, a reszta jest ogólnodostępna, w każdym sklepie.
Będzie potrzebna Ci gorzka i mlecza czekolada, śmietanka o zawartości 36% tłuszczu oraz serek mascarpone.
Pamiętaj tylko, że serek mascarpone jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu. Warto jednak pamiętać, że tort to rodzaj ciasta, który nie spożywamy na co dzień, dlatego śmiało możesz postawić na tradycyjną wersję serka.
Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, obie będą dobre.
Zatem, jak zrobić masę czekoladową do tortu?
W pierwszej kolejności wlej śmietankę kremówkę do rondelka i podgrzewaj, dodaj połamane tabliczki czekolady, ściągnij z ognia i mieszaj do momentu, aż cała czekolada się nie rozpuści.
Odstaw masę na 2-3 godziny do lodówki, a następnie zmiksuj ją z serkiem mascarpone.
Twoja masa czekoladowa do tortu jest gotowa, śmiało możesz przygotować tort z jej dodatkiem. Będzie to także dobry pomysł na krem do innych ciast, dlatego koniecznie zapamiętaj mój prosty przepis.
Masa czekoladowa jest szybka i łatwa w przygotowaniu, dodatkowo pyszna w smaku.
Przygotuj ją i przekonaj się sam, że jest najlepsza.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w masie czekoladowej do tortu
Lista alergenów dla masy czekoladowej do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- Czekolada mleczna
Wartości odżywcze masy czekoladowej do tortu
Do masy możesz dodać kakao zamiast czekolady.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.