Marynata jogurtowa do kurczaka
- Jogurt grecki pełnotłusty - 1 opakowanie (250 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na marynatę jogurtową do kurczaka krok po kroku
Jogurt przełóż do miseczki.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wymieszaj całość z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Dopraw całość do smaku, postaw na curry i ostrą paprykę.
Zamarynuj dowolny rodzaj mięsa i usmaż je na rozgrzanym oleju.
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Marynata do żeberek
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Solanka do mięsa
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Marynata do karkówki z piekarnika
-
Patisony marynowane
-
Marynata do tofu
-
Marynata do indyka
-
Marynata do kaczki
-
Marynata do golonki
-
Solanka do szynki
-
Marynata do mięsa
-
Marynata do sarniny
-
Klasyczna marynata do karkówki
-
Marynaty
Więcej informacji na temat marynaty jogurtowej do kurczaka
Jeśli znudził Ci się tradycyjny kurczak, z całą pewnością odmieni go moja dzisiejsza marynata jogurtowa do kurczaka. Sprawdzi się ona nie tylko do piersi z kurczaka, ale tez do udek czy innych części kurczaka.
Zatem, jak zrobić marynatę jogurtową do kurczaka?
W pierwszej kolejności jogurt przełóż do miseczki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj całość z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Zamarynuj dowolny rodzaj mięsa i usmaż je na rozgrzanym oleju.
Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na marynatę jogurtową do kurczaka. Koniecznie postaw na wyraziste przyprawy takie jak curry czy ostra papryka, sprawi to, że Twoja marynata będzie najlepsza. Możesz wykorzystać ją do
Kurczaka po tajlandzku, jest to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. W 20 minut będziesz mieć pyszny i pożywny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. Przepis na kurczaka po tajlandzku jest bardzo prosty i dobry zobacz sam.
Najlepiej, jeśli podasz go z ryżem, to idealne połączenie.
Może to być zwykły ryż biały, lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy.
Skoro ryż już mamy wybrany należy go ugotować w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj aby go nie rozgotować lepiej niech będzie ugotowany al dente.
Teraz pora na główny składnik, czyli nasz kurczak po tajlandzku w sosie curry, którego możesz także podawać z sezamem lub w panierce.
Jak zrobić kurczaka po tajlandzku?
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodaj mięso pokrojone w paski lub kostkę i dopraw do smaku aromatycznymi przyprawami.
Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Podsmażaj mięso przez chwilę, po czym dodaj mleko kokosowe i pastę curry. Możesz użyć czerwonej lub żółtej, każda z nich idealnie się nada, a kurczak będzie pyszny. Duś wszystko pod przykryciem przez 15 minut, składniki staną się miękkie, a mięso będzie pysze i delikatne. Po 15 minutach podawaj z ryżem i dużą ilością posiekanej kolendry to bardzo dobre połączenie.
Przepis na kurczaka po tajlandzku świetnie sprawdzi się na obiad, dzięki marynacie pierś jest smaczna i dobra dla każdego.
Alergeny w marynacie jogurtowej do kurczaka
Lista alergenów dla marynaty jogurtowej do kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze marynaty jogurtowej do kurczaka
Jogurt grecki możesz zamienić na zwykły jogurt lub jogurt grecki 0% tłuszczu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.