Masa chałwowa
- Chałwa (200 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
Przepis na masę chałwową krok po kroku
Chałwę zblenduj na gładką masę.
Śmietankę ubij mikserem razem z serkiem mascarpone oraz chałwą, aż masa zgęstnieje.
Masa jest gotowa, gdy ma kremową, gęstą i jednolitą konsystencję.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat masy chałwowej
Spróbuj najlepszego, sprawdzonego przepisu na masę chałwową do tortów lub do ciast. Bardzo pyszna, domowa, szybka i masa chałwowa jest idealna. Przepis na masę chałwową zajmie dosłownie kilka minut. Składa się z tylko trzech składników. Masa chałwowa jest dobra do ciast. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w ciastach na zimno. Ten przepis na masę chałwową jest najprostszy, jaki tylko może być. Zobacz, jak zrobić masę chałwową – to sprawdzony przepis, z którym przygotujesz dobry krem do każdego deseru.
Masa chałwowa to dobry dodatek do ciasta – na zimno lub do przełożenia placków. To nie jedyne jej zastosowanie. Ten sprawdzony przepis nada się także jako masa chałwowa do tortów. Zrobienie domowej masy chałwowej jest bardzo proste i ekspresowe. Do jej wykonania potrzebujesz jedynie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz chałwy.
Domowa masa chałwowa do tortów i do ciasta to pyszny, prosty i szybki do zrobienia pomysł na dobry krem. Zdecydowanie jest to fajna odmiana dla bardziej tradycyjnych kremów do ciast i tortów. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić masę chałwową, poznaj bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że przygotujesz sobie blender oraz mikser. Do przepisu na masę chałwową, bardzo ważne jest to, by chałwa była dokładnie zblendowana blenderem. Ponadto, śmietanka oraz serek mascarpone koniecznie muszą być bardzo dobrze schłodzone. Jeśli śmietanka kremówka oraz serek mascarpone są źle schłodzone, masa nie ubije się szybko i dobrze. Tak więc, przed wykonaniem masy chałwowej do tortu lub do ciasta, chałwę bardzo dobrze zblenduj – konsystencja powinna być gładka i bez grudek. Gdy już to zrobisz, połącz w misce śmietankę, serek mascarpone oraz zblendowaną chałwę. Wszystkie składniki masy chałwowej miksuj kilka minut, aż całość stanie się gęsta, ubita i o jednolitej konsystencji. To wszystko – masa chałowowa jest już gotowa.
*Masa chałwowa może być zrobiona ze śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36%. Śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 36% ubije się szybciej i lepiej niż śmietanka kremówka 30%.
* Najbardziej uniwersalna chałwa jest ta o smaku waniliowym, ale z każdym innym smakiem, masa chałwowa będzie pyszna.
*Do masy chałwowej możesz dodawać ulubione aromaty (świetny jest waniliowy lub śmietankowy, sprawdzi się także cytrynowy lub rumowy).
* Jak zrobisz masę chałwową, nie musi ona być tylko i wyłącznie koloru białego/beżowego. Masa chałwowa jest dobra do barwienia, ponieważ ma jasny kolor. Jeżeli chcesz mieć różne kolory masy, krem możesz zabarwić barwnikiem spożywczym.
Alergeny w masie chałwowej
Lista alergenów dla masy chałwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chałwa
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chałwa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze masy chałwowej
Przepis składa się w głównej mierze z tłuszczu. Jest duża ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, niekorzystnych w nadmiarze dla zdrowia. Chałwa dostarczy kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które z kolei dobrze wpływają na organizm. Masa chałwowa jest wysokokaloryczna.
Energia i białka
(750g)
Węglowodany
(750g)
Tłuszcze
(750g)
Składniki mineralne
(750g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.