Marynata do szaszłyków

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata do szaszłyków podana w miseczce.
Marynata do szaszłyków
Marynata do szaszłyków to najważniejsza ich część! Dlatego dobrze znać przepis na naprawdę smaczną, szybką, a przy okazji uniwersalną. Ta taka właśnie jest.
Przygotowanie 10 min
584 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Sok z cytryny (15 ml)
  • Sos sojowy (15 ml)
  • Sos BBQ (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, mielony czosnek, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na marynatę do szaszłyków krok po kroku

Do miski wlej olej, sos sojowy, sok z cytryny i sos BBQ.

Do miski dodaj chili, zioła, czosnek i posiekaną drobno natkę pietruszki.

Zawartość miski dobrze wymieszaj.

Mięso, warzywa lub ryby marynuj przez 30 min do 10 godzin.

Jak oceniasz przepis na marynatę do szaszłyków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat marynaty do szaszłyków

Marynata do szaszłyków to najważniejsza ich część! Dlatego dobrze znać przepis na naprawdę smaczną, szybką, a przy okazji uniwersalną. Ta taka właśnie jest. Marynata jest świetnym sposobem na pyszne i kruche mięso. Dzięki dużej ilości świeżych ziół i aromatycznych przypraw sprawiają, że mięso jest pyszne i dobrze przyprawione. Mówi się, że dobra marynata to już połowa sukcesu, jeśli chodzi o przygotowywanie szaszłyków. Spokojnie, nie musisz posiadać długiego kulinarnego doświadczenia, by sobie z nią poradzić. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Mięso i warzywa trzeba bowiem odpowiednio długo marynować. Przyda się do tego odpowiednia marynata, która nie tylko wpłynie pozytywnie na smak dodatków, ale również odpowiednio je rozmiękczy i sprawi, że staną się soczyste. Taka właśnie jest marynata z tego przepisu. Wystarczy przygotować ją krok po kroku, by stworzyć naprawdę doskonałą bazę do uniwersalnych szaszłyków. Możesz w niej zamarynować mięso drobiowe i czerwone, dziczyznę, tofu i warzywa. Jest naprawdę cudowna, a przy okazji bardzo prosta.

Przepis na marynatę do szaszłyków to doskonały wybór dla osób, które szukają przepisu ciekawego, ale z użyciem podstawowych składników. Połączenie szczypiorku, tymianku i natki pietruszki z miodem sprawia, że wszystko smakuje wprost wybornie. Dodatkowo zioła te ze względu na dużą ilość antyoksydantów i witaminy C świetnie niwelują niekorzystny wpływ zbyt wysokiej temperatury, dzięki czemu szaszłyki są naprawdę zdrowe. Marynata świetnie podkreśla smak mięsa, ale również warzyw i ryb.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę do szaszłyków na grilla, by była pyszna, a przy okazji dobra do różnych rodzajów dodatków, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jej wyczarowania nie potrzeba zbyt wiele. Sprawdzi się za to duża miska, w której można później marynować mięso. Idealnym wyborem będzie taka z zamknięciem, która pozwala na lepsze marynowanie. Jednak można też po prostu zawinąć ją szczelnie folią aluminiową. To doskonały pomysł na marynatę, której wszystkie składniki są łatwo dostępne i która jest dzięki temu po prostu najlepsza.

Alergeny w marynacie do szaszłyków

Lista alergenów dla marynaty do szaszłyków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos BBQ

W przepisie na marynatę do szaszłyków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze marynaty do szaszłyków

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która nie dostarcza dużej ilości soli, w przeciwieństwie do sklepowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
508.39
584.65
Białko (g)
1.29
1.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
10.41
11.97
Węglowodany przyswajalne (g)
10.07
11.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
52.42
60.28
Tłuszcze nasycone (g)
8.76
10.08
Tłuszcze nienasycone (g)
43.65
50.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
38.12
43.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.54
6.37
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
2.39
2.75
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.18
5.96
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
7.69
8.84
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.43
0.49
Foliany (µg (mcg))
4.87
5.60
Beta karoten (µg (mcg))
29.04
33.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
940.91
1082.05
Potas (mg)
121.13
139.30
Wapń (mg)
12.78
14.70
Fosfor (mg)
27.04
31.10
Magnez (mg)
13.26
15.25
Żelazo (mg)
0.63
0.73
Cynk (mg)
0.16
0.18
Miedź (mg)
0.16
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do szaszłyków 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do szaszłyków

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Sos sojowy
15 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Sos BBQ
25 ml
6.00
Za 220,0 ml
Liczba opakowań 1
0.68
Za 25 ml
Koszt składników
34.00