Masa bananowa
- Banan - 4 duże, dojrzałe sztuki (500 g)
- Cukier (100 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na masę bananową krok po kroku
Banany obierz ze skórki i obetnij końcówki.
Następnie zmiksuj je z dodatkiem soku z połowy cytryny.
W misce utrzyj masło z dodatkiem cukru na puszystą, jednolitą masę.
Następnie dodaj banany i ponownie zmiksuj do połączenia się składników.
Masę bananową wykorzystaj jako krem do ciast lub bazę do przygotowania deserów.
-
Krem do tortu
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort minecraftowy
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Masa do tortu
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietankowy
-
Krem z białej czekolady
-
Karmel
-
Tort malinowy
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Masa marcepanowa
-
Krem kokosowy
-
Krem patissiere
-
Krem truskawkowy do tortu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Krem do tortu
Więcej informacji na temat masy bananowej
Masa bananowa doskonała propozycja na pyszny krem do ciasta lub tortu. Szybka w przygotowaniu masa bananowa bez mascarpone świetnie sprawdzi się również jako baza do przygotowania deserów. Masa z bananów idealnie pasuje do biszkoptu czekoladowego. Prosty przepis na masę bananową nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Przygotowania kremu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: banany, cukier, masło oraz sok z cytryny.
A jak zrobić masę bananową? Banany obierz ze skórki i obetnij końcówki. Następnie zmiksuj je z dodatkiem soku z połowy cytryny. W misce utrzyj masło z dodatkiem cukru na puszystą, jednolitą masę. Następnie dodaj banany i ponownie zmiksuj do połączenia się składników. Masę bananową wykorzystaj jako krem do ciast lub bazę do przygotowania deserów.
Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne obecne w bananach to między innymi potas, magnez, fosfor oraz wapń. Banany są stosunkowo wysokokaloryczne, dlatego z ich ilością powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną (nie powinno jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety).
Biały cukier, który stanowi jeden z głównych produktów don przygotowania syropu cukrowego, składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi krem bananowy. Pyszna masa z bananów świetnie sprawdzi się do przełożenia biszkoptów. Masa bananowa jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako baza do przygotowania deserów. Produkty niezbędne do wykonania kremu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w masie bananowej
Lista alergenów dla masy bananowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze masy bananowej
Masa bananowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek do ciast. Banany stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w diecie.
Energia i białka
(800g)
Węglowodany
(800g)
Tłuszcze
(800g)
Witaminy
(800g)
Składniki mineralne
(800g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.