Masa chałwowa

Opublikowano: 12.03.2022 r., 15:35 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z chałwy na talerzu
Masa chałwowa
Spróbuj najlepszego, sprawdzonego przepisu na masę chałwową do tortów lub do ciast. Bardzo pyszna, domowa, szybka i masa chałwowa jest idealna.
Przygotowanie 5 min
3018 kcal
Kcal w porcji
750 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Chałwa (200 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, duża miska

Przepis na masę chałwową krok po kroku

Chałwę zblenduj na gładką masę.

Śmietankę ubij mikserem razem z serkiem mascarpone oraz chałwą, aż masa zgęstnieje.

Masa jest gotowa, gdy ma kremową, gęstą i jednolitą konsystencję.

Jak oceniasz przepis na masę chałwową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat masy chałwowej

Spróbuj najlepszego, sprawdzonego przepisu na masę chałwową do tortów lub do ciast. Bardzo pyszna, domowa, szybka i masa chałwowa jest idealna. Przepis na masę chałwową zajmie dosłownie kilka minut. Składa się z tylko trzech składników. Masa chałwowa jest dobra do ciast. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w ciastach na zimno. Ten przepis na masę chałwową jest najprostszy, jaki tylko może być. Zobacz, jak zrobić masę chałwową – to sprawdzony przepis, z którym przygotujesz dobry krem do każdego deseru.

Masa chałwowa to dobry dodatek do ciasta – na zimno lub do przełożenia placków. To nie jedyne jej zastosowanie. Ten sprawdzony przepis nada się także jako masa chałwowa do tortów. Zrobienie domowej masy chałwowej jest bardzo proste i ekspresowe. Do jej wykonania potrzebujesz jedynie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz chałwy.

Domowa masa chałwowa do tortów i do ciasta to pyszny, prosty i szybki do zrobienia pomysł na dobry krem. Zdecydowanie jest to fajna odmiana dla bardziej tradycyjnych kremów do ciast i tortów. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić masę chałwową, poznaj bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że przygotujesz sobie blender oraz mikser. Do przepisu na masę chałwową, bardzo ważne jest to, by chałwa była dokładnie zblendowana blenderem. Ponadto, śmietanka oraz serek mascarpone koniecznie muszą być bardzo dobrze schłodzone. Jeśli śmietanka kremówka oraz serek mascarpone są źle schłodzone, masa nie ubije się szybko i dobrze. Tak więc, przed wykonaniem masy chałwowej do tortu lub do ciasta, chałwę bardzo dobrze zblenduj – konsystencja powinna być gładka i bez grudek. Gdy już to zrobisz, połącz w misce śmietankę, serek mascarpone oraz zblendowaną chałwę. Wszystkie składniki masy chałwowej miksuj kilka minut, aż całość stanie się gęsta, ubita i o jednolitej konsystencji. To wszystko – masa chałowowa jest już gotowa.

*Masa chałwowa może być zrobiona ze śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36%. Śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 36% ubije się szybciej i lepiej niż śmietanka kremówka 30%.

* Najbardziej uniwersalna chałwa jest ta o smaku waniliowym, ale z każdym innym smakiem, masa chałwowa będzie pyszna.

*Do masy chałwowej możesz dodawać ulubione aromaty (świetny jest waniliowy lub śmietankowy, sprawdzi się także cytrynowy lub rumowy).

* Jak zrobisz masę chałwową, nie musi ona być tylko i wyłącznie koloru białego/beżowego. Masa chałwowa jest dobra do barwienia, ponieważ ma jasny kolor. Jeżeli chcesz mieć różne kolory masy, krem możesz zabarwić barwnikiem spożywczym.

Alergeny w masie chałwowej

Lista alergenów dla masy chałwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze masy chałwowej

na 100g gotowej potrawy

Przepis składa się w głównej mierze z tłuszczu. Jest duża ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, niekorzystnych w nadmiarze dla zdrowia. Chałwa dostarczy kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które z kolei dobrze wpływają na organizm. Masa chałwowa jest wysokokaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(750g)
Energia (kcal)
402.40
3018.00
Białko (g)
4.53
33.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(750g)
Węglowodany (g)
12.59
94.42
Węglowodany przyswajalne (g)
11.31
84.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
9.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(750g)
Tłuszcz (g)
35.49
266.20
Tłuszcze nasycone (g)
35.49
266.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(750g)
Sód (mg)
61.68
462.59
Szacunkowy indeks glikemiczny masy chałwowej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy chałwowej

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chałwa
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Koszt składników
23.50