Marynowane prawdziwki
- Borowiki (1100 g)
- Cebula (200 g)
- Cukier - 1,5 łyżki (18 g)
Przepis na marynowane prawdziwki krok po kroku
Bardzo dokładnie umyj grzyby.
Dodaj grzyby do garnka, zalej wodą tak, by zostały w całości przykryte. Dolej 60 ml octu, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżki soli i zagotuj.
Gotuj 20 minut od momentu, w którym woda się zagotowała.
Grzyby odcedź łyżką cedzakową, a wodę odstaw i nie wylewaj.
Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w plasterki.
Słoiki napełniaj na zmianę cebulą, połową łyżeczki gorczycy (na słoik 0,7 l), 7 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe oraz grzyby. Najlepiej zapełnić słoiki do 4/5 wysokości słoików.
Przygotuj zalewę. Do nowego garnka dodaj 5 szklanek wody z gotowania grzybów, 1,5 szklanki octu, cukier i jeszcze łyżkę soli. Wymieszaj.
Zalej zalewą, by składniki były zalane w całości.
Zakręć dobrze słoiki.
W dużym garnku, na dnie wyłóż ściereczkę i ułóż słoiki wieczkiem do góry.
Wlej wody tyle, by było 3/4 wysokości słoików.
Słoiki zagotuj.
Gdy woda się zagotuje odlicz 20 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i ułóż je dnem do góry. Mają tak ostygnąć.
Odstaw na minimum 3 dni.
-
Marynowane grzybki
-
Grzyby w occie
-
Rydze marynowane
-
Tradycyjne grzyby marynowane
-
Opieńki marynowane
-
Kurki marynowane
-
Marynata do grzybów
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Marynowane pieczarki
-
Podgrzybki marynowane
-
Kanie marynowane
-
Maślaki w occie
-
Maślaki marynowane
-
Rydze kiszone
-
Grzyby marynowane na słodko
-
Grzyby po kaszubsku
-
Kurki w occie
-
Borowiki marynowane
-
Grzyby marynowane
Więcej informacji na temat marynowanych prawdziwków
Pyszne, jędrne i smaczne marynowane prawdziwki w słoikach na zimę to najlepszy sposób na przepyszne grzyby w zalewie octowej. Fantastyczny dodatek do potraw. Pasują do mięs, sałatek i innych potraw, zwłaszcza na zimno. Królują one często na stołach podczas imprez, świąt i innych spotkań rodzinnych i ze znajomymi. Gwarantuję, że robiąc ten przepis na marynowane prawdziwki, zapewnisz wszystkim coś, co nada się na smaczną przystawkę. Uwaga! Marynowane prawdziwki szybko znikają!
Jak zamarynowane prawdziwki można wykorzystać? Przepis na marynowane prawdziwki to idealny przykład przetworów do słoików na zimę. Można je podawać jako dodatek do różnych smacznych dań, a nawet zwykłych kanapek. Są przepyszne jedzone bez dodatków. Przetwory na zimę w słoikach, w tym w zalewie octowej, najlepiej jest spożyć przez okres roku.
Jesteś po grzybobraniu i zastanawiasz się jak zamarynować prawdziwki? Marynowanie świeżych prawdziwków to jeden z kilku sposobów mających za zadanie przedłużyć termin przydatności do spożycia. Marynowane prawdziwki są bardzo smaczne. To dzięki temu, że świeże prawdziwki znajdują się w zalewie z octem.
Tak więc – jak zamarynować prawdziwki? Zacznij od bardzo dokładnego mycia grzybów. Muszą one być dobrze przygotowane. Zdarza się, że świeże prawdziwki są zanieczyszczone liśćmi, piaskiem i tak dalej Kolejną rzeczą jest posegregowanie grzybów na małe i większe. Dodatkowo z grzybów możesz odciąć nóżki i zostawić same kapelusze bądź marynować z nóżkami – jak wolisz.
Przygotuj sobie podstawowe narzędzia pracy. Do wykonania przepisu na marynowane prawdziwki przyda się parę garnków. Jeden – do gotowania grzybów, drugi – do zrobienia zalewy i trzeci – do gotowania słoików. Ponadto przydadzą się słoiki. Wielkość słoików dobierz oceniając wielkość grzybów. Małe grzyby będą najsmaczniejsze – je dodawaj w całości. Malutkie grzyby zajmą mniej miejsca. Duże grzyby przekrój tworząc mniejsze kawałki. One mogą zająć więcej miejsca. Po ugotowaniu grzyby zmniejszą swoją objętość.
Do gotowania słoików (pasteryzacji) koniecznie zaopatrz się w spory garnek oraz ściereczkę. Słoiki dobrze jest zagotować, a następnie wyjąć je i studzić obrócone dnem do góry. Gdy wieczka są wklęsłe i nie „pykają” przy naciśnięciu to oznacza, że dobrze się zamknęły. Jakby jakieś wieczko nie było wklęsłe powtórz krok z gotowaniem słoików i studzeniem ich.
Grzyby nadają się do jedzenia po dniu, jednakże zdecydowanie bardziej poleca się odczekanie minimalnie 3 dni. Dzięki dłuższemu czasu oczekiwania na marynowane prawdziwki stają się one smaczniejsze.
Alergeny w marynowanych prawdziwkach
Lista alergenów dla marynowanych prawdziwków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze marynowanych prawdziwków
Niskokaloryczny dodatek do potraw. Zawiera znikomą ilość tłuszczu i kilokalorii.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.