Marynowane papryczki chili
- Papryczka chili zielona świeża (800 g)
- Sól (10 g)
- Ocet spirytusowy (150 ml)
- Cukier (100 g)
- Miód (50 g)
- Olej rzepakowy (45 ml)
Przepis na marynowane papryczki chili krok po kroku
Na dno słoików wrzuć kilka nasionek gorczycy, liść laurowy i po 3 ziela angielskie.
Papryki umyj i rozdziel na słoiki.
W garnku podgrzej 1,5 litry wody. Dodaj do niej ocet, sól, cukier, miód i olej. Zagotuj.
Zalewę nieco ostudź i przelej do słoików.
Słoiki pasteryzuj 10 minut.
Więcej informacji na temat marynowanych papryczek chili
Marynowane papryczki chili to nic innego jak pyszna opcja na wspaniały dodatek do wielu potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, tostów, czy zapiekanek.
Przepis na marynowane papryczki chili to dokonały pomysł na przedłużenie świeżości, tego smacznego warzywa. Całość da się przygotować w kilka chwil, a smakuje wybornie. Do papryki dodaje się również gorczycy, która również wykazuje spory potencjał zdrowotny. Pikantny i nieco gorzkawy smak gorczycy białej bardzo dobrze wpływa na poprawę procesów trawiennych. Przyprawa skutecznie pobudza narządy do produkcji soków żołądkowych, dlatego też zalecana jest osobom skarżącym się na niestrawność. Dzięki nasionom tej rośliny warzywa w occie zyskają niezapomniany aromatyczny smak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynowane papryczki chili, by były pyszne, a także dobre do słoików na zimę, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Otacza je wspaniała zalewa z octem, dzięki czemu smakują po prostu fantastycznie. Zalewa do niej jest smaczna, szybka i lekko słodkawa, przez co nie czuć w niej mocnego aromatu octu. Domowe przetwory w postaci marynowanej papryki najlepiej przygotować latem, kiedy roślina owocuje. W tym okresie warzywo dostępne będzie w niższych cenach i zdecydowanie łatwiej kupimy niezbędną ilość. To niezwykle prosty przepis, pamiętaj jednak, by słoiki zalewaj gorącą, ale nie wrzącą zalewą. To najlepsza opcja na smaczny dodatek. W dodatku zalewa jest prosta, szybka i niezwykle pyszna. O tym, że zalewa do papryki konserwowej oraz tej w oleju jest bardzo ważna, doskonale wiedzą wszyscy, którzy przygotowują przetwory. Wpływa ona na smak papryki — może nadawać nutę słodyczy lub ostrość. Papryka jest ważnym źródłem witaminy A, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, a nasza papryka konserwowa zawiera też olej, dzięki czemu witaminy te mogą być łatwiej przyswajane. Oprócz tego zawiera kwas foliowy, błonnik, miedź, żelazo, magnez, potas. Papryka, choć niskokaloryczna, jest warzywem ciężkostrawnym, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze.
Alergeny w marynowanych papryczkach chili
Lista alergenów dla marynowanych papryczek chili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze marynowanych papryczek chili
To zdrowy dodatek, powinny na niego jednak uważać osoby z chorobami żołądka.
Energia i białka
(116g)
Węglowodany
(116g)
Tłuszcze
(116g)
Witaminy
(116g)
Składniki mineralne
(116g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.