Masa bananowa

Opublikowano: 28.08.2023 r., 12:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Masa bananowa podana w słoiczku.
Masa bananowa
Masa bananowa to doskonała propozycja na krem do przełożenia ciast i tortów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny krem z dojrzałych bananów.
Przygotowanie 15 min
2264 kcal
Kcal w porcji
800 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Banan 4 duże, dojrzałe sztuki (500 g)
  • Cukier (100 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
blender, duża miska

Przepis na masę bananową krok po kroku

Banany obierz ze skórki i obetnij końcówki.

Następnie zmiksuj je z dodatkiem soku z połowy cytryny.

W misce utrzyj masło z dodatkiem cukru na puszystą, jednolitą masę.

Następnie dodaj banany i ponownie zmiksuj do połączenia się składników.

Masę bananową wykorzystaj jako krem do ciast lub bazę do przygotowania deserów.

Jak oceniasz przepis na masę bananową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat masy bananowej

Masa bananowa doskonała propozycja na pyszny krem do ciasta lub tortu. Szybka w przygotowaniu masa bananowa bez mascarpone świetnie sprawdzi się również jako baza do przygotowania deserów. Masa z bananów idealnie pasuje do biszkoptu czekoladowego. Prosty przepis na masę bananową nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Przygotowania kremu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: banany, cukier, masło oraz sok z cytryny.

A jak zrobić masę bananową? Banany obierz ze skórki i obetnij końcówki. Następnie zmiksuj je z dodatkiem soku z połowy cytryny. W misce utrzyj masło z dodatkiem cukru na puszystą, jednolitą masę. Następnie dodaj banany i ponownie zmiksuj do połączenia się składników. Masę bananową wykorzystaj jako krem do ciast lub bazę do przygotowania deserów.

Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne obecne w bananach to między innymi potas, magnez, fosfor oraz wapń. Banany są stosunkowo wysokokaloryczne, dlatego z ich ilością powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną (nie powinno jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety).

Biały cukier, który stanowi jeden z głównych produktów don przygotowania syropu cukrowego, składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi krem bananowy. Pyszna masa z bananów świetnie sprawdzi się do przełożenia biszkoptów. Masa bananowa jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako baza do przygotowania deserów. Produkty niezbędne do wykonania kremu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w masie bananowej

Lista alergenów dla masy bananowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze masy bananowej

na 100g gotowej potrawy

Masa bananowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek do ciast. Banany stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kcal)
283.00
2264.00
Białko (g)
0.89
7.15
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany (g)
26.71
213.72
Węglowodany przyswajalne (g)
25.09
200.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.62
13.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz (g)
20.52
164.17
Tłuszcze nasycone (g)
13.86
110.85
Tłuszcze nienasycone (g)
6.67
53.32
Cholesterol (mg)
53.75
430.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(800g)
Witamina A (µg (mcg))
172.88
1383.00
Witamina B6 (mg)
0.23
1.85
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.34
Witamina C (mg)
5.44
43.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.64
5.14
Retinol (µg (mcg))
167.75
1342.00
Tiamina (mg)
0.02
0.17
Ryboflawina (mg)
0.43
3.43
Niacyna (mg)
0.22
1.73
Foliany (µg (mcg))
13.25
106.00
Beta karoten (µg (mcg))
55.75
446.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(800g)
Sód (mg)
3.50
28.00
Potas (mg)
230.00
1840.00
Wapń (mg)
9.25
74.00
Fosfor (mg)
19.75
158.00
Magnez (mg)
17.38
139.00
Żelazo (mg)
0.17
1.39
Cynk (mg)
0.12
0.94
Miedź (mg)
0.06
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny masy bananowej 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy bananowej

Koszt składników
11.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
500 g
4 duże, dojrzałe sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
3.33
Za 500 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
11.50