Przepis na marynaty d boczku na grilla krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, natka pietruszki świeża, szczypiorek, tymianek, mielony czosnek, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
duża miska, folia spożywcza

W dużej misce wymieszaj oliwę, musztardę i miód.

Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj, następnie dodaj do marynaty.

Do miski dorzuć musztardę, zioła i czosnek. Dodaj pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Do gotowej mieszanki włóż mięso i zawiń folią spożywczą. Odstaw do lodówki na co najmniej 1h.

Słoiki z przyprawami i marynatami do mięsa na dużym stole.
marynaty do boczku na grilla
Koszt przygotowania dania
4.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
651 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
97

Marynaty do boczku na grilla - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o marynatach do boczku na grilla

Marynaty do boczku na grilla są świetnym sposobem na pyszne i kruche mięso. Dzięki dużej ilości świeżych ziół i aromatycznych przypraw sprawiają, że mięso jest pyszne i dobrze przyprawione.

Marynaty idealnie nadają się do surowego boczku.

Połączenie szczypiorku, tymianku i natki pietruszki z miodem sprawia, że mięso smakuje wprost wybornie. Dzięki odpowiedniej długości marynowania mięso staje się kruche, pyszne i soczyste. Marynata świetnie podkreśla smak mięsa.

Marynata do boczku wędzonego sprawdzi się idealnie, gdy pragniemy uzyskać mięso o świetnej konsystencji i jeszcze lepszym smaku.

Przepis na marynatę jest naprawdę łatwy i szybki, w kilka chwil wyczarujemy pyszną przyprawę, która nada niepowtarzalny smak grillowanemu mięsu. Wieprzowina idealnie łączy się ze świeżymi ziołami, zwłaszcza z tymiankiem i natką pietruszki. Dodatkowo zioła te ze względu na dużą ilość antyoksydantów i witaminy C świetnie niwelują niekorzystny wpływ zbyt wysokiej temperatury, dzięki czemu mięso jest naprawdę zdrowe.

Jeżeli zastanawiasz się jak przyprawić surowy boczek na grilla, by smakował naprawdę dobrze i pachniał bardzo aromatycznie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dzięki niemu twoja rodzina i goście pokochają grillowany boczek.

Marynata do mięso to bardzo ważny dodatek, który nie tylko przyczynia się do lepszego smaku, ale również wpływa na jego strukturę po obróbce termicznej. Użycie marynaty pozwala na osiągnięcie pożądanej soczystości i kruchości mięsa. Dzięki licznym kombinacjom przypraw marynata może znacząco poprawić jakość i smak potrawy. Marynata poprzez odpowiednią kwasowość pozwala również na ochronę mięsa przed różnymi drobnoustrojami, a także szkodliwymi substancjami powstającymi podczas grillowania. Dzięki marynacie przygotowanej według tego przepisu mięso jest delikatne, kruche i wolne od rakotwórczych substancji, które mogą powstawać podczas zbyt dużej temperatury.

Na marynatę składa się ogromna ilość różnych ziół, a główna przyprawa to słodka papryka, która podkreśla smak grillowanej wieprzowiny i świetnie współgra z natką pietruszki, czosnkiem i tymiankiem. Całość dopełnia słodki smak miodu.

Wartości odżywcze marynat do boczku na grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(134g)
Energia (kalorie)
485.89 kcal
651.09 kcal
Białko
1.65 g
2.21 g

Węglowodany w marynatach do boczku na grilla

Na 100g
Na porcję
(134g)
Węglowodany
14.44 g
19.35 g
Węglowodany przyswajalne
12.78 g
17.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.65 g
2.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(134g)
Tłuszcz
48.45 g
64.92 g
Tłuszcze nasycone
9.06 g
12.14 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na marynaty d boczku na grilla

Na 100g
Na porcję
(134g)
Witamina A
1.51 µg (mcg)
2.02 µg (mcg)
Witamina B6
0.03 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.23 mg
0.30 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
6.92 mg
9.28 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.04 mg
Niacyna
0.23 mg
0.31 mg
Foliany
2.94 µg (mcg)
3.94 µg (mcg)
Beta karoten
11.70 µg (mcg)
15.68 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na marynaty d boczku na grilla

Na 100g
Na porcję
(134g)
Sód
416.64 mg
558.30 mg
Potas
64.92 mg
87.00 mg
Wapń
25.15 mg
33.70 mg
Fosfor
41.36 mg
55.42 mg
Magnez
18.42 mg
24.68 mg
Żelazo
0.93 mg
1.24 mg
Cynk
0.27 mg
0.37 mg
Miedź
0.03 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny marynat do boczku na grilla 97
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marynatach do boczku na grilla

Lista alergenów dla marynat do boczku na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania marynat do boczku na grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Musztarda
60 g
3 łyżki
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 60 g
Oliwa z oliwek
75 ml
5 łyżek
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Miód
24 g
2 łyżeczki
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 24 g
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na marynaty d boczku na grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób