Przepis na marynaty d boczku na grilla krok po kroku
- Musztarda 60 g 3 łyżki
- Oliwa z oliwek 75 ml 5 łyżek
- Miód 24 g 2 łyżeczki
W dużej misce wymieszaj oliwę, musztardę i miód.
Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj, następnie dodaj do marynaty.
Do miski dorzuć musztardę, zioła i czosnek. Dodaj pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
Do gotowej mieszanki włóż mięso i zawiń folią spożywczą. Odstaw do lodówki na co najmniej 1h.
Często zadawane pytania
-
Żeberka
-
Bitki wołowe
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Ceviche
-
Pałki z kurczaka
-
Zalewa do grzybów
-
Pulled pork
-
Papryka marynowana
-
Cebula marynowana
-
Cukinia z grilla
-
Antipasti
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Karkówka pieczona w rękawie
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Marynata do żeberek
-
Gravlax
-
Marynaty

(liczba kalorii)
Marynaty do boczku na grilla - cechy przepisu
Więcej o marynatach do boczku na grilla
Marynaty do boczku na grilla są świetnym sposobem na pyszne i kruche mięso. Dzięki dużej ilości świeżych ziół i aromatycznych przypraw sprawiają, że mięso jest pyszne i dobrze przyprawione.
Marynaty idealnie nadają się do surowego boczku.
Połączenie szczypiorku, tymianku i natki pietruszki z miodem sprawia, że mięso smakuje wprost wybornie. Dzięki odpowiedniej długości marynowania mięso staje się kruche, pyszne i soczyste. Marynata świetnie podkreśla smak mięsa.
Marynata do boczku wędzonego sprawdzi się idealnie, gdy pragniemy uzyskać mięso o świetnej konsystencji i jeszcze lepszym smaku.
Przepis na marynatę jest naprawdę łatwy i szybki, w kilka chwil wyczarujemy pyszną przyprawę, która nada niepowtarzalny smak grillowanemu mięsu. Wieprzowina idealnie łączy się ze świeżymi ziołami, zwłaszcza z tymiankiem i natką pietruszki. Dodatkowo zioła te ze względu na dużą ilość antyoksydantów i witaminy C świetnie niwelują niekorzystny wpływ zbyt wysokiej temperatury, dzięki czemu mięso jest naprawdę zdrowe.
Jeżeli zastanawiasz się jak przyprawić surowy boczek na grilla, by smakował naprawdę dobrze i pachniał bardzo aromatycznie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dzięki niemu twoja rodzina i goście pokochają grillowany boczek.
Marynata do mięso to bardzo ważny dodatek, który nie tylko przyczynia się do lepszego smaku, ale również wpływa na jego strukturę po obróbce termicznej. Użycie marynaty pozwala na osiągnięcie pożądanej soczystości i kruchości mięsa. Dzięki licznym kombinacjom przypraw marynata może znacząco poprawić jakość i smak potrawy. Marynata poprzez odpowiednią kwasowość pozwala również na ochronę mięsa przed różnymi drobnoustrojami, a także szkodliwymi substancjami powstającymi podczas grillowania. Dzięki marynacie przygotowanej według tego przepisu mięso jest delikatne, kruche i wolne od rakotwórczych substancji, które mogą powstawać podczas zbyt dużej temperatury.
Na marynatę składa się ogromna ilość różnych ziół, a główna przyprawa to słodka papryka, która podkreśla smak grillowanej wieprzowiny i świetnie współgra z natką pietruszki, czosnkiem i tymiankiem. Całość dopełnia słodki smak miodu.
Wartości odżywcze marynat do boczku na grilla
Energia i białka
(134g)
Węglowodany w marynatach do boczku na grilla
(134g)
Tłuszcze
(134g)
Witaminy w przepisie na marynaty d boczku na grilla
(134g)
Składniki mineralne w przepisie na marynaty d boczku na grilla
(134g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w marynatach do boczku na grilla
Lista alergenów dla marynat do boczku na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy