Marynata do szaszłyków z kurczaka
- Olej rzepakowy (60 ml)
Przepis na marynatę do szaszłyków z kurczaka krok po kroku
W misce umieść olej oraz przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki czosnku suszonego, łyżeczkę papryki i tyle samo majeranku.
Wymieszaj dokładnie mieszankę.
W marynacie marynuj mięso (najlepiej całą noc), a następnie rób szaszłyki.
Więcej informacji na temat marynaty do szaszłyków z kurczaka
Najlepszy pomysł na grilla? Szaszłyki… Zobacz, jak zrobić marynatę do szaszłyków z kurczaka, by mięso było soczyste i przepyszne. Jest ekspresowa i łatwa. Ta domowa marynata do szaszłyków z kurczaka sprawdzi się przede wszystkim do szaszłyków z grilla, ale nie tylko. Przepis na marynatę do szaszłyków z kurczaka zawiera jedynie olej i przyprawy. Marynowanie mięsa daje genialny efekt, nawet jeśli mowa o drobiu. Zdecydowanie warto wykorzystać z ten pomysł na marynatę do mięsa drobiowego i przygotować szaszłyki.
Szaszłyki to jeden z wielu smacznych pomysłów na przygotowanie mięsa. Największą sławę mają, gdy są zrobione na grillu, ale są świetne także, gdy zrobisz je na obiad w piekarniku lub multigrillu. Szaszłyki drobiowe są łatwe do przygotowania. Do ich wykonania można użyć wiele składników i skomponować najlepszy zestaw na szaszłyka. Szaszłyki drobiowe złożone z mięsa drobiowego, warzyw, przypraw i oleju są zdrową potrawą. Zawierają nie za dużą ilość węglowodanów, ale za to sporo białka oraz tłuszcz.
Marynata do szaszłyków z kurczaka jest bardzo pożądanym elementem przygotowywania szaszłyków. Dzięki niej mięso drobiowe jest bardziej soczyste (nie jest suche). Przyprawy dodają pysznego aromatu, więc potrawa nabiera odpowiedniego smaku. Marynata do szaszłyków z kurczaka powinna marynować mięso przez minimum całą noc. Wtedy mięso będzie najlepsze. Drób jest mięsem delikatnym, więc już nawet kilka godzin jest wystarczające, by potrawa była dobra. Przepis na marynatę do szaszłyków z kurczaka możesz wykorzystać do mięsa z piersi lub uda kurczaka.
Co dodać do domowych szaszłyków drobiowych? Najlepsze dodatki to: cebula (biała i czerwona), pieczarki, papryka (czerwona, zielona, żółta) i cukinia. By wzbogacić szaszłyki drobiowe można dodać też boczek lub słoninę – szaszłyki staną się jeszcze bardziej smakowite, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku (potrawy tłuste są smaczniejsze).
Jak zrobić marynatę do szaszłyków z kurczaka? Jedyne co musisz zrobić to wymieszać olej i przyprawy. Do przepisu na marynatę do szaszłyków z kurczaka proponuję taki zestaw przypraw jak: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek i paprykę słodką. Domowa, ekspresowa i mega łatwa marynata gotowa.
Masz marynatę – co dalej? Jak zrobisz marynatę do szaszłyków z kurczaka, mięso pokrój w spore kawałki i dokładnie w niej wymieszaj. Odstaw mięso do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie zrób kilka szaszłyków drobiowych: nadziewaj na przemian mięso i warzywa. Pozostało tylko upieczenie/zgrillowanie szaszłyki. Wystarczy maksymalnie 10 minut obróbki termicznej, by mięso było gotowe.
Alergeny w marynacie do szaszłyków z kurczaka
Lista alergenów dla marynaty do szaszłyków z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynatę do szaszłyków z kurczaka
Wartości odżywcze marynaty do szaszłyków z kurczaka
Duża ilość tłuszczu zwiększa znacząco kaloryczność. Jest to jednak istotne, by dodać dużą ilość oleju - dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.