Przepis na marynatę do szaszłyków krok po kroku
- Oliwa z oliwek 60 ml
- Sok z cytryny 15 ml
- Sos sojowy 15 ml
- Sos BBQ 25 ml
Do miski wlej olej, sos sojowy, sok z cytryny i sos BBQ.
Do miski dodaj chili, zioła, czosnek i posiekaną drobno natkę pietruszki.
Zawartość miski dobrze wymieszaj.
Mięso, warzywa lub ryby marynuj przez 30 min do 10 godzin.
Często zadawane pytania
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Bakłażan pieczony
-
Szparagi z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Bataty z grilla
-
Kukurydza z grilla
-
Bakłażan z piekarnika
-
Ziemniaki z grilla
-
Boczniaki z grilla
-
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
-
Grillowane szparagi
-
Surówka do łososia
-
Szaszłyki warzywne z grilla
-
Kabaczek z grilla
-
Stek z kalafiora z grilla
-
Warzywa na grilla

(liczba kalorii)
Marynata do szaszłyków - cechy przepisu
Więcej o marynacie do szaszłyków
Marynata do szaszłyków to najważniejsza ich część! Dlatego dobrze znać przepis na naprawdę smaczną, szybką, a przy okazji uniwersalną. Ta taka właśnie jest. Marynata jest świetnym sposobem na pyszne i kruche mięso. Dzięki dużej ilości świeżych ziół i aromatycznych przypraw sprawiają, że mięso jest pyszne i dobrze przyprawione. Mówi się, że dobra marynata to już połowa sukcesu, jeśli chodzi o przygotowywanie szaszłyków. Spokojnie, nie musisz posiadać długiego kulinarnego doświadczenia, by sobie z nią poradzić. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Mięso i warzywa trzeba bowiem odpowiednio długo marynować. Przyda się do tego odpowiednia marynata, która nie tylko wpłynie pozytywnie na smak dodatków, ale również odpowiednio je rozmiękczy i sprawi, że staną się soczyste. Taka właśnie jest marynata z tego przepisu. Wystarczy przygotować ją krok po kroku, by stworzyć naprawdę doskonałą bazę do uniwersalnych szaszłyków. Możesz w niej zamarynować mięso drobiowe i czerwone, dziczyznę, tofu i warzywa. Jest naprawdę cudowna, a przy okazji bardzo prosta.
Przepis na marynatę do szaszłyków to doskonały wybór dla osób, które szukają przepisu ciekawego, ale z użyciem podstawowych składników. Połączenie szczypiorku, tymianku i natki pietruszki z miodem sprawia, że wszystko smakuje wprost wybornie. Dodatkowo zioła te ze względu na dużą ilość antyoksydantów i witaminy C świetnie niwelują niekorzystny wpływ zbyt wysokiej temperatury, dzięki czemu szaszłyki są naprawdę zdrowe. Marynata świetnie podkreśla smak mięsa, ale również warzyw i ryb.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę do szaszłyków na grilla, by była pyszna, a przy okazji dobra do różnych rodzajów dodatków, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jej wyczarowania nie potrzeba zbyt wiele. Sprawdzi się za to duża miska, w której można później marynować mięso. Idealnym wyborem będzie taka z zamknięciem, która pozwala na lepsze marynowanie. Jednak można też po prostu zawinąć ją szczelnie folią aluminiową. To doskonały pomysł na marynatę, której wszystkie składniki są łatwo dostępne i która jest dzięki temu po prostu najlepsza.
Wartości odżywcze marynaty do szaszłyków
Energia i białka
(115g)
Węglowodany w marynacie do szaszłyków
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy w przepisie na marynatę do szaszłyków
(115g)
Składniki mineralne w przepisie na marynatę do szaszłyków
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w marynacie do szaszłyków
Lista alergenów dla marynaty do szaszłyków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos BBQ
W przepisie na marynatę do szaszłyków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli