Przepis na marynatę do szaszłyków z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
miska

W misce umieść olej oraz przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki czosnku suszonego, łyżeczkę papryki i tyle samo majeranku.

Wymieszaj dokładnie mieszankę.

W marynacie marynuj mięso (najlepiej całą noc), a następnie rób szaszłyki.

Często zadawane pytania

Marynata do szaszłyków z kurczaka
Marynata do szaszłyków z kurczaka
Koszt przygotowania dania
0.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
585 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
0

Marynata do szaszłyków z kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o marynacie do szaszłyków z kurczaka

Najlepszy pomysł na grilla? Szaszłyki… Zobacz, jak zrobić marynatę do szaszłyków z kurczaka, by mięso było soczyste i przepyszne. Jest ekspresowa i łatwa. Ta domowa marynata do szaszłyków z kurczaka sprawdzi się przede wszystkim do szaszłyków z grilla, ale nie tylko. Przepis na marynatę do szaszłyków z kurczaka zawiera jedynie olej i przyprawy. Marynowanie mięsa daje genialny efekt, nawet jeśli mowa o drobiu. Zdecydowanie warto wykorzystać z ten pomysł na marynatę do mięsa drobiowego i przygotować szaszłyki.

Szaszłyki to jeden z wielu smacznych pomysłów na przygotowanie mięsa. Największą sławę mają, gdy są zrobione na grillu, ale są świetne także, gdy zrobisz je na obiad w piekarniku lub multigrillu. Szaszłyki drobiowe są łatwe do przygotowania. Do ich wykonania można użyć wiele składników i skomponować najlepszy zestaw na szaszłyka. Szaszłyki drobiowe złożone z mięsa drobiowego, warzyw, przypraw i oleju są zdrową potrawą. Zawierają nie za dużą ilość węglowodanów, ale za to sporo białka oraz tłuszcz.

Marynata do szaszłyków z kurczaka jest bardzo pożądanym elementem przygotowywania szaszłyków. Dzięki niej mięso drobiowe jest bardziej soczyste (nie jest suche). Przyprawy dodają pysznego aromatu, więc potrawa nabiera odpowiedniego smaku. Marynata do szaszłyków z kurczaka powinna marynować mięso przez minimum całą noc. Wtedy mięso będzie najlepsze. Drób jest mięsem delikatnym, więc już nawet kilka godzin jest wystarczające, by potrawa była dobra. Przepis na marynatę do szaszłyków z kurczaka możesz wykorzystać do mięsa z piersi lub uda kurczaka.

Co dodać do domowych szaszłyków drobiowych? Najlepsze dodatki to: cebula (biała i czerwona), pieczarki, papryka (czerwona, zielona, żółta) i cukinia. By wzbogacić szaszłyki drobiowe można dodać też boczek lub słoninę – szaszłyki staną się jeszcze bardziej smakowite, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku (potrawy tłuste są smaczniejsze).

Jak zrobić marynatę do szaszłyków z kurczaka? Jedyne co musisz zrobić to wymieszać olej i przyprawy. Do przepisu na marynatę do szaszłyków z kurczaka proponuję taki zestaw przypraw jak: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek i paprykę słodką. Domowa, ekspresowa i mega łatwa marynata gotowa.

Masz marynatę – co dalej? Jak zrobisz marynatę do szaszłyków z kurczaka, mięso pokrój w spore kawałki i dokładnie w niej wymieszaj. Odstaw mięso do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie zrób kilka szaszłyków drobiowych: nadziewaj na przemian mięso i warzywa. Pozostało tylko upieczenie/zgrillowanie szaszłyki. Wystarczy maksymalnie 10 minut obróbki termicznej, by mięso było gotowe.

Wartości odżywcze marynaty do szaszłyków z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
900.00 kcal
585.00 kcal
Białko
0.00 g
0.00 g
Fenyloalanina
0.00 mg
0.00 mg

Węglowodany w marynacie do szaszłyków z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
100.00 g
65.00 g
Tłuszcze nasycone
7.00 g
4.55 g
Tłuszcze nienasycone
93.00 g
60.45 g
Tłuszcze jednonasycone
66.00 g
42.90 g
Tłuszcze wielonasycone
27.00 g
17.55 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na marynatę do szaszłyków z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na marynatę do szaszłyków z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
0.00 mg
0.00 mg
Potas
0.00 mg
0.00 mg
Wapń
0.00 mg
0.00 mg
Żelazo
0.00 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do szaszłyków z kurczaka 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marynacie do szaszłyków z kurczaka

Lista alergenów dla marynaty do szaszłyków z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynatę do szaszłyków z kurczaka

Cena przygotowania marynaty do szaszłyków z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
7.00
Jak oceniasz przepis na marynatę do szaszłyków z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób